A karácsonyi felhő (értékelés és nyereményjáték)

 



Marék Veronika egy igazán cuki karácsonyi mesével lepte meg idén legkisebb olvasóit. A karácsonyi felhőben egy csapat krampusz igyekszik megakadályozni, hogy Franciska és ifjú angyalcsapata célba érhessen a karácsonyi ajándékokkal. De hogy lehet, hogy az angyalkák és a krampuszok is tökéletesen végzik a dolgukat? Járj utána a Blogturné Klub három bloggerével, s a turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből a Móra Könyvkiadó jóvoltából!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 40 oldal
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
ISBN: 9789636034283


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Figyelem, figyelem! Különleges riasztás! A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Mindenki védje az ajándékokat – és a csokiját!
Marék Veronika karácsonyi meséje tele van szeretettel, humorral, izgalommal, huncutsággal, valamint Szabó-Nyulász Melinda szívderítő rajzaival.


Véleményem:

Marék Veronika neve számomra hosszú ideje szorosan összefonódik a karácsonnyal. Legkedvesebb könyvemet, a Kippkopp ​karácsonyát gyerekkorom óta minden évben elolvasom, persze azóta már muszáj volt beszereznem egy új kötetet (a régit konkrétan salátává olvastam), ami az írónő aláírásával lett pár éve teljes értékű kincsem. Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy egy mai, új karácsonyi történettel készült az olvasóknak, így pár hete két este alatt el is olvastuk az esti mese során A ​karácsonyi felhő című könyvecskét.


A történet főszereplője Franciska, az angyal, aki a 458-as számú karácsonyi felhőn dolgozik. Sajnos azonban riasztó üzenetet kap az Angyal-központtól: mivel a korábbi években nem teljesített túl jól az ajándékok kiosztásánál, idén utoljára láthatja el a feladatot, jövőre felhőjét átminősítik közönséges esőfelhővé! Ráadásul segítség gyanánt csupa óvodás kisangyalt sóznak a nyakába, Franciska pedig elég szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Meskete, Minilili és Majmóci érdemi támogatást tud majd nyújtani neki. No de a munka nem állhat le, az angyalok pedig sürgősen neki is állnak az ajándékok csomagolásának és kézbesítésének. 


Sajnos nem csupán az angyaloknak, hanem a krampuszoknak is van központja, vezérük, Kristóf már meg is kapta a parancsot, hogy zavarják meg segédeivel a 458-as felhő ajándékosztását. A kis krampuszok denevérre pattannak, és indulnak is bajt keverni, de persze, ahogy az a mesékben lenni szokott, nem kell olyan előre inni a medve bőrére, hiszen karácsonykor bármi megtörténhet! A mese a maga 40 oldalával nem számít túlságosan hosszúnak, ahogy írtam is, mi két este alatt a végére jártunk, és bevallom, nekünk, felnőtteknek legalább annyira tetszett, mint a gyerkőcnek. 

Az első dolog, ami újszerűvé, jópofává teszi a mesét, a modern környezet. Az angyalok és krampuszok tableten kapják az utasításokat központjaikból, ami tulajdonképpen semmit nem von le a mesés jellegből, mégis segít kicsit, hogy a mai gyerekek számára "életszagúbb" legyen az egész. Nagyon tetszett a mese humora is, különösen az a rész, amikor a krampuszok csínyei végül egészen máshogy sültek el, mint először tervezték. A szöveget Szabó-Nyulász Melinda rajzai teszik teljessé, akinek a munkáival már találkoztam korábban is, de bevallom, most tetszettek a legjobban, szerintem nagyon jól sikerült eltalálnia az angyalok és krampuszok külsejét. 


A karácsonyi felhő tökéletes választás, ha olyan karácsonyi történetet szeretnénk, amit nagycsoportos óvodás kortól felfelé élvezhetnek a gyerkőcök (a 3+-os jelzéssel kapcsolatban bizonytalan vagyok, azért a szöveg és a történet összetettsége miatt én nagyobbacska gyerekeknek ajánlanám), és ami humoros, könnyed módon segít ráhangolódni az ünnepekre. Én nagyon szerettem a bohókás kis angyalokat és krampuszokat, és hálás vagyok Marék Veronikának, hogy ennyi éve dolgozik azért, hogy különlegesebbé tegye a gyerekek hétköznapjait és ünnepeit. Isten éltesse sokáig holnapi születésnapján! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy modern, mégis bájos karácsonyi mesekönyvet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Nyereményjátékunkban Marék Veronika korábbi könyveinek eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy fülszöveg(részlet)et a szerző valamely könyvéből, a feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok a könyv címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

– ​Légyszi, még egy utolsót! – Na jó, egy rövidet… Ismerős ez a párbeszéd az esti elalvás előtt? Akkor ezt a könyvet nektek találták ki! Mit szólnátok, ha fognánk magunkat, és az EGÉSZ TELET megünnepelnénk? A karácsony még a nagymamákkal együtt is csak néhány napig tart, de annyi sok téli nap van még előtte, és főleg utána! És azokon a napokon is történnek érdekes dolgok, amikről érdemes meséket olvasni. Begyújthatunk a kisházban a kemencébe, elvihetjük a kutyánkat síelni, elővehetjük a kamrából a télire eltett kukacos almát.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.18. Könyv és más

Megjegyzések