Egy ​karácsonyi manó naplója (értékelés és nyereményjáték)



Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 200 oldal
Eredeti cím: The Diary of a Christmas Elf
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Daniela Jaglenka Terrazzini
ISBN: 9789636034290 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? Ben Miller kalandos karácsonyváró könyvéből minden kiderül!


Véleményem:

Ben Millerrel tavaly ősszel ismerkedtem meg, amikor elolvastam az Amikor ​megmentettem a karácsonyt című ifjúsági regényét (értékelésem ITT). Mivel az a történet kifejezetten tetszett, és remekül hozta az ünnepi hangulatot, egyértelmű volt, hogy az író új könyvével is próbát szeretnék tenni. Az Egy ​karácsonyi manó naplója egy új sorozat első kötete, és a címhez hűen napló formájában olvashatjuk benne főhősünk, Tógi kalandjait. A kompakt, kisalakú könyv ismét nagyon szépre és ünnepélyesre sikeredett, ráadásul maga a történet is kimondottan szórakoztató, az pedig külön öröm, hogy éppen karácsony előtt sikerült elolvasnom. 


A regény főszereplője Tógi, a százhatvan éves manó (ez emberi években számolva tizenhatnak felel meg), aki annak ellenére, hogy már kijárta az iskolát, még mindig nem talált munkát és otthon él a szüleinél kisebb testvéreivel. Bár jelentkezett Karácsony apó műhelyébe és minden vágya, hogy karácsonyi manó lehessen, egyelőre nem kapott visszajelzést az állással kapcsolatban, és nem tudja, mihez kezdjen ezen a télen. Egy nap kistestvére, Szilva elveszíti szeretett plüssállatát, az Oszkár névre hallgató gyűrűsfarkú makit, Tógi pedig elhatározza, hogy segít rajta valahogy. Mivel az eredeti játékot sehogy sem találják, maga áll neki makit készíteni, ami ugyan nem sikerül tökéletesre, testvére mégis nagyon örül neki, és egyre több kisgyerek keresi meg azzal főhősünket, hogy neki is készítsen hasonlót. 

Ezzel párhuzamosan Tógi mégis felvételt nyer a karácsonyi manók iskolájába, ahol rövid időn belül kell kitanulnia a manóság minden csínyját-bínját, ajándékkészítést, csomagolást és a többit. Bár manónk határtalanul lelkes, valahogy mégsem sikerülnek neki a dolgok úgy, ahogyan szeretné, közben a játékgyárban is egyre több a furcsaság és úgy tűnik, valaki titokban lopja a készülő ajándékokat... Tógi hamarosan egy jókora kalamajka közepén találja magát, és már nem csak az a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán karácsonyi manó, hanem az is, hogy nem kerül-e a helyi börtönbe... Nos, a történetről dióhéjban ennyit, talán már ennyiből is látszik, hogy a cselekmény sok szempontból nem olyasmi, amit a klasszikus mesékben megszokhattunk, de szerintem remekül működött ez a néhány csavar a történetben. 


Tógi karaktere számomra nagyon szerethető volt. A naplóbejegyzéseknek köszönhetően hamar tudunk vele azonosulni, és egyből átjön, mennyire lelkes és szeretne jót cselekedni, csak éppen kicsit nehezen találja helyét a világban vagy a családjában. Izgalmasnak találtam a manógyárban játszódó jeleneteket, különösen a kibontakozó bűnesetet, igaz, egy karácsonyi mesében nem feltétlenül ilyesmire számít az ember, de nekem most pont az tetszett, hogy más volt, mint amiket eddig olvastam. A szöveg végig nagyon olvasmányos és eléggé szellős a naplóformának és a képeknek köszönhetően, így akár olyan gyerekeket is megajándékozhatunk vele, akik egyébként nem szeretnek sokat olvasni. 

Mint a szerző előző kötetét, ezt a könyvet is Daniela Jaglenka Terrazzini illusztrációi díszítik, akit már ismerhetünk az Ahol ​a Hóangyalok laknak című meséből. A fekete-fehér rajzok és a fejezetek elején található apró illusztrációk mind segítenek abban, hogy még meseszerűbb és ünnepélyesebb legyen a kötet, a borító pedig szintén nagyon tetszik. A fél csillag levonás kizárólag azért jár részemről, mert egy-két helyen kicsit döcögősebbnek éreztem a sztorit, de nagyon hiszek benne, hogy a következő részre szépen kiforrja magát minden, és tökéletes élményben lesz részünk. Addig is dőljetek hátra, tudjatok meg egy csomó dolgot a gyűrűsfarkú makikról, és mentsétek meg a karácsonyt!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól felfelé mindenkinek, aki szeretne egy mókás, szellemes karácsonyi történetet olvasni egy különleges kis manóról. 

Nyereményjáték:

Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Valahogy mindig is élveztem a rossz idővel együtt járó drámát és kellemetlenségeket. "
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12. 16. Csak olvass!
12. 18. Szembetűnő
12. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 20. Könyv és más
12. 21. Sorok között könyves blog
12. 22. Utószó
12. 23. Dreamworld

Megjegyzések