A ​medve, az angyal és a telihold (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek gondozásában idén megjelent Brigitte Weninger tüneményes mesekönyve, A ​medve, az angyal és a telihold. A kötet amolyan mese a mesében, melyen belül 28 rövid történetet olvashatunk, amik kivétel nélkül ideálisak az esti elcsendesedéshez. Tartsatok bloggereinkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!





Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 120 oldal
Eredeti cím: Engel, Bär und Kugelmond
Fordította: Szalay Zsuzsanna 
Illusztrálta: Eva Tharlet
ISBN: 9789635844319


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A medve és az angyal élénk beszélgetést folytatnak a holdról. Ami néha kerek és fényes, néha egyáltalán nem is látszik, néha csak egy félkorong. Miközben beszélgetnek, rengeteg történet jut eszükbe. Egészen pontosan huszonnyolc, pont annyi, ahány éjszaka van egy holdfázisban. Csupa olyan történet, amelyre a gyerekek szeretnek elaludni.


Véleményem:

A Manó Könyvek az egyik olyan kiadó, akiknek a friss megjelenéseit mindig nyomon követem, és igyekszem minél többet elolvasni a köteteik közül. Brigitte Weningertől korábban nem olvastam még, viszont A ​medve, az angyal és a telihold egyből felkerült a radaromra, amikor megláttam a bájos borítóját. Az ünnepek közeledtével az átlagosnál is jobban esik meséket olvasni, nem volt ez másként most sem, ez a kötet pedig több szempontból is rabul ejtette a szívemet. 


A könyv kerettörténetét az adja, hogy egy medve éppen a teliholdat csodálja, amikor váratlanul lepottyan mellé egy szeleburdi őrangyal. Beszélgetni kezdenek egymással, majd a beszélgetés szép lassan átalakul abba, hogy történeteket kezdenek mesélni egymásnak. A felépítés tehát végig következetesen ez marad, előbb az adott nap rövid eseményeit olvashatjuk, majd mesél egyet a medve, egyet pedig az angyalka. Közben a főhősökkel együtt követhetjük nyomon a Hold ciklusát, ami még inkább biztosítja az állandóság, meghittség érzését. Maguk a történetek egészen rövidek, általában két oldalasak, így tökéletesek esti mesének, mi amikor olvastunk belőle, mindjárt dupláztunk is, de persze lehet úgy is haladni vele, hogy 28 napig kitartson a könyv. 

A mesék eléggé változatosak, minőségileg talán kicsit hullámzóak, az viszont általánosan elmondható, hogy többnyire nyugalmat sugároznak és segítenek a nap végén elcsendesedni, ráhangolódni az alvásra. Nekem nagyon tetszett, hogy a medve és az angyal történetei összefüggenek egymással, ötleteket adnak egymásnak, az egyikről eszükbe jut egy másik, és így tovább. Az is pozitívum volt a számomra, hogy sok történetben fontos üzenet jelent meg, a személyes kedvencem például a Szörnyegér volt, ami zseniálisan ábrázolja azt az élményt, amikor egy gyermek (vagy éppen felnőtt) valami rosszat követ el, és emészti a bűntudat. 


Olvashatunk gyerekekről, állatokról, barátságról, különböző típusú családokról, önállósodásról és hisztiről, megoldandó problémákról vagy éppen álmodozásokról, egyszóval tényleg elég vegyes a felhozatal. A szöveg mellett nagy értéket képviselnek Eva Tharlet mesés illusztrációi, nekem különösen a kis őrangyal karaktere tetszett. Bár a 28 mese között is bőven találtam kedvemre valót, a legkedvesebb számomra mégis a medve és az angyal beszélgetései voltak. Tetszett, hogy ilyen kontrasztos volt a két főhős, a nagy, erős, bölcs állat és az apró, szeleburdi varázslény nagyszerűen kiegészítette egymást, és minden fejezetben tanítottak egymásnak valamit az élet dolgairól. 


Összességében szerintem ez egy nagyon jó hangulatú mesekönyv, ugyan van benne valami melankolikus, de szerintem még éppen olyan mértékben, ami a gyerekek számára sem szomorú vagy lehangoló. Tele van szépséggel és kedves gondolatokkal, így azzal együtt sem bántam meg, hogy elolvastam, hogy a mesék között volt pár számomra felejthetőbb darab. Az ötletért minden elismerésem, nagyon jól átgondolt a könyv felépítése, és biztos vagyok benne, hogy szép lassan itthon is elő fog kerülni minden történet az esti mesék során. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Óvodás kortól felfelé mindenkinek, aki szereti a nyugalmas, változatos témájú esti meséket. 

Nyereményjáték:

A Kiadó kínálatában nem ez az egyetlen aranyos mackós könyv! Mostani nyereményjátékunkban további brummogó hősök után nyomozunk: minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.14. Dreamworld
12.16. Könyv és más
12.18. Szembetűnő

Megjegyzések