A ​vér szövetsége (értékelés és nyereményjáték)

 


Szeretted a Vikingek című sorozatot? Akkor Genevieve Gornichec legújabb könyve épp neked való! A vér szövetségével a vikingek korába repülünk vissza a 10. századi Norvégiába, de a történet középpontjában nem a harcosok, hanem a boszorkánysággal foglalkozó nők állnak. A szerző szerint ugyanis nem csak olyan nők története érdemes az elbeszélésre, akik fegyverrel értek el sokat. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent regényből nálunk nyerhettek is egy példányt, ha követitek a turnét.




Kiadó: Agave Könyvek, 2023
Oldalszám: 496 oldal
Eredeti cím: The Weaver and the Witch Queen
Fordította: Ballai Mária
ISBN: 9789635981878


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​boszorkány szíve írójának legújabb könyve ősi legendákból táplálkozik: két nő élete fonódik össze ebben az elsöprő erejű történetben, amely a viking korban játszódik.

Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat.

Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz.

Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.


Véleményem:

Bár ez nem volt eredetileg szándékos a részemről, de úgy tűnik, az utóbbi egy hónapban kimondottan a boszorkányok játsszák a főszerepet az olvasmányaimban, és szerencsére jobbnál jobb történeteket ismerhettem meg. Genevieve Gornichec neve azóta rajta van a radaromon, hogy elolvastam tőle A ​boszorkány szíve című kötetet, és mivel nagyok jók voltak az élményeim, egyértelmű volt, hogy az új könyvét is meg akarjam ismerni. A vér szövetsége az északi mitológia után egy kicsit rokon, mégis történelmibb területre, a 10. századi Norvégiába kalauzol bennünket, ahol egy mágiával átitatott, erős női karakterekben bővelkedő történetet mesél el az írónő. 


A regény elején megismerjük a tizenkét éves Gunnhildot, aki ugyan jómódú családba született, ugyanakkor édesanyja ridegen és szigorúan bánik vele. Két barátnője, a közelben élő Oddny és Signy nagyon sokat jelent a számára, és mind a hárman izgatottan várják, hogy a hamarosan hozzájuk látogató jósnő beavassa őket a jövőjükbe. A jóslat azonban máshogy alakul, mint amire számítottak, kétséget és bizonytalanságot ébresztve a szívükben, a három lány pedig elhatározza, hogy vérszövetséggel pecsételik meg barátságukat és az esküt, hogy bármi történjék, mindig kiállnak egymás mellett. Később az élet másfelé tereli őket, Gunnhild a jósnőhöz szegődik, hogy megtanítsa a boszorkányság tudományára. Évekkel később főhősünk még a távolból is gyakran szemmel tartja barátnőit, így értesül arról, hogy viking fosztogatók támadnak Oddnyék otthonára, családjukat meggyilkolják, Signyt pedig magukkal hurcolják, hogy eladhassák rabszolgának. A támadásban nem csupán emberek, hanem boszorkányok is részt vettek, Gunnhild pedig egyből hazaindul, hogy segítsen barátnőjének és bosszút álljon az elkövetőkön. 

Mindeközben Norvégiában Harald uralkodik, az első, aki sikerrel egyesítette a királyságokat. Megnevezett utódja, Erik nem örvend töretlen népszerűségnek, ráadásul számtalan fivére is folyamatosan acsarkodik ellene, hogy ne léphessen apjuk nyomdokaiba. Erik és Gunnhild útjai egy ponton keresztezik egymást, és bár kezdetben egyáltalán nem szimpatizálnak egymással, a közös ellenségeik gyengítése érdekében mégis szövetségre lépnek. A birodalmat ugyan a felszínen férfiak irányítják, mégis úgy tűnik, hogy néhány rejtélyes boszorkány mozgatja valójában a szálakat. Gunnhild tudja, hogy csak az ő legyőzésük árán találhatja meg Signyt, de azt még ő sem sejtheti, milyen szándék áll az ő tetteik mögött és hogyan kapcsolódik mindez az évekkel ezelőtti jóslathoz. 

Bevallom, az elején kicsit nehezebben vettem fel a stílust és a fonalat, mint az írónő előző regényében, viszont miután sikerült, már gördülékenyen haladtam előre. Gunnhild karaktere, ha nem is értettem vele mindig egyet, mégis hamar szimpatikussá vált, tetszett, hogy önállóan, a saját lábán akar hírnevet szerezni magának és hatalomra szert tenni. Emellett csodáltam a hűségét is, hogy annyi idő után is tartja magát a fogadalmához, még akkor is, amikor a saját élete kerül veszélybe. Oddny teljesen más, főleg a kezdetekkor, amikor még nem álmodik különleges életről, csak egyszerű, kiszámítható és biztonságos jövőről. Nővére elrablása  és a felkutatása során megéltek azonban őt is megváltoztatják, és az eleinte csendes és bizonytalan lány egyre erősebb nővé válik. 

Szerettem, hogy amellett, hogy ebben a történetben abszolút a női karakterek játsszák a főszerepet, a férfiak között is akadtak érdekes és szerethető figurák, bár a legtöbbjükről sokáig nem lehetett tudni, hogyan fognak dönteni, ha kritikus ponthoz ér a történet. Bár túl nagy fordulatok nem voltak a regényben és csatákban is eléggé szűkölködik, azért a feszültség és az izgalom így is jelen volt, bár én ennél érdekesebbnek találtam a környezetet, a vikingek életmódjának bemutatását, vagy éppen a boszorkányok praktikáit és a mágia megnyilvánulását. Látszik, hogy az írónő komoly kutatómunka után vágott bele ebbe a történetbe, és tényleg csak egy kevés hiányzott ahhoz, hogy tökéletesnek tartsam. Ettől függetlenül imádom Genevieve Gornichec témaválasztásait, és a jövőben is kíváncsian fogom olvasni az elfeledett női hősökről írt történeteit. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a vikingek történelme, és szívesen olvasna egy ebben a világban játszódó, hangulatos fantasy regényt. 

Nyereményjáték:

Bár A vér szövetségében nem hangsúlyos a skandináv mitológia, de játékunkban mégis az áll a főszerepben. A feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, melyik istenségre gondoltunk az adott állomáson.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A termékenység istene, Freyja testvére
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.26. Readinspo
11.29. Utószó
12.01. Könyv és más
12.03. Olvasónapló
12.05. Dreamworld

Megjegyzések