Legyél ​te is Wednesday! (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Legyél te is Wednesday! c kötet. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a lenyűgözően szellemes és sötét útmutatót, mely segít, hogy kedvenc karakterünk bőrébe bújhassunk - akár képzeletben, akár a valóságban is. Legyen szó táncról, öltözködésről, sminkről, vagy különféle tesztekről, ebben mindent megtalálsz!
Tartsatok hát velünk, ismerjétek meg a kötetet és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott egy példányát!



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2023
Oldalszám: 96 oldal
Eredeti cím: Be more Wednesday
Fordította: Tót Barbara
ISBN: 9789635994441


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A sötétség királynője benned is ott él!

Lépj be Wednesday Addams borzongató és lenyűgözően sötét, gótikus világába ennek a nem hivatalos útmutatónak a segítségével! Ismerd meg az Addams család tagjait, a Wednesday című sorozat főszereplőjét, Jenna Ortegát, és tudj meg mindent a „wednesdaységről”! Építsd fel a saját monokróm világodat goth stílusú könyvek, filmek, zenék segítségével, inspirálódj Wednesday szellemességéből és bölcsességéből, tanuld meg az ikonikus tánc lépéseit, és öltözz, sminkelj, főzz úgy, ahogy (rém)álmaidban sem gondoltad volna!

„Wednesday ádáz, nem fél semmitől, nyelve tüzes ostor, az esze pedig borotvaéles. Gyilkos visszaszólásokkal és tökéletesen célzott kegyelemdöfésekkel fegyverkezett fel, szavai mérgeznek, akár a skorpió tüskéje, szívében pedig jeges, kietlen pusztaság honol. A kitaszítottak között is kitaszított… na nem mintha ez érdekelné.”


Véleményem:

Érdekes, hogy a kedvenc filmjeim 90%-át szerintem életem első 10 évében láttam. Régen valahogy nagyon ment az a műfaj, hogy családi film, rengeteg olyan darab jelent meg, ami a kisebbek számára is élvezhető volt, de a felnőtteket is lekötötte. Számomra ilyen volt az 1991-es Addams Family is, amiben már akkor Wednesday volt az egyik kedvenc karakterem. Azóta eltelt jó néhány év, de szerencsére a galád család története nem merült feledésbe, hiszen az új Netflix-sorozatnak köszönhetően egy egészen más oldalról ismerhettük meg kedvenc mufurc tinilányunkat. Mivel nagyon tetszett az első évad, egyből felcsillant a szemem, amikor megláttam Hannah Cather Legyél ​te is Wednesday! című kiadványát, még akkor is, ha vélhetően nem én vagyok az elsődleges célközönség. 


Szeretem az olyan köteteket, ahol kicsit összemosódnak a műfajok, egyszerre ismeretterjesztők, foglalkoztatók vagy éppen rajongói könyvek. Ez a darab is valami hasonló, kicsit féltem attól, hogy főleg a látványra fognak rámenni a tartalom helyett, de már az első oldalakat lapozgatva azt tapasztaltam, hogy színes, változatos és érdekes fejezeteket olvashatok, melyek mind a sorozatbeli Wednesday-hez kapcsolódnak. Na de lássuk, pontosan milyen tartalmakat, érdekességeket találunk ebben a kötetben!

Először is olvashatunk sok-sok információt magáról az Addams családról. Azt tudtam, hogy az eredeti képregény régen jelent meg, de az meglepett, hogy ez konkrétan a 30-as éveket jelenti. Azóta a furcsa család története számtalan különféle feldolgozást ért meg, sorozatok, filmek és rajzfilmek formájában, és úgy tűnik, a legújabb adaptációnak köszönhetően reneszánszát éli a történet és mindaz, amit képvisel. Mivel Wednesday leginkább a gótikus stílus képviselője, ehhez kapcsolódóan is találunk mindenféle tartalmat. Nagyon tetszettek a különféle zenei listák, filmajánlók, és persze azoknak az íróknak és könyveknek a felsorolása, amiket Wednesday is szívesen olvasna. A könnyedebb tartalmak kedvelői találnak frizura- és körömlakk-tippeket, de még a sorozatból ismert ikonikus tánc koreográfiája is lépésről lépésre le van írva. 


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én tinikorom óta imádom a különböző teszteket. Persze ezeket nem azért tölti ki az ember, mert tényleges iránymutatást vár tőlük az életében, a céljuk a puszta szórakoztatás, és ez itt sincs másként. Több mókás tesztet is találunk a kötetben, melyekből megtudhatjuk, melyik családtagra hasonlítunk leginkább, vagy melyik nevermore-i körbe tartoznánk (én szirén lettem, jeee:)). Akadnak még nyitott önismereti kérdések, írói tippek, sőt, néhány recept és diy-ötlet is, amiknek köszönhetően akár a házibulinkat, akár a szobánkat feldobhatjuk egy kis sötét hangulattal. A szöveg mellett végig gazdag illusztrációt találunk, és nagyon tetszett, hogy ez nem csupán képekben nyilvánul meg, hanem szép és stílusukban passzoló rajzokban is. A szöveg minőségére sem lehetett panaszom, amihez nagyban hozzájárult Tót Barbara igényes fordítása.


Nagy kérdés és dilemma számomra, hogy hány éves kortól ajánlom ezt a kötetet. Maga a netflixes sorozat azért helyenként elég sötét vagy félelmetes ahhoz, hogy 12 év alatt semmiképp se ajánljam gyerekeknek, ugyanakkor a saját családomban is látom, hogy bizony már az óvodában is hódít a Wednesday-láz. Mindent figyelembe véve azt mondanám, hogy valahol 12-16 éves kor között lenne ideális, hiszen fiatalabb korosztály nem igazán tud azonosulni sem az ajánlott könyvekkel/zenékkel, sem a különféle divattippekkel, ugyanakkor  lehet, hogy az idősebb tinik már gyerekesnek fogják tartani a tartalom egy részét. Én felnőttként kimondottan élveztem a kötetet, de tény, hogy csak egy részét fogom hasznosítani az itt olvasottaknak. Annak viszont kimondottan örülök, hogy végre egy olyan női tinihős is lehet népszerű, aki nem felel meg a habos-babos sztenderdnek, a 16 éves, házilag kiszaggatott harisnyát és acélbetétes bakancsot hordó énem is nagyon szerette volna ezt a Wednesday-t és ezt a kötetet is. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Minden Wednesday-rajongó tininek.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Netflix sorozat szereplőit. Összekevertük az ikonikusabb karakterek neveit (kereszt- és vezetéknév), nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni a betűket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
VAXIER ETORHP
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/19 Readinspo
12/21 Könyv és más
12/22 Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések