Szívek ​szállodája – Gilmore Girls – A hivatalos szakácskönyv (értékelés és nyereményjáték)



Kávé, kávé, kávé! A Gilmore girls sorozat ikonikus receptjeit tartalmazó hivatalos szakácskönyv a 21. Század Kiadó jóvoltából végre magyarul is megjelent. Megkóstolhatjuk Sookie csodarizottóját, de ha csak egy hamburgerre van időnk, beugorhatunk Luke falatozójába, valamint megtudhatjuk a tökéletes kávé receptjét is. A könyv teli van gyönyörű, színes fényképekkel a sorozatból, valamint idézetekkel és természetesen az ételek fotói segítik az elkészítésüket. Az első és egyetlen szakácskönyv, mely a sorozat hivatalos receptjeit tartalmazza. Tartsatok bloggereinkkel, és esélyetek lesz megnyerni egy példányt a kötetből!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 176 oldal
Eredeti cím: Gilmore ​Girls: The Official Cookbook
Fordította: Vándor Judit
ISBN: 9789635684656


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ez ​a pudli nem fog letojni! Az első hivatalos receptgyűjtemény a pergő nyelvű Gilmore Girls, a Szívek szállodája világából.

A Gilmore Girls: A hivatalos szakácskönyv ételeket gyűjt egybe Stars Hollow minden szegletéből és azon túlról, például a Szitakötő szállóból, a Weston cukrászdából, Al Palacsintaházából, Luke kávézójából és Emily & Richard vacsoraasztaláról. A rajongók örömüket lelik majd abban, hogy elkészíthetik kedves sorozatuk ikonikus ételeit, így például Sookie rizottóját, Mrs. Kim lenmagos muffinját, Luke sajtburgerét sült krumplival, és persze egy csésze tökéletes kávét!

Találunk itt leleményes főzőtippeket Sookie-tól, vendéglátói tippeket Micheltől, etikettre vonatkozó tanácsokat Emily Gilmore-tól, valamint Lorelai és Rory bölcsességeit arról, hogyan főzzünk gyorsan, illetve hogyan beszéljünk annál is gyorsabban.

Több mint ötven recept:
Receptek tucatszámra – Stars Hollow kedvencei Sookie rizottójától Luke sajtburgeréig.
SOOKIE TIPPJEI: készítsd el a Gilmore Girlsben látható ikonikus ételeket Sookie főszakács tippjeivel! Lépésről lépésre követhető, egyszerű útbaigazítások.
RECEPTEK MINDEN ALKALOMRA: Dobj össze finomságokat anya-lánya brunchhoz vagy családi vacsorára, vagy akár olyan estélyre, ahová az egész város hivatalos.
TELE FOTÓKKAL: Bámulatos színes képek az ételekről, hogy sikerrel elkészítsd őket, és más képek a sorozat legkedveltebb jeleneteiből.
AZ ELSŐ HIVATALOS GILMORE GIRLS – SZÍVEK SZÁLLODÁJA SZAKÁCSKÖNYV: Az egyetlen szakácskönyv, amely hivatalos recepteket kínál – egyenesen a Gilmore Girls – Szívek Szállodája forgatásáról.

Véleményem:

Kevés olyan sorozat volt az életemben, amit többször is végignéztem, de a Szívek szállodája közéjük tartozik, pedig alapvetően távolabb állnak tőlem a vígjátékok és a romantikus komédiák. Nem tudom, hogy a furcsa anya-lánya páros, a kisvárosi báj, vagy a frappáns párbeszédek bolondítottak-e magukba (valószínűleg ez így mind együtt), de a mai napig bármikor szívesen nézek meg egy részt, vagy éppen idézgetek a sorozatból. Az utóbbi években egyre népszerűbbek a különböző filmek vagy sorozatok alapján készült szakácskönyvek, így nem volt kérdés, hogy be szeretném szerezni azt, ami végre a Gilmore Girls világába is elrepít. 


Elena P. Craig és Kristen Mulrooney igazán különleges és látványos kötetet hozott el a számunkra a Szívek ​szállodája – Gilmore Girls – A hivatalos szakácskönyvvel. A rövid előszó után különböző helyszínekre oszlanak a fejezetek, így külön ellátogathatunk Luke kávézójába, a Szabadság szállóba, Emily és Richard vacsoraasztalához vagy éppen Lorelai és Rory nappalijába. Különlegessége a kötetnek, hogy a recepteket nem a fantázia szülte, minden egyes étel, ami fellelhető benne, ténylegesen megjelent a sorozatban, így ennél tökéletesebb gasztro-kalandot el sem tudnék képzelni, ha valaki szeretne nosztalgiázni egyet Stars Hollow-ban. 

Én nagyon szeretem, ha egy hasonló kiadványban nem csupán a konkrét receptekről olvashatok, hanem valamilyen extrát is az adott filmmel vagy sorozattal kapcsolatban. Szerencsére itt ez teljes mértékben megvalósul. A kötet elején röviden olvashatunk a szereplőkről (ez a mellékszereplők esetén kifejezetten jól jött, hiszen sok évvel ezelőtt láttam utoljára a sorozatot). Nagyon jópofa az a térkép is, amin a szereplők kapcsolati hálóját láthatjuk, különös tekintettel a szívügyeikre. Ezután minden fejezet elején olvashatunk az adott helyszínről és a hozzá kapcsolódó szereplőről, sőt a fejezetekben szereplő receptekhez is kapunk egy kis sztorit, hogy a sorozatban hol jelent meg az adott étel vagy ital. Mindezt még néhány idézet, párbeszéd és fotó is kiegészíti, tényleg nagyon igényes és vidám lett az egész kötet. 


Bevallom, ezúttal a karácsonyi készülődés közepette nem maradt időm arra, hogy el is készítsek valamit a kötetből, viszont már bőszen könyvjelzőztem, miket szeretnék mindenképpen kipróbálni a nem túl távoli jövőben. Nagyon gusztusosnak tűnik például a csilis-sajtos sült burgonya (még akkor is, ha Luke forgatja a szemét a sok koleszterin miatt), Sookie cukkinilevese, vagy éppen a Gilmore-lányok desszertszusija...igen, ez tényleg egy olyan szusit jelent, ami édességekből készül, szerintem egy sorozatmaratonra kiváló választás lehet. :) Maguk a receptek szerintem érthetően vannak leírva, az pedig nagyon változatos, hogy milyen bonyolult vagy éppen költséges hozzávalókat igényelnek. Én úgy látom, hogy a kezdő séfek és a profibbak is meg fogják találni benne a számításaikat, az egyszerű szendvicsektől kezdve a komplett lakomákig nagyon széles a kínálat.


Nagyon jó érzés volt kicsit újra ellátogatni Stars Hollow-ba, bevallom, még ahhoz is kedvet kaptam, hogy valamikor újra megnézzem a sorozatot, most már azzal a szemmel is, hogy vadásszak a benne előforduló fogások után. Nagyon szépen átjön a kötetből, hogy az ételnek milyen összetartó ereje lehet, legyen szó a közösség összekovácsolásáról, vigaszról vagy éppen önmagunk megjutalmazásáról. A Szívek szállodája nem lenne az igazi kávé és különféle finomságok nélkül, az pedig szuper, hogy egy ilyen igényes kötetben, összegyűjtve találhatjuk meg ezeket. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a sorozatot, szerintem tökéletes ajándék lehet rajongóknak.

Nyereményjáték:

A Gilmore Girls hivatalos szakácskönyv minden rajongó polcán tökéletesen mutat, amiből most nyerhettek egy példányt. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a sorozatot. Minden állomáson találtok egy feladványt, ami lehet egy kép vagy egy idézet és egy kérdés, minden esetben egy karakter neve lesz a helyes válasz, amit a Rafflecopter doboz megfelelő sorába tudtok beírni. Sok sikert mindenkinek! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A felhők felett mindig kék az ég.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.18. Readinspo
12.19. Könyv és más
12.20. KönyvParfé
12.21. Olvasónapló
12.22. Dreamworld

Megjegyzések