24 ​nap karácsonyig (értékelés és nyereményjáték)

 



Közeledik a karácsony, ezzel egyidejűleg pedig egyre több ünnepi ajánlóval találkozhattok az oldalunkon. Már mindannyian karácsonyi lázban égünk, így alig várjuk, hogy megosszuk veletek a tapasztalatainkat a különböző könyvekről. A Centrál Könyvek jóvoltából, most egy igazán bolondos és megható karácsonyi történetet hoztunk nektek. Ismerjük meg együtt Ninát, akinek látszólag semmi sem hiányzik az életéből. Jó állás, megbízható partner, remek kollégák, zökkenőmentes hétköznapok, szerető család, közelgő előléptetés… Mi másra vágyhatna egy fiatal, ambiciózus nő? Derítsük ki közösen! Tartsatok velünk, ismerjük meg közösen Nina őrültebbnél őrültebb kihívásait, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyvet a kiadó felajánlásában. 




Kiadó: Central Könyvek, 2023
Oldalszám: 472 oldal
Eredeti cím: 24 dní do Vianoc 
Fordította: Barics Veronika
ISBN: 9789635844326


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Bolondos ​és megható romantikus komédia karácsonyi varázslatba csomagolva

Úgy tűnik, Ninának bejött az élet, látszólag nem hiányzik neki semmi. Jó állás, megbízható partner, remek kollégák, zökkenőmentes hétköznapok, szerető család, közelgő előléptetés… Mi másra vágyhatna egy fiatal, ambiciózus nő? Aztán egyszer csak rájön, hogy ez nem elég. Egyik pillanatról a másikra mindent felborít maga körül, kilép a komfortzónájából, szakít a vőlegényével, és hátrahagyja, ami unalmas, ami megszokott. Karácsonyig van 24 napja, hogy teljesítse őrültebbnél őrültebb titkos kívánságait, családi csontvázakat húzzon elő a szekrényből, fájdalmas igazságokat ismerjen be, régi hibákat hozzon helyre, és megvalósítsa álmait.
Mivel a karácsonyi időszak tele van csodákkal, egy vonzó idegen is keresztezi az útját, aki minden alkalommal megdobogtatja a szívét, amikor csak rápillant. Dominik kedves, sármos, vicces és őrülten szexi. Nina úgy érzi, jó társa lehet a különösebbnél különösebb kalandokban. Ő lehet a legszebb ajándék, amit valaha kapott. Ha a férfi elég bátor ahhoz, hogy megszelídítse.


Véleményem:

A napokban sikerült sort kerítenem egy újabb karácsonyi történetre, lassan, de biztosan igyekszem minél inkább ünnepi lázba hozni magamat. A választás mellett szólt az is, hogy szerintem még sosem olvastam szlovák szerzőtől, pedig nagyon szeretem az országot, így extrán kíváncsi voltam Michala Ries történetére, a 24 ​nap karácsonyig című kötetre. Bár alapvetően egy könnyed, romantikus limonádéra számítottam néhány meghatóbb jelenettel, ennél többet kaptam, ugyanis a mókás és könnyed felszín alatt elég fontos kérdések és komolyabb témák is szerepet kapnak a regényben. 

A történet főszereplője a huszonnyolc éves Nina, aki fiatal kora ellenére már sikeres életet tudhat a magáénak. Gyógyszerészként dolgozik, ráadásul hamarosan elő is léptetik a munkahelyén, emellett pedig éppen az összeköltözést tervezik a barátjával. Mindennek tökéletesnek kellene lennie, Nina mégsem elégedett valahogy. Ahogy november utolsó napján számot vet az életével, arra jut, hogy mindig másoknak akar megfelelni, és valójában már régóta nem érzi azt, hogy igazán boldoggá tenné a tökéletes élete. Szeretne visszatalálni ahhoz az őszinte, kicsit őrült és bohókás lányhoz, aki annak idején volt, és ennek érdekében radikális tervet eszel ki. 


Főhősünk különleges adventi naptárt készít saját magának. Karácsonyig csupa olyan feladatot, kihívást ír össze, amit vagy régóta halogatott, vagy csupán nem volt meg a bátorsága ahhoz, hogy megtegye őket. Ezek között a kihívások között vannak kisebb őrültségek, mint például menetiránnyal szemben felszaladni egy mozgólépcsőn, de olyan feladatok is, amikhez Ninának szembe kell néznie a félelmeivel, vagy éppen a múltban elkövetett hibáival. Az egyik feladat teljesítése közben ismerkedik meg a jóképű és sikeres Dominikkal, akit egyből lehengerel a lány kisugárzása, és szeretné minél jobban megismerni. Ahogy követi Ninát a különféle őrültségek közepette, ő maga is alaposabban megvizsgálja a saját életét, így egy kicsit bepillanthatunk az ő nézőpontjába is. 

A fejezetek a karácsony előtti napokra vannak lebontva, melyek mindegyikének középpontjában Nina valamelyik kihívása áll. Nekem először kicsit furcsa volt, hogy olyan hirtelen vágott bele az írónő a dolgok közepébe - értem ez alatt, hogy nem volt különösebb felvezetője annak, hogy Nina elégedetlen az életével, és utána is elég hirtelen kezdett el mindent megváltoztatni maga körül-, de amikor ezen túltettem magam, elkezdtem egyre jobban élvezni a történetet. Tetszett, hogy a könnyedebb, humorosabb jelenetek mellett elég komoly témák is terítékre kerültek. Nina családjában például rengeteg a ki nem mondott, vagy éppen mélyre temetett sérelem, így az adventi kihívása részét képezi az is, hogy ezeket igyekezzen rendezni, és adott esetben kiálljon saját magáért. De nagyon tetszettek az olyan feladatok is, amik valamilyen fajta segítséggel vagy jó cselekedettel voltak kapcsolatosak, sok szép pillanatot adva hozzá a regényhez. 

Nina egy igazán őrült nőszemély, akit minden furcsasága ellenére igazán megkedveltem a könyv végére. Tetszett a bátorsága, és az, hogy nem fél gyökerestül változtatni az életén, akkor se, ha sokkal kényelmesebb lenne mindent hagyni a régiben. Izgalmas volt a sok amerikai vagy éppen magyar helyszínen játszódó történet után Szlovákiában kalandozni, tetszett az írónő stílusa, így biztos, hogy a jövőben is adnék esélyt a könyveinek. A romantika is pont olyan arányban volt jelen, amennyire az én ízlésemnek ideális, és a karácsonyi hangulat, a várakozás izgalma is remekül átjött a történetben. Maga az ötlet pedig igazán szuper, lehet, hogy ha nem is adventi naptár formájában, de én is összegyűjtöm majd azokat a dolgokat, amikhez eddig nem volt bátorságom, újévi bakancslistának biztosan ideális lesz. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Aki szereti az olyan karácsonyi történeteket, amikben jó aránnyal keveredik a humor, a romantika és a meghatóbb, komolyabb témák. 

Nyereményjáték:

A könyv összesen 24 fejezetből áll, pontosan úgy, mint egy adventi kalendárium. Ebben a játékban így az advent időszakára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mettől meddig tart a karácsonyi ünnepkör?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.01.: Csak olvass!
12.07.: KönyvParfé
12.10.: Readinspo
12.13.: Könyv és más
12.16.: Zakkant olvas
12.19.: Szembetűnő

Megjegyzések