Hat ​bíborszín darumadár (értékelés és nyereményjáték)

 


A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű, regénye, A hat bíborszín darumadár. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Shiori'anma és a hat darumadár történetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet. 





Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 534 oldal
Eredeti cím: Six ​Crimson Cranes
Fordította: Herman Alexandra
ISBN: 9789635844326


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy száműzött hercegnő, egy alakváltó sárkány, hat elvarázsolt darumadár és egy irtózatos átok... Ez a mesék és mítoszok világából merítkező fantasy elvarázsolja az olvasóit.

Shiori'anma, Kiata hercegnője titkot őriz. Tiltott varázserőt birtokol. Rejtett képességére az eljegyzési ünnepség reggelén derül fény, mikor elveszíti az uralmát felette. Eleinte úgy tűnik, a véletlen a kezére játszik, hiszen lemondják az esküvőt, amit sosem akart, ám egyúttal magára vonja mostohaanyja, Raikama figyelmét is.
Raikama, aki ugyancsak varázserővel bír, Shiori bátyjait darumadárrá változtatja, s megtiltja a lánynak, hogy bárkinek is szóljon erről; ha csak egy szó is elhagyja a száját, egy testvére meghal.
Shiori magára maradva, némán és nincstelenül bátyjai felkutatására indul, s eközben fényt derít az összeesküvésre, amely a trónt fenyegeti. Csakis ő mentheti meg a királyságot, ám ehhez meg kell ajándékoznia bizalmával egy papírmadarat, egy szeszélyes sárkányt és a fiút, akivel frigyre kellett volna lépnie. És ez még nem elég: varázserejét, amelyet egész életében titkolt, fel kell szítania, bármibe is kerül...


Véleményem:

Amióta elolvastam Axie Oh A lány, aki a tenger alá esett című regényét (értékelésem ITT), már tudatosan keresem az ázsiai világban játszódó fantasy-történeteket. Így tehát nem meglepő, hogy megakadt a szemem a Menő Könyvek csodaszép újdonságán, Elizabeth Lim Hat ​bíborszín darumadár című, sorozatindító kötetén. Bár eleinte kicsit szkeptikus voltam az élfestett könyvekkel kapcsolatban (mondván, úgysem látszanak annyira a könyvespolcon), most már kezdek én is egyre jobban beléjük szeretni, ez a példány viszont a gyönyörű borítóval együtt tényleg kiemelkedő esztétikai értékkel rendelkezik. Kíváncsi voltam hát, hogy a tartalom felér-e majd a külcsínhez, és szerencsére azt kell mondjam, abszolút, én legalábbis nagyon szerettem ezt a történetet. 


A regény főszereplője egy császár leánya, Shiori, aki Kiatában él hat fivérével, édesapjával és mostohaanyjával. Mivel a lány már eladósorba került, ráadásul a házassága révén a család további befolyásra tehet szert, a császár már elrendezte Shiori esküvőjét. Csak éppen azzal nem számolnak, hogy amikor a lánynak éppen az eljegyzési ünnepségen kellene részt vennie, inkább újabb kalamajkába keveredik, amivel magára haragít mindenkit. Mostohaanyja, Raikama felügyelete alatt tölti a büntetését, aki árgus szemmel követi a lány minden mozdulatát, különösen azóta, hogy Shiori megemlítette, látott egy sárkányt a tóban... Kiatában a mágia és a varázslat régóta tiltott tudomány, főhősünknek pedig egyre nehezebb titkolnia, hogy különös tehetséggel rendelkezik. 

A könyv eleje egyfajta lassú, de nem unalmas felvezetés, amiből szép fokozatosan kibontakozik a fő konfliktus. Shiori számára egyre gyanúsabb a mostohaanyja, akiről eddig csak pusztán azt gondolta, hogy gyűlöli őt, most már viszont azt is sejti, hogy ő is titkokat rejteget. Amikor le akarja leplezni ezt a titkot, Raikama kimutatja a foga fehérjét, és mostohalányát és hat fivérét is elátkozza. A fiúkat darvakká változtatja, Shiorit pedig száműzi a birodalom egy távolabbi pontjára azzal az intelemmel, hogy minden egyes szóval, amit kiejt a száján, megöli az egyik testvérét. Szerencsére a császári gyermekek egy idő után egymásra találnak, ezzel viszont még nem oldódik meg minden, hiszen Shiorinak számtalan nehéz próbát kell kiállnia ahhoz, hogy megtörje az átkot és leleplezze gonosz mostohaanyját. 

Bizonyára mindenkinek ismerős az alaptörténet, hiszen a Hat hattyú című mesét veszi alapul, ami egyébként az egyik személyes kedvencem. A csavart itt az jelenti, hogy az írónő az eredeti mesét egy varázslattal átszőtt, ázsiai környezetbe helyezi, és komplex módon egészíti ki további részletekkel. Én nagyon hamar megkedveltem Shiori karakterét, aki a történet elején még viszonylag gondtalan, fiatal lány, akit leginkább a játék, ébredező varázsereje és a finom ételek foglalkoztatják, később viszont bebizonyítja, hogy emberfeletti erőfeszítésekre és áldozatokra képes azért, hogy megmentse a testvéreit. 

A regény végig nagyon olvasmányos, mindig történik valami, ami fenntartja az ember érdeklődését, és nagyon jó arányban jelennek meg benne a különböző varázslatos elemek. Bár ifjúsági regény, és ennek megfelelően nem túlságosan brutális, azért akadnak benne keményebb vagy szomorúbb helyzetek és nehéz döntések, amik súlyt adnak az egész történetnek. Számomra az is szívmelengető volt, ahogy a testvérek összetartottak, és hogy megtanultak igazán együttműködni annak érdekében, hogy megmentsék a családjukat. Lehet, hogy vannak kisebb hibái, de őszintén szólva én ezeket nem is akartam észrevenni, mert vitt magával a cselekmény és a mese lendülete. Nagyon remélem, hogy hamarosan a folytatást is olvashatjuk, hasonlóan gyönyörű kivitelben. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a keleti világban játszódó, fantasztikus történeteket vagy a klasszikus mesék újragondolását. 

Nyereményjáték:

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek hazánkban is azok a regények, melyek az ázsiai kultúrából merítenek ihletet, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy olyan kötetből származik, amelyben markánsan jelen van az ázsiai kultúra. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Sosem lett volna szabad megbíznom egy rókában."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.24.: Csak olvass!
11.30.: Readinspo
12.02.: Utószó
12.04.: Sorok között
12.05.: Könyv és más
12.06.: Spirit Bliss Sárga könyves út
12.08.: Dreamworld

Megjegyzések