Boszorkányok ​éve (értékelés és nyereményjáték)

 


A General Press jóvoltából idén ősszel jelent meg Margaret Meyer regénye, a Boszorkányok éve, mely a 17. századba, a boszorkányüldözések korába kalauzol minket. Tartsatok velünk, játsszatok a turnénk minden állomásán, és ha szerencsések vagytok, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek!






Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 272 oldal
Eredeti cím: The Witching Tide
Fordította: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634527909


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1645, Kelet-Anglia. Martha Hallybread több mint négy évtizede szolgál bábaként és gyógyítóként szeretett falujában, Cleftwaterben, és évek óta nem szólt egyetlen szót sem.
Egy őszi reggelen azonban boszorkányüldözés tanúja lesz, amelyet a gyanús jövevény, Silas Makepeace vezet. A közösség fontos tagjaként neki is részt kell vennie a megvádolt nők testének átkutatásában. De miközben egyre jobban magával sodorják az események, ő is sötét titkot rejteget, amelynek sohasem szabad kitudódnia.
Abban a reményben, hogy védelmet nyújt majd számára, kétségbeesetten feléleszt egy anyjától örökölt viasz boszorkánybabát. A bábu valódi ereje azonban kiismerhetetlen, az apályt dagály váltja fel, és fogy az idő…
A Boszorkányok évét megtörtént események inspirálták. Erős, csavaros történet, amely betekintést ad a barátság és hűség természetébe.


Véleményem:

Margaret Meyertől korábban még nem olvashattunk magyar nyelven, nekem viszont egyből felkeltette az érdeklődésem nemrég megjelent, Boszorkányok ​éve című regénye. Pont tegnap emlegettem, hogy mostanában valahogy megtalálnak a boszorkányos történetek, de ez a regény ebben a sorban is rendhagyónak számított. Az 1600-as években játszódó kötet a történelem egyik szégyenfoltját jelentő boszorkányüldözések korába repít minket vissza, ahol egy középkorú asszony sorsán keresztül követhetjük nyomon az eseményeket és azt, ahogy az ismeretlentől való félelem és a tudatlanság hogyan torzítja el az emberek viselkedését. 


Martha több, mint negyven éve él Cleftwaterben, annál a gazdánál, akinek annak idején a szoptatós dajkája volt. Az asszony jól ért a különböző gyógynövényekhez és füvekhez, ezen kívül bábaként rengeteg gyermek világrajövetelénél segédkezett már. Beszélni nem tud, de általában meg tudja értetni magát az emberekkel annyira, amennyire szükséges. A regény cselekménye 1645-ben játszódik, Cleftwaterben ezekben az időkben megszaporodtak a baljós, tragikus események. A könyv elején is egy ilyennek lehetünk tanúi, amikor is Martha, és a vele egy házban szolgáló Prissy éppen a szomszédban lakó nő szülésénél segédkezik. A gyermek betegen születik és nem is marad életben, és mivel a faluban egyébként is sok volt mostanában a furcsa esemény, az emberek beszélni és gyanakodni kezdenek. 

Miután megérkezik a hírhedt boszorkányvadász, Silas Makepeace, egyre több asszonyt és lányt vádolnak meg azzal, hogy bűnös praktikákat űznek. Kit gazda beajánlja Martha-t, hogy segédkezzen a vizsgálatoknál, hiszen jól ismeri a női testet, és könnyen felismerheti, ha valaki ördögi jelet visel magán. Martha nem mer, és nem is igazán képes tiltakozni, ugyanakkor saját magával folyamatosan belső harcokat vív amiatt, hogy akaratlanul is cinkos a nőtársai ellen folytatott, kegyetlen vizsgálatban. Bár Martha-val kapcsolatban néha suttognak az emberek, azt azért még ők sem tudják, hogy egy furcsa viaszbábut rejteget a zsebében, ahogy azt sem, hogy mire lehet képes általa...

Nagy várakozásokkal kezdtem bele ebbe a regénybe, de sajnos csak részben érzem úgy, hogy megkaptam, amit szerettem volna. Ami tetszett, hogy a történet tökéletesen ábrázolta, hogyan változik meg az emberek természete, viselkedése, amikor felüti a fejét az ismeretlentől való félelem, és hogyan képesek egymás ellen fordulni, akár olyanok ellen is, akiket egész életükben ismertek. Martha karaktere nagyon izgalmasan indult, főleg a beszélésre való képtelenségét éreztem nagyon erős szimbólumnak - hiszen a regényben folyamatosan visszatérő elem, hogy képtelen mások érdekében felszólalni, és nem azért, mert ebben fizikailag akadályozva van. Ugyanakkor valahogy mégsem sikerült a felszínnél mélyebbre merülnöm vele kapcsolatban. Azt érzékelteti a regény, hogy súlyosan traumatizált gyermekkora volt és súlyos titkokat rejteget a múltjából, de ettől függetlenül sem éreztem úgy, hogy igazán tudnék vele azonosulni. Nem az volt tehát a baj, hogy hogyan viselkedik, bátor-e vagy gyáva, hanem az, hogy nem láttam pontosan a tettei mögött meghúzódó valódi motivációt és érzéseket. 

Sok szempontból nem tekinthető könnyű olvasmánynak a Boszorkányok éve, a hangulata végig nagyon sötét, és akadnak benne elég naturális részletek is, de ettől függetlenül az érdeklődésemet alapvetően fent tudta tartani, kíváncsi voltam, hová fog kifutni Martha története és a falusiak egyre őrültebb viselkedése. Nagyobb katarzist vártam volna tőle, és jobban állt volna neki még több elem a horror műfajából, de ezzel együtt sem bánom, hogy elolvastam, mert a maga módján érdekes, különleges atmoszférájú történet volt. Ha nem is lett kedvenc, de azért biztos, hogy adni fogok még esélyt az írónőnek, ha a jövőben mást is olvashatunk tőle. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a boszorkányüldözések története, és szívesen olvasna a témában egy történelmi fikció keretein belül. 

Nyereményjáték:

A Boszorkányok évének fő témája a boszorkányüldözés, így a mostani játékunkban is boszorkányokkal foglalkozunk. Minden blogon találtok egy anagrammát, melynek betűit helyes sorrendbe téve egy olyan szót kaptok, amely valamilyen módon kapcsolódik a boszorkányokhoz. A megfejtést ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
JÓL ÁSS

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.01. Utószó
12.03. Könyv és más
12.05. Zakkant olvas

Megjegyzések