Disney ​100 – Egy évszázad csodái (értékelés és nyereményjáték)

 

A Disney 2023-ban ünnepli 100. születésnapját - e jeles alkalomból pedig különleges kiadvánnyal kedveskedik azoknak a gyerekeknek, akik az elmúlt évszázadban követték meséiket. Az ünnepi kötettel a Kolibri Kiadó jóvoltából a Blogturné Klub négy bloggere is megismerkedhet, mi pedig igyekszünk titeket bevezetni a könyv rejtelmeibe. Tartsatok velünk, s a turné végén a kötet egy példányát is megnyerhetitek!





Kiadó: Kolibri Kiadó, 2023
Oldalszám: 304 oldal
Fordította: Wohl Anita
ISBN: 9789635993703


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Disney 100 éve meséli csodás történeteit. Ennek a lenyűgöző évszázadnak a méltó ünneplése ez a jubileumi mesegyűjtemény. Éld át újra kedvenc mesehőseid – Hófehérke, Szimba, Villám McQueen, Elza vagy akár a Madrigal család – időtlen kalandjait, az eredeti történeteket feledhetetlen illusztrációk kíséretében, és légy részese te is a csodának!

Véleményem:

Szerintem nagyon kevés olyan ember van az én generációmból, aki nem az egész estés Disney-rajzfilmeken nőtt fel. Ezek olyan mesék, amiket sosem tudok megunni, és a mai napig szívesen nosztalgiázom, ha bármelyiket lehetőségem van újranézni. Az utóbbi években már a könyvpiacon is egyre több, tematikus kötet jelent meg a filmekből ismert hősök főszereplésével, ezek közül sok ott csücsül a polcomon, mégis úgy éreztem, hogy ezek közül is kiemelkedően ünnepélyes lesz a jubileumi Disney ​100 – Egy évszázad csodái című kötet. Nem is kellett csalódnom, ennél szebb mesegyűjteményt nem is kívánhattam volna a karácsonyi készülődés közepette.



A masszív, keményfedeles mesekönyvet fellapozva először két köszöntőt olvashatunk. Az egyiket Jennifer Lee, a Walt Disney Animation Studios, a másikat Pete Docter, a Pixar Animation Studios kreatív igazgatója írta. Ebből a két szövegből is átjött számomra, hogy micsoda mérföldkő lehet egy 100 éve megalapított vállalat számára, hogy ennyi idő után összegezhetik eddigi munkáikat, a rengeteg különleges történetet, és a sok csodát, amit a nézőknek, olvasóknak nyújtottak. Ez a szó - a csoda - lett a kötet vezérlő elve is, ugyanis a benne található meséket öt tematikus egységre bontva olvashatjuk. Ezek A család csodája, A barátság csodája, A kedvesség csodája, A kaland csodája és A bátorság csodája címet viselik. 

Egy-egy nagyobb fejezetben három vagy négy rövidebb mesét találhatunk, melyek az esetek legtöbb százalékában a rajzfilm cselekményének összefoglalásai. Bennem felmerül sokszor kérdésként, hogy egy másfél órás film történetét hogyan lehet jól összesűríteni pár oldalban, de úgy látszik, most kifejezetten ügyesek voltak ebben a szerzők és szerkesztők, én legalábbis nem sokszor éreztem úgy, hogy csak azok élvezhetik a meséket, akik látták a filmes változatot is. A fejezetekben megelevenednek előttünk a régi klasszikusok, mint például Hófehérke, Hamupipőke, Dumbó vagy A 101 kiskutya, de ugyanígy megtaláljuk az újabb darabokat is, mint például a Raya és az utolsó sárkányt vagy éppen az Encanto-t. A válogatás meglehetősen színes, és bár értelemszerűen nem kerülhetett bele minden egyes történet, én úgy éreztem, megfelelő arányban szerepelnek a hercegnős, állatos és egyéb mesék. 


Kifejezetten tetszett a szöveg mérete, elrendezése, és az, hogy minden oldalpáron egy egész oldalas illusztrációt találunk. A történetek könnyen olvashatók, egy óvodás gyermek számára tökéletesek egy-egy esti mesének, de bevallom, én magam például egy ültő helyemben rágtam át magam az egész könyvön. Különös utazás volt ez, ugyanis a különböző meséket olvasva erősen nosztalgiáztam, és sokszor eszembe jutott, hogy egy-egy film vagy történet mekkora hatással volt rám életem különböző szakaszaiban. És az a helyzet, hogy ez nem csak a gyermekkorra igaz, én például pár hete láttam először a Raya és az utolsó sárkányt, és ugyanúgy lenyűgözött, mint annak idején korai társai. Nagyon tetszett, hogy a könyvben ehhez a meséhez egy kis előzménytörténetet olvashattam a szimpla összefoglaló helyett. 


Úgy gondolom, hogy minden olyan családban, ahol többek nőttek fel ezeken a meséken, méltó helye lehet ennek a gyűjteménynek, nem csak azért, mert gyönyörű és igényesen kivitelezett, hanem azért is, mert a történetek által feleleveníthetjük azokat az értékeket, amiket a vállalat 100 éve képvisel a számunkra. Nagyon remélem, hogy még sok csodálatos élményben lesz részem a Disney által, ahogyan azt is, hogy a gyermekeim is megismerhetik majd ezeket a különleges filmeket, meséket, amik annyi önfeledt órát biztosítottak számomra is életem során. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a Disney-meséket, és szeretne egy különleges, ünnepi kiadványt a polcán tudni. 

Nyereményjáték:

Természetesen a Disney világába kalauzolunk titeket a könyvhöz tartozó nyereményjátékban is. Minden állomáson elrejtettünk egy szereplőt a sorok között. A feladatotok, hogy a betűkből kirakjátok a Disney-szereplő nevét és annak a mesének a címét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába, melyben az adott karakter szerepel. Egy mesecím lesz tehát a megfejtés.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.16. Könyv és más
12.18. Csak olvass! 

Megjegyzések