Csodálatos ​világosság (értékelés és nyereményjáték)

 

A General Press hozta el nekünk Freya Marske történelmi fantasy trilógiájának első kötetét, amelyben feltárul egy különleges mágikus világ amely olyan helyeken és események körül bonyolódik, amelyeket a Downton Abbey-ból ismerhetünk meg. Ha bloggereinkkel tartatok a turnén megtudhatjátok, miképpen alakul a két főhős sorsa és kapcsolata és ha részt vesztek a játékban nyerhettek egyet a kiadó által felajánlott gyönyörű élfestéssel is büszkélkedhető kötetből.




Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 400 oldal
Eredeti cím: A Marvellous Light 
Fordította: Schmidt Jolán
ISBN: 9789634528067


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az Eduárd kori Angliában egy fiatal nemes, Sir Robin Blyth úgy dönt, elfogad egy kormányzati tisztséget. Véletlenül azonban az angol kormány és egy titkos mágikus társaság összekötőjének nevezik ki, a tévedés eredményeképpen pedig Robin előtt egy addig ismeretlen, egészen elképesztő világ tárul fel.

Miközben titokzatos ellenfelek átkaival és vad látomásokkal kell megküzdenie, Robin elhatározza, hogy fényt derít elődje eltűnésének okára is – ehhez azonban a mágikus társaság egy tagjának, a kissé ellenséges Edwin Courcey-nak a segítségére is szüksége lesz. A közös munka ugyan nehezen indul, ám Robin és Edwin között végül szerelem szövődik, és rábukkannak egy rejtélyes összeesküvésre is, amely a Brit-szigetek összes varázslóját fenyegeti…


Véleményem:

Ha valami a 20. század elején játszódik, és központi szerepet tölt be benne a mágia és valamiféle rejtély, akkor hat lóval sem lehetne visszafogni, hogy el akarjam olvasni. Egy ideje már észrevettem magamon, hogy egyre jobban keresem és szeretem az olyan történeteket, ahol a varázslatnak súlya van, és nem az ifjúsági regények csillogása jellemzi, hanem egyfajta komoly mélység, az sem baj, ha egyenesen "tudományos" szintre emeli a szerző - már amennyire ez egy fikcióban lehetséges. Nagyon megörültem hát Freya Marske Csodálatos világosság című regényének, és kíváncsian vártam, vajon miben tud újat mutatni az ausztrál írónő.


A történetünk az 1900-as évek legelején játszódik Angliában, főhősünk egy fiatal báró, Robin Blyth, aki, miután megörökli a családi tisztséget, elfogad egy köztisztviselői állást, hogy valamiféle bevételhez jusson. Szinte még el sem foglalja pozícióját a Bel- és Panaszügyek Hivatalánál, amikor hidegzuhanyként éri a felismerés, hogy a mágia létező dolog, leendő kollégája, Edwin Courcey pedig egy igazi mágus, akinek az a feladata, hogy a minisztériummal együttműködve felderítse és eltussolja a különböző mágikus tevékenységeket Angliában. Ahhoz képest, hogy Robinnak egészen eddig a percig fogalma sem volt a mágia létezéséről, elég könnyen megemészti a hallottakat, ennél nagyobb gond éri, amikor hamarosan ismeretlenek támadják meg, akik tudni akarják, mit tud eltűnt elődjéről és arról a titokzatos tárgyról, amit az illető elrejtett. 

Robinra amellett, hogy alaposan ráijesztenek a furcsa alakok, egy fájdalmas átkot is szórnak, ami különös látomásokat idéz elő nála. A zárkózott és magának való Edwin a háta közepére sem kívánja az egész kalamajkát és azt, hogy Robint pesztrálja, mégis úgy dönt, magával viszi a férfit a családi birtokra, és megpróbál segíteni neki. Miközben közösen próbálják felgöngyölíteni a rejtélyt és rájönni arra, mit akarnak annyira megszerezni a titokzatos merénylők, a két férfi egyre közelebb kerül egymáshoz. Bár nagyon sok szempontból különböznek egymástól, teljesen más világban nevelkedtek és más gondok foglalkoztatták őket, úgy tűnik, mégis van köztük egyfajta kötelék, és képesek lehetnek arra, hogy begyógyítsák egymás sebeit. Mindeközben persze az idővel is versenyt kell futniuk, hogy minél előbb megtörjék az átkot és lerántsák a leplet az egyre kuszábbnak tűnő mágikus összeesküvésről. 

Bevallom, a könyv első 10 oldalát olvasva még eléggé izgultam, annyira hirtelen csapott bele az írónő a dolgok közepébe, hogy úgy éreztem, nem fogok semmit megérteni a történetből. Aztán amilyen hirtelen jött ez az érzés, olyan hamar el is múlt, és elkezdtem élvezni a csodásan megfogalmazott szöveget. A mágia természete ebben a regényben egészen más, mint amivel eddig találkozhattam, és tetszett, ahogy Robinnal együtt fedezhettem fel a szabályrendszerét. A két főszereplő kapcsolata volt számomra mégis az egyik legerősebb pont a történetben. Az írónő nagyon jól ábrázolta a sérülékenységüket, különösen Edwin esetében, abszolút átérezhető volt, mennyi fájdalom és csalódás érte eddig az életben. Szerintem nagyon szépen volt ábrázolva, ahogy egyre jobban megbíznak egymásban Robinnal, és egyre erősebbé válik a vonzalmuk egymás iránt. Az, hogy kinek mennyire fognak tetszeni az erősen erotikus jelenetek, abszolút ízlés dolga, én alapvetően nem vagyok az ilyen történetek rajongója, viszont itt annyi minden egyéb tartalom volt, ami miatt nem éreztem öncélúnak, hogy egyáltalán nem zökkentett ki semmilyen szempontból. 

A Csodálatos világosság egy háromrészes sorozat első része, ami nem is baj, hiszen sok szál nem lett teljesen elvarrva, ráadásul annyira élveztem ezt a mágikus kiruccanást az Eduárd kori Angliába, hogy kicsit sem bánom, ha újra vissza kell térnem. Freya Marske nagyon szépen ír, és biztos vagyok benne, hogy sokat hozzátett az élményhez Schmidt Jolán remek fordítása. Az pedig csak hab a tortán, hogy a General Press Kiadó gyönyörű, élfestett kiadásban hozta el a regényt, már alig várom, hogy láthassam a polcon a többi kötetet is. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen olvasna egy alternatív Angliában játszódó, mágiával átitatott LMBTQ-történetet. 

Nyereményjáték:

A csodálatos világosság alternatív mágiával átitatott világa nem ismeretlen a könyvszeretők számára. Játékunkban más hasonló témákkal foglalkozó könyveket keresünk a fülszöveg részletek alapján. Megfejtésnek a szerzőt és címet kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Ráadásul a teljes Mágusvilág életét évek óta fenyegeti egy mágiaevő szörnyeteg, az Alattomos Üresség, aki nem mellesleg egy az egyben úgy néz ki, mint Simon. A prófécia szerint Snow fogja legyőzni a pusztító gonoszt, de hogy miként, az egyelőre mindenki számára rejtély, beleértve magát Simont is. De ha az ember a világ leghatalmasabb erejű mágusa, akkor a szellemektől, veszélyektől és titkoktól mentes élet szóba se jöhet…"

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.08 Spirit Bliss, sárga könyves út
12.10 Könyv és más

Megjegyzések