Elvarázsolt ​mesék - Történetek a világ minden tájáról (értékelés és nyereményjáték)

 


A Móra Könyvkiadó ismét csodaszép kötettel örvendeztetett meg minket, ami tökéletes ajándék lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, akár karácsonyra is. Laura Sampson Elvarázsolt mesék című, gazdagon illusztrált kötetében összesen 18 történetet olvashatunk, melyekben központi szerepet tölt be a csoda és a varázslat. Tartsatok velünk a három állomáson keresztül, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 96 oldal
Eredeti cím: A spell-binding collection of magical stories
Fordította: Váradi Júlia 
Illusztrálta: Phung Nguyen Quang, Huynh Thi Kim Lien
ISBN: 9789636033606


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ez a lenyűgöző mesegyűjtemény varázslatos világba kalauzol el. Fedezz fel távoli tájakat, ahol minden csupa rejtély és mágia, merülj el a fantasztikus kalandokat átélő hősökkel és hősnőkkel, csodalényekkel, megvalósuló kívánságokkal és nagy hatalmú varázslókkal teli történetekben!
A gyönyörűen illusztrált gyűjtemény a világ minden tájáról származó meséket tartalmaz – Észak- és Dél-Amerikától kezdve Európán, Nyugat-Afrikán és Ázsián keresztül egészen Óceániáig.
Az Elvarázsolt mesék méltó arra, hogy generációkon át kincsként őrizzék.


Véleményem:

Már korábban is írtam, de egyre inkább igaznak érzem, hogy a 2023-as évben nagyon erős volt a felhozatal a mesekönyvek terén. Gyönyörű és tartalmas köteteket ismerhettem meg a kiadók kínálatából, és nagyon örülök, hogy ez a hullám még nem ért véget, hiszen a december is tartogatott pár csodát. Ilyen volt számomra a Móra Könyvkiadó újdonsága, Laura Sampson Elvarázsolt ​mesék című gyűjteménye, ami egész biztosan bekerült a mindenkori kedvenceim közé, annyira szépnek találtam kívül-belül. 


A kötetben összesen 18 mesét olvashatunk, a szerző ígérete szerint valóban a világ minden tájáról. Az előszóban olvashatunk kicsit a koncepcióról, miszerint Laura Sampson olyan meséket igyekezett összeválogatni, melyekben központi szerepet tölt be a varázslat, a különféle varázslények, átok, áldás, és minden, ami ezekhez kapcsolódik. A Kiadó javaslata szerint 6 éves kortól ajánlottak a történetek, ezzel teljes mértékben egyet is értek, hiszen a legtöbb darab vagy összetettebb, vagy kicsit borongósabb/félelmetesebb annál, hogy sokkal fiatalabb gyerkőcöknek olvassuk. Ahogy fellapozzuk a könyvet, egyből magával ragad a színes, elképesztően igényes és csodás illusztráció, ami Phung Nguyen Quang és Huynh Thi Kim Lien műve. Bevallom, őket korábban nem ismertem, de ezután biztos, hogy figyelemmel fogom követni a munkásságukat. 


A válogatott mesék tényleg nagyon széles területet fednek le földrajzi és kulturális szempontból egyaránt. Akad itt vietnami, afrikai, angol, cseh, német, észak-amerikai vagy éppen orosz mese, de találunk részleteket a nagyobb lélegzetvételű skandináv mitológiából is. Témájukat tekintve tényleg csak annyi a közös, hogy mindben központi szerepe van a varázslatnak, akár valamilyen átok formájában, akár elvarázsolt lények, titkos jótevők vagy csodás helyszínek megjelenése által. A mesék szövegei szépen és igényesen megfogalmazottak, nem éreztem úgy egyszer sem, hogy le lennének butítva vagy túl modern lenne a nyelvezet, így felnőtt olvasóként is maximálisan bele tudtam helyezkedni ezekbe a történetekbe, hogy messzi földekre repítsenek. 

Nagyon tetszett, hogy a mesék elején rövid előszót olvashatunk az adott történet keletkezéséről, vagy éppen a különféle változatokról. Számomra például újdonság volt A csodatevő hal című kínai mese, pontosabban az az információ, hogy első írásos alakja jócskán megelőzte az általunk ismert Hamupipőke történetét. Nagyon nehéz kedvencet kiemelnem, mert több történet is nagyon tetszett, de ha mégis mondanom kell néhányat, akkor az egyik a korábban általam nem ismert A csillagférjek című észak-amerikai mese, a másik A bábu és a tűz című orosz mese lenne. Mindkettőnek nagyon különleges volt a hangulata, és természetesen a fontos értékek, tanulságok sem hiányoztak belőlük. Akadtak olyan mesék, amiket már ismertem korábban, vagy legalábbis valamelyik feldolgozásukat (pl. a Hófehérke vagy A tizenkét táncoló hercegnő), mégis tudtak újat mutatni, mondani ebben a környezetben. Apró érdekesség, de nekem nagyon tetszett, hogy sok mesének nyitva marad a vége, szabad utat engedve a mese utáni beszélgetésnek vagy továbbgondolásnak. 


Tényleg nagyon szeretném felhívni a figyelmet erre a kötetre, mert a sok frissen megjelenő mese tengerében nem biztos, hogy ráirányul az a mértékű fókusz, amit megérdemel. Olyan darab, ami minden családi könyvespolc dísze lehet, ráadásul külön öröm, hogy a leírt történetek legalább annyira szépek, mint az egész oldalas illusztrációk. Nálunk biztos, hogy sokszor elő fog kerülni, akár az esti mesék során, akár akkor, ha én szeretnék kicsit kimenekülni a valóságból, meserajongóknak szerintem abszolút kötelező darab és hálás vagyok, hogy az ünnepekre a magaménak tudhatom.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a különlegesen szép mesegyűjteményeket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Kiadó további friss megjelenései után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a kötet címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.19.. Könyv és más
12.20. Csak olvass!
12.21. Szembetűnő

Megjegyzések