A ​cukorkagyűjtés (értékelés és nyereményjáték)

 

Szaszkó Gabriella az év végére egy igazi borongós hangulatú ifjúsági thrillert tartogat az olvasói számára. A történet során egy Halloween-i cukorkagyűjtés tragédiába torkollik, de vajon ki lehet a gyilkosság elkövetője? Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789634997047


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Halloween, öt fiatal, egy tragikus haláleset.

Cape Codot idén halloweenkor meglátogatja a halál, amikor is a csendes tengerparti kisvárosban minden szülő rémálma valóra válik, miután egy kisfiút cukorkával mérgeznek meg.
Emma Hamilton egy év után költözik haza Bostonból alkoholista apjához, ahol alig várja, hogy viszontláthassa régi barátait, ám a kisvárosban semmi sem ugyanolyan már, mint amit maga mögött hagyott. És arra sincs felkészülve, hogy a barátai is más szemmel néznek rá.
Halloweenkor pedig minden megváltozik, amikor három tizenkét éves titokban Chatham legbajosabb utcájába igyekszik rendbontás céljából. A fiúk esti szórakozása azonban tragédiába torkollik, miután egyikük meghal egy mérgezett cukorkától. Az egész kisváros megdermed, a haláleset felhozza a mélyben megbúvó problémákat.
A fiatal csapat pedig nyomozásra készül, amivel egyre mélyebbre merülnek el a város bugyraiban. De vajon meg lehet-e úszni a titkok feltárását sérülések nélkül?

Véleményem:

Az az igazság, hogy annak ellenére, hogy sok jót hallottam róla, korábban még sosem olvastam semmit Szaszkó Gabriellától. Lehet, hogy még egy jó darabig váratott is volna magára a közelebbi ismeretségünk, na de egy borzongató halloween-i ifjúsági thrillernek semmiképpen nem tudok ellenállni novemberben, így lelkesen éltem a lehetőséggel, hogy részt vegyek A ​cukorkagyűjtés című regény blogturnéján. Nem tudtam, hogy pontosan mire számíthatok majd vagy mennyire felelek meg az elsődleges célközönségnek, de most, az olvasás után úgy érzem, szerencsére nem lőttem mellé, engem legalábbis teljes mértékben lekötött ez a történet. 

A regény az amerikai Cape Codon játszódik, természetesen Halloween idején, ha már a központi téma a cukorkagyűjtés. Egyik főszereplőnk, a tinédzser Emma éppen most költözik vissza Bostonból alkohol- és drogproblémákkal küszködő apjához, és nagyon reménykedik benne, hogy ezúttal minden másként lesz, és nem úgy zárul hazaköltözése, hogy a gyermekvédelem ismét beavatkozik. Várja, hogy újra találkozzon gyerekkori legjobb barátaival, különösen Sam-mel, arra azonban egyikük sem számít, hogy az eltelt idő megváltoztatta az érzéseiket, és talán már kicsit több kezd kibontakozni köztük egyszerű barátságnál. Ráadásul Emma a csapat harmadik tagjának, Ed-nek is tetszik, de a fiataloknak nincs sok lehetőségük arra, hogy a szerelmi háromszög miatt aggódjanak, ugyanis Halloween éjszakáján szörnyű tragédia történik. 


Egy másik történetszálon követhetjük nyomon, ahogy Sam kisöccse, Alex és a barátai lelkesen készülnek az esti csokigyűjtésre. A fiúk elhatározzák azt is, hogy különféle csínyekkel büntetik azokat, akik nem készülnek számukra édességgel, akciójukat pedig sikeresen végre is hajtják az Áfonya utcában. Másnap reggel azonban az egyik gyermek nem ébred fel többé, vélhetően mérgezés okozta a halálát, így a kisváros lakói egyből bizalmatlanul kezdenek egymásra tekinteni, és igyekeznek megtalálni azokat, akiket a legkönnyebb hibáztatni és bűnbakká tenni. A gyerekeket azonban nem olyan fából faragták, hogy kételkedés nélkül elfogadják a felnőttek elméleteit, így a maguk kezébe veszik az ügyet, hogy megtalálják a gyilkost, mielőtt még valaki veszélybe kerülne...

Kifejezetten érdekesnek találtam ezt a történetet amiatt, hogy sokféle műfaji elemből építkezik. Egyrészt az egész regénynek van egy rémtörténetekre hajazó hangulata, ami nagyon jól illik a sötét, borongós estékhez. Ha egyszerű ifjúsági regényként tekintek rá, akkor sem tarthatom érdektelennek, ugyanis rengeteg, a fiatalokat érintő probléma jelenik meg benne, mint például a szülők válása, a különböző függőségek, vagy éppen a felnőttek totális inkompetenciája. És akkor ott van maga a nyomozás, ami végig izgalmassá teszi a történetet, amit még azzal együtt is élveztem, hogy nekem kicsit meredek volt a végső megoldás, nem nagyon tudtam elhinni, hogy ilyesmi tényleg megtörténhetne. Emma karaktere nehezen és lassan került közel hozzám, ahhoz képest, hogy fiatal kora ellenére mennyi nehézségen és traumán kellett átmennie, nekem egy kicsit hiányzott belőle valamennyivel több érzés. Sam már sokkal szerethetőbb figura volt számomra, meg összességében az a folyamat is, ahogy a két, elcseszett sorsú fiatal a maga kicsit esetlen módján próbál közelebb kerülni egymáshoz, hogy támogathassák egymást. 

A helyszín és a kisvárosi környezet szerintem ideális választás volt egy ilyen történethez, itt mindenkiben van valami furcsa vagy bizarr, sokan rejtegetnek titkokat, így gyakorlatilag mindenki gyanússá válik, akinek csak felmerül a neve a történetben. A viszonylag rövid terjedelem ellenére szerintem jól felépített kötet volt, és bár, mint korábban írtam, nekem a befejezés nem tetszett annyira, még így is kifejezetten szórakoztató olvasmány volt a számomra. Remélem, hogy az írónő nem most írt utoljára ebben a műfajban, mert kimondottan erősnek éreztem a feszültség fokozatos adagolásában és a sötét hangulat megteremtésében. Igaz, már elmúlt Halloween, de ettől függetlenül bátran vágjon bele mindenki, aki egy izgi, sötétebb ifjúsági sztorit keres!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli az ifjúsági thrillereket, és szívesen olvasna magyar szerzőtől ebben a műfajban.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy klasszikus amerikai csokoládészelet képét találjátok. Ezek között az édességek között több is legalább 100 éve a piacon van és meghatározó eleme a tipikus Halloween-i édességgyűjtésnek. A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott csokiszelet melyik évben került a piacra. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/17- Könyv és más
12/18- Kelly és Lupi olvas
12/20- Fanni's Library
12/22- Szembetűnő

Megjegyzések