Az ​aranyváros (értékelés és nyereményjáték)

 



A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Fodor Veronika regényével bővül, melyben az 1873-as bécsi világkiállításra és a korabeli Budapestre látogathatunk el. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Emíliát a Nemzeti Színház igazgatójának bátor és talpraesett unokahúgát és barátait, akik titkos küldetésbe fognak, hogy visszaszerezzék az ellopott kiállítási tárgyakat. Merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 





Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 248 oldal
Fordította: Láng Anna
ISBN: 9789635844333


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1873 őszén a Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállításra készül. Témája a magyar főváros részeinek egyesítése, Budapest születése. Pulszky Ferenc, a múzeum igazgatója lelkesen veti bele magát a feladatba, és egy igazán különleges műtárgyat, egy fő attrakciót készíttet el Európa egyik leghíresebb ékszerészével, Jakob Wasserbergerrel. A megnyitó előtt pár héttel azonban valaki ellopja azt a múzeumból. Pulszky unokahúga és barátai titkos küldetésbe fognak, hogy visszaszerezzék a kiállítási tárgyat. Bécsben, a világkiállításon és Budapesten keresik a rejtvény darabkáit.
***
Műtárgyrablás a Nemzeti Múzeumban, méghozzá a városegyesítési kiállítás fő attrakciója tűnik el. Pulszky Ferenc, a múzeum igazgatója, unokahúga Emília és a lány barátai nyomozásba kezdenek. Vajon visszaszerzik a megnyitóig?
10 éves kortól


Véleményem:

Nagyon megszerettem a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozatát, egy kivételével be is szereztem az eddigi összes megjelent kötetet. Nagyon jó dolognak tartom, hogy a klasszikusabb ifjúsági regények hangulata és stílusa mai történetekben elevenednek meg, így egyrészt az ifjú olvasók könnyedén megismerkedhetnek a régebbi korszakokkal, másrészt a felnőttek számára is egyfajta nosztalgia-faktort tartogatnak ezek a darabok. A sorozat legújabb kötete, Fodor Veronika Az aranyvárosa a 19. századba repít minket vissza, én pedig kíváncsian vártam az újabb kalandot. 


1873-ban járunk, ez az az év, amikor Pest, Buda és Óbuda egyesül, hogy a főváros Budapestként tündökölhessen tovább. Főhősünk Pulszky Emília, a Nemzeti Múzeum igazgatójának unokahúga, aki bácsikájával éppen Bécsbe utazik a világkiállításra, illetve amiatt, hogy az egyesülés tiszteletére rendezett kiállítás minden részletét előkészítsék. Amikor azonban odaérnek, rossz hírek fogadják őket, amik további baljós eseményekhez vezetnek. Jakob Wasserberger, a híres ékszerész közli velük, hogy valaki ellopta tőle a biztonsági szekrény tervrajzát, nem sokkal később pedig a kiállítás legértékesebb darabjának, az aranyvárosnak is lába kél. Emília a fejébe veszi, hogy ifjú barátaival, Floriannal, Antallal és Mirkóval karöltve nyomozásba kezdenek, hogy idejében megleljék az ellopott műtárgyat. 

A történet hangulata most is hamar magába szippantott, szégyenszemre nem tudok túl sokat a 19. századi Magyarországról (leszámítva az iskolában tanultakat), így minden információt örömmel fogadtam. Az írónő jó arányban vegyíti a valós történelmi eseményeket, szereplőket és a fikciót, Pulszky Ferenc például tényleg a múzeum igazgatója volt, és az is igaz, hogy olyannyira fontos volt számára ez a pozíció, hogy a névjegykártyáján a neve mellett csupán a "Múzeum" szó szerepelt. Emília alakja kitalált, ettől függetlenül jól beleillett a történetbe a talpraesett fiatal lány, aki barátaival együtt éles elmével és bátorsággal vág bele a nyomozásba. A többi szereplő nem volt annyira erőteljes számomra, kivéve talán a szerb származású Mirkót, aki sokszor megmosolyogtatott humorával és vicces megjegyzéseivel, na meg azzal is, hogy a kelleténél többet gondolt a hasára. :)

Az egyetlen gyenge pontnak, bevallom, magát a nyomozást és a rablási ügyet éreztem. Bár elvileg a végére összeállt egy magyarázat, nekem valahogy hézagos volt több szempontból, pedig igyekeztem folyamatosan figyelni a részletekre. Nem tudom pont emiatt, hogy mennyire megfelelő ez a történet egy 10 éves gyerkőcnek, én talán egy-két évvel feljebb lőném be az ideális célközönséget. Mindenesetre nagyon jó volt a 19. századi Budapesten és Bécsben kalandozni, az írónő hozzáértése és történész múltja abszolút érezhető, mind az épületek, mind a különféle szép tárgyak, bútorok nagyon érzékletesen voltak leírva a történetben. 

Összességében ezt a könyvet is szerettem, mert vitt magával a gördülékeny, olvasmányos stílus és a rejtély kibogozása, de azért egy kevés hiányzott ahhoz, hogy maximális csillagot adjak rá. Ettől függetlenül nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezeket a történeteket, és szuper dolog, hogy a fiatalok és az idősebb olvasók egyaránt jobban megismerhetik múltunk egy-egy szeletét, vagy éppen olyan történelmi alakokat, akikről nem tanultunk az iskolában. Maga a kiadás most is gyönyörűségesre sikeredett, Láng Anna illusztrációi nagyszerűen kiegészítik, harmonikussá teszik a szöveget. Nagyon remélem, hogy még sok-sok kötettel fog bővülni a sorozat a jövőben. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne ellátogatni a 19. századi Budapestre és Bécsbe, hogy egy izgalmas nyomozásban vegyen részt. 

Nyereményjáték:

A történet az 1873-as bécsi világkiállítás idején játszódik, így a játékunk is ehhez az eseményhez kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hogy hívják azt az épületet, amelyet kifejezetten a bécsi világkiállításra emeltek?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.07.: Könyv és más
12.11.: Szembetűnő

Megjegyzések