Tövislánc (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az utolsó órák sorozat harmadik részét Cassandra Clare tollából: Tövislánc címmel. A rajongók és persze bloggereink is alig várták már, hogy újra elmerülhessenek az Árnyvadász Univerzumban, vajon a kedvenceinknek sikerül-e megakadályozni Belial tervét, és egymásra találnak-e a szerelmesek?  Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 736 oldal
Eredeti cím: Chain of Thorns
Fordította: Sándor Alexandra Valéria 
Illusztrálta: Alexandra Curte
ISBN: 9789635618798


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jamesnek ​és Cordeliának meg kell mentenie Londont – és a házasságukat.

Cordelia Carstairs mindent elveszített, ami fontos neki. Rövid idő alatt megélte az apja meggyilkolását, a tervei meghiúsulását, hogy a legjobb barátnője, Lucie parabataija legyen, és darabokra hullott a házassága. Még rosszabb, hogy egy ősi démon, Lilith elkötelezettje lett, ami megfosztotta őt az árnyvadászerejétől.

Miután Párizsba menekül Matthew Fairchilddal, Cordelia reménykedik abban, hogy a város csillogó éjszakai életében meg tud feledkezni a viszontagságairól. Ám a valóság közbeszól, döbbenetes hír érkezik otthonról. Tatiana Blackthorn megszökött, Londont pedig új keletű veszély fenyegeti Belial, a Pokol Hercege felől.

Cordelia visszatértekor Londonban káosz és széthúzás uralkodik. Egy váratlan ellenség felfed egy régóta őrzött titkot, a Herondale család pedig súlyos vádak alatt találja magát. Cordelia meg akarja védeni Jamest, ám tépelődik az iránta érzett szerelme és a Matthew-val való új élet között. Úgy tűnik, hogy mindenkinek egyedül kell szembenéznie a fenyegetésekkel.

Nem sok idő maradt, Belial terve pedig az, hogy halálos hullámként elmossa London árnyvadászait. Ha Cordelia és a barátai meg akarják menteni a várost – és a családjaikat –, akkor össze kell szedniük a bátorságukat, félretenni a büszkeségüket, és újra megbízni egymásban. Ha elbuknak, talán mindent elveszítenek – még a lelküket is.

Az utolsó órák-sorozat befejező kötete Cassandra Clare tollából.

Véleményem:

Az az igazság, hogy az egyik dolog, ami miatt a legjobban vártam a téli szünetet, hogy végre kényelmesen elhelyezkedhessek, és elmerülhessek Cassandra Clare Az utolsó órák sorozatának befejező kötetében, a Tövisláncban. Nagyon szeretem az Árnyvadász-univerzum köteteit, és már a korábbi részek értékelésénél is írtam, hogy a Pokoli szerkezetek után ez a sorozat került a legközelebb a szívemhez. Így hát felkészültem mindenre, akár arra is, hogy az írónő összetöri a szívemet, és hőseinkkel együtt belevetettem magam a végső összecsapásba. 



A második rész befejezése után elég izgatottan vártam, hogyan fognak alakulni az események, és milyen következményei lesznek majd azoknak a döntéseknek, amiket hőseink hoztak. (ezen a ponton érdemes csak akkor továbbolvasni, ha nem bánod, hogy szerepel néhány utalás az előző két részre). Egyrészt nem lehet tudni, milyen beláthatatlan következményei lesznek annak, hogy Cordelia akaratán kívül szövetségre lépett Lilith-tel, és szándéka szerint nem fog fegyvert fogni az ő nevében. Másrészt az árnyvadász társadalom elég rossz szemmel nézné, ha kitudódna, hogy Lucie milyen áron és milyen módszerekkel hozta vissza Jesse-t a halálból. És ha ezek a nagyobb horderejű kérdések nem lennének elég égetők, ott van még Cordelia és James személyes drámája is, melynek következtében a lány Matthew-val együtt Párizsba szökik, hogy megpróbálja rendezni gondolatait és érzéseit. 

Cordelia igyekezne felejteni, és ez idő alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz Matthew-val, ugyanakkor egy este nyugtalanító jóslatot hall, ami miatt egyre égetőbbé válik a hazatérés. Az árnyvadászok tudják, hogy Belial pusztító csapásra készül ellenük, azt viszont nem, hogy honnan fog érkezni a támadás és hogyan készülhetnének fel ellene, különösen most, amikor egyébként is megtépázott a közösség tagjai közti bizalom. A külső támadás mellett ugyanis különböző belső intrikákra is fel kell készülnie kedvenc családjainknak, így ha valamikor, most tényleg igazán fontos, hogy a barátok összetartsanak és segítsék egymást. A könyv első, nagyobbik része igazából egyfajta előkészítése a végső ütközetnek, ugyanakkor talán ebben a részben az eddigi leghangsúlyosabb a karakterek érzelmeinek, egymás közötti kapcsolatainak az ábrázolása. Így, még ha néha kicsit túlírtnak is éreztem a könyvet, meg tudtam bocsátani, mert nagyon szépen kibontakoztak a szereplők, és több igen mély, őszinte beszélgetésre is sor kerül a történetben. 

Bevallom, az elején eléggé megijedtem, amikor Cordelia és Matthew között valami komolyabb kezdett kibontakozni. Annyira jónak tartom önmagában ezt a sorozatot, és annyira nem hiányzott számomra belőle semmiféle komplikált szerelmi háromszög, de szerencsére ezt a szálat viszonylag hamar rövidre zárta Clare. Sokkal izgalmasabbnak találtam az egyéb szereplők közti kapcsolatokat, például Alastair és Thomas, vagy éppen Lucie és Jesse esetében. Grace-szel sajnos ebben a kötetben sem tudtam megbarátkozni, hiszen megbocsáthatatlan, amiket az előző részekben elkövetett, de ettől függetlenül tetszik, hogy az írónő ugyanúgy "versenyben" tartotta, és még tovább árnyalta a karakterét. És persze ott van Cordelia és James házassága, ami a könyv elején romokban hever, mi pedig végig reménykedhetünk, hogy valahogy megtalálják az utat egymáshoz, és végre képesek lesznek mindenről őszintén beszélni egymással. 



Ha az egész sorozatot tekintem, akkor őszintén azt gondolom, hogy valami egészen kiemelkedőt alkotott Clare, annyira összetett, szerteágazó, fantáziadús az egész történet, tele érdekes és szerethető karakterrel. A befejező résztől nagyon sokat vártam, talán túlságosan is, mert egy egészen kevés hiányzott ahhoz, hogy tökéletesnek érezzem. Egy kicsivel több akciót és fordulatot vártam volna, hiszen az első két rész elkényeztetett ebből a szempontból, de persze elégedetlen így sem vagyok. Itt tényleg inkább az érzelmi hullámvasúton van a hangsúly, és azon, hogy a hőseink vajon milyen áldozatokat képesek meghozni azért, hogy megvédjék a szeretteiket és a családjukat. Hosszú és pazar utazás volt, amit sajnálok, hogy véget ért, de reménykedem benne, hogy nem kell majd túl sokat várni az írónő egy újabb történetére. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki legalább a Pokoli szerkezeteket olvasta, és szeretne egy szuperül kidolgozott, izgalmas fantasy-történet részese lenni.

Nyereményjáték:

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Kinek a ruhaszalonjában rendelt ruhát Cordelia?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.27 Könyv és más
12.29 Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések