This ​Winter – Az idei tél (értékelés és nyereményjáték)



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén karácsonyra megjelenik egy újabb történet a Heartstopper világából, ami ráadásul karácsonykor játszódik. A történetről a Blogturné Klub hét bloggere mesél, és az értékelések mellett extra tartalmak is várnak rád!




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 104 oldal
Eredeti cím: This Winter
Fordította: Hujder Adrienn
ISBN: 9789634575962


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

– Gyűlölöm a karácsonyt – mondja Tori.
– Nem, nem gyűlölöd – felelem.
– Az ideit gyűlölöm.
– Az ideit mindenki gyűlöli.

Az idei tél kemény Tori, Charlie és Oliver Spring számára. Mindannyian igyekeznek a lehető legkevesebb drámával átvészelni a karácsony napját. Olivernek ez azt jelenti, hogy Mario Kart-ozik a bátyjával és a nővérével, Tori és Charlie számára pedig azt, hogy maguk mögött hagyják az elmúlt néhány hónapot.

Vajon ez a karácsony szétszakítja a Spring családot, vagy elkezdi összekovácsolni őket?

Érzékeny látkép a 21. századi diszfunkcionális családokról, akik szeretik egymást, de fogalmuk sincs, miként fejezzék ezt ki.

Olvasd el ezt az újabb megható Heartstopper-történetet!

Véleményem:

A Heartstopper-képregények után kicsit más élmény volt olvasni a Solitaire ​– Pasziánsz című regényt, melynek főhőse Charlie helyett ezúttal a nővére, Tori volt. A történet sokkal sötétebb tónusú volt, mint elődei, így nem igazán tudtam, mire számíthatok majd a This ​Winter – Az idei tél című kisregény esetében, ami időben kicsit a Pasziánsz előtt játszódik. Mindenesetre nagyon megszerettem korábban a Spring-testvéreket és Nick-et, így biztos, hogy ki nem hagynék semmit, ami róluk szól, még akkor sem, ha néha kicsit nehezebb élmény olvasni őket, hiszen a témák, amiket körüljárnak ezek a kötetek, nagyon fontosak és aktuálisak. 


Ebben a kisregényben azután járunk az időben, amikor Charlie már túl van egy pár hetes pszichiátriai kezelésen, amin az étkezési zavarai és az önsértései miatt kellett részt vennie. Miután hazamegy a családjához, egyébként is mindenki furcsán érzi magát, a szülei ugyan próbálnak segíteni neki és megfelelően viszonyulni hozzá, de ez nem mindig sikerül jól. Ráadásul az ünnepek közeledtével Charlie-n extrán nagy a nyomás, nem csupán azért, mert a tágabb családdal is találkoznia kell, hanem amiatt is, hogy egy csomó elvárást támaszt saját magával szemben. A karácsony korábban mindig egy jó élmény volt, és a fiú most úgy érzi, nincs joga ahhoz, hogy elrontsa ezt az ünnepet, és egyben fél is, hogy mentális problémái miatt már semmi sem lesz olyan, mint régen. 

A kötetben a három testvér nézőpontjából ismerjük meg az eseményeket. Torin ekkor már érezhető, hogy nincs túlságosan jó állapotban ő sem, felelősnek érzi magát amiatt, hogy nem avatkozott be időben, amikor látta, hogy az öccse mennyire szenved. Ugyanakkor még mindig erősen dolgozik benne az is, hogy valahogy helyrehozza a dolgokat, így amikor Charlie karácsony este összeveszik az anyukájukkal és átmegy Nick-hez, utánamegy és nem hagyja, hogy elmeneküljön a konfliktusai elől. Charlie szemszögéből bepillantást nyerhetünk abba, hogyan ünnepli Nick családja a karácsonyt, ahol ugyan sokkal oldottabb a hangulat, de azért ott sem kerülheti el főhősünk teljesen a hogylétére vonatkozó kínosabb kérdéseket. Végül egy kicsit beleláthatunk a hétéves Oliver gondolataiba is, akit eddig is nagyon szerettem, de most még jobban a szívembe zártam - hihetetlenül cuki és ártatlan gyerek, aki sok mindent megérez, és mindennél jobban szeretné, hogy a testvéreivel minden rendben legyen. 

A történet szerintem legfontosabb tanulsága, hogy mennyire fontos a szeretteinkkel való megfelelő kommunikáció. Charlie és a szülei között például több ponton is félrecsúszik ez, hiszen igaz, hogy a felnőttek nem igazán tudják jól kimutatni a törődésüket, ugyanakkor a fiú sem könnyíti meg a dolgukat azzal, hogy elmondja, mire lenne szüksége. Most is sokat segít Charlie-nak Nick abban, hogy kicsit tisztábban lássa a dolgokat, így joggal remélhetjük, hogy sikerül kicsit fejlődnie ezen a téren. Szintén fontos téma, hogy még napjainkban is mennyi tabu és félreértés övezi a mentális betegségeket, és hogy a kívülállók - akár a saját rokonaink is - mennyire stigmatizálhatják azt, akinek szakember segítségére van szüksége. Az üzenet szerencsére nagyon erősen átjön, hogy sose féljünk segítséget kérni, és ha ezek a gondok nem is egy csapásra oldódnak meg, de közös munkával és a család támogató hozzáállásával lehet eredményeket elérni. 

Összességében tetszett a történet, bár egy hangyányit rövidnek éreztem, jó lett volna kicsit tovább időzni a szereplőkkel. Az ünnepek közeledtével szerintem fontos dolgokra világított rá, például arra, hogy nem mindenki számára egyszerűen boldog és gondtalan időszak ez, sokan hordoznak sebeket magukban a szeretet ünnepével kapcsolatban. A legfontosabb, hogy nincs előírt recept, hogyan kell éreznünk magunkat vagy hogy kell viselkednünk, egyszerűen az a fontos, hogy találjuk meg azt az utat, ami nekünk és szeretteink számára is a lehető legjobb az ünnepléshez. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a Heartstopper világát, akár akkor is, ha nem olvasta a Pasziánsz című kötetet. 

Nyereményjáték:

Ez a Heartstopper történet karácsonykor játszódik, így egyike a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi könyveinek.
A mostani játékunk során egy-egy Könyvmolyképzős karácsonyi kötetből találtok idézetet, a feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Hiszen itt vagyunk egymásnak, jó az egészségünk és a kedvünk, és ha a világ minden ajándéka a miénk volna is, ezek nélkül semmit sem érne a karácsony."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.02. - Könyv és más
12.04. - Hagyjatok! Olvasok! blog
12.06. - Utószó
12.08. - Csak olvass!
12.10. - Dreamworld 

Megjegyzések