Téli ​csillogás (értékelés és nyereményjáték)



Kisvárosi könyvesboltok sorozatának első könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Katharina Herzog. Ha szeretnél egy példányt  a General Press Kiadó gondozásában megjelent könyvből, akkor kövesd blogturnénkat, és kis szerencsével tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 272 oldal
Eredeti cím: Winterglitzern
Fordította: Szalay Zsuzsanna
ISBN: 9789634527985


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vicky, ​a fiatal műkereskedő véletlenül egy különös levélre bukkan, amelyet egy nyolcéves kisfiú, Finlay írt az elhunyt édesanyjának. A levélhez egy fényképet is mellékelt, amelyen az Alice Csodaországban ritka kiadását tartja a kezében. Vicky a bogaras könyvmolyoktól hemzsegő, festői skót faluba, Swinton-on-Sea-be utazik, hogy utánajárjon a különleges kötetnek, de egyből egy félreértés áldozata lesz. Graham, a kisfiú édesapja, aki antikváriumot üzemeltet a faluban, rögtön összetéveszti az új könyvesbolti eladóval. Amíg a fiatal nő hirtelen egy különös történet kellős közepén találja magát, benne egy jóképű özvegy könyvkereskedővel, Finleyvel, és egy rendkívül értékes könyvvel, addig neki is akad rejtegetnivalója: mindennek véget vethet, ha fény derül arra, milyen céllal érkezett a faluba. Az olvasás öröme és a szerelem összefonódik Katharina Herzog bestsellerszerző elbűvölő Kisvárosi könyvesboltok-sorozatában. Tökéletes olvasmány a téli bekuckózáshoz, amely garantáltan felolvasztja a szíveket.


Véleményem:

Az ünnepek közeledtével igyekszem most már minél több olyan történetet olvasni, amik segítik a karácsonyi ráhangolódást, így esett a választásom Katharina Herzog rövidke történetére, a Téli ​csillogásra, mely a Kisvárosi könyvesboltok sorozat első kötete. Igazából nem voltak különösebb elvárásaim, csak szerettem volna egy szívmelengető, könnyed, mégis tartalmas regényt olvasni, ami a felpörgött hétköznapok során egy kis meghittséget tud nyújtani. Nos, ezeket tökéletesen hozta a történet, szóval egyáltalán nem bánom, hogy megismerkedtem a német írónővel. 


A történet főhőse Vicky, aki évek óta keményen és elhivatottan dolgozik édesapja műkereskedésében. Hamar kiderül, hogy a fiatal nő nagyon maximalista a munkájában, ahogy az is, hogy ennek hátterében nagyrészt az áll, hogy szeretne megfelelni apjának. Egy nap különös, léggömb által szállított levélre bukkannak, amit a nyolcéves Finlay írt elhunyt édesanyjának. A levél mellé egy fényképet is mellékelt a kisfiú, amin felbukkan az Alice Csodaországban egy nagyon ritka első kiadása, Vicky apja pedig egyből megbízza lányát, hogy utazzon el a Swinton-on-Sea nevű skót faluba, és szerezze meg a könyvet, főleg akkor, ha szeretné elnyerni a berlini iroda vezetői pozícióját. Mivel Vicky bizonyítani akar, felkerekedik, de azt még ő maga sem sejti, hogy ez az utazás teljesen meg fogja változtatni az életét. 

Swinton-on-Sea egy kedves kis falu Anglia és Skócia határán, és ahogy Vicky megérkezik, egyből lehengerli a vidéki élet minden jellemzője. A városi élethez szokott lány számára eleinte szokatlan, hogy mindenki kicsit különc és közvetlen, ugyanakkor hamar megkedveli a falu lakóit. Amikor megtudja, hogy a ritka könyv tulajdonosa a könyvkereskedést üzemeltető Graham, Finlay apukája, eleinte azt tervezi, hogy egyszerűen kihagyhatatlan ajánlatot tesz neki a kötet megvásárlására. De egy félreértés következtében egyszer csak arra eszmél, hogy ő lesz a könyvesbolt új kisegítője, és egyre közelebb kerül hozzá Graham és a kisfia. Ahogy az az ilyen regényeknél lenni szokott, kapunk sok mókás jelenetet, mely a szereplők életmódbeli különbségéből akad, és persze meghatóbb, mélyebb pillanatokat is. Én mind a kettőre abszolút vevő voltam most, engem is nagyon elvarázsolt Swinton-on-Sea és az ott lakó különleges emberek. 

Nagyon tetszett, hogy a történetben központi szerepet kaptak a könyvek, és a kisvárosi környezet is kellemes meghittséget, otthonosságot biztosított az olvasás során. Vicky először nem volt annyira szimpatikus, de ahogy szép lassan megismertem és kiderült, hogy valójában mikről álmodik a szíve mélyén, egyre közelebb került hozzám. Graham is szerethető figura volt, átéreztem, mennyire mélyen érintette a felesége elvesztése és az, hogy egyedül maradtak a kisfiával, és végig nagyon drukkoltam neki, hogy sikerüljön újra megtalálnia a boldogságot. Mégis, akik igazán sokat tettek hozzá a történethez, azok a mellékszereplők voltak, nagyon bírtam például Graham édesapját, aki a sok krimiolvasás után maga is hajlamos volt mindenhol bűntényt szimatolni. :)

Összességében nagyon kedves és szerethető kis történet volt a Téli csillogás, ami nem akar többet mutatni, mint amit adni képes. Maga a történet valamennyire persze tündérmese-szerű, és nem feltétlenül gondolnám, hogy a valóságban minden így történne, de pont ezért esik jól néha romantikus regényeket olvasni, ilyenkor az ember lánya elhiheti, hogy igenis vannak még csodák. Ha valaki egy olyan könyvet keres, amivel kikapcsolódhat kicsit a karácsonyi készülődés és őrület közepette, szerintem nem fog csalódni benne, és talán kicsit emlékeztet is minket arra, hogy az anyagi javak helyett mik az igazán fontos dolgok az életben. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a kedves, hangulatos és meghitt történeteket. 

Nyereményjáték:

Játékünk a karácsony ünnepéhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, melynek címében szerepel a karácsony szó. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A karácsony a jóakarat és a családi összetartás ideje – de nem a Lee családnál. Az idei év azonban más lesz. A többszörös milliomos, zsarnoki és könyörtelen Simeon Lee öregkorára talán szentimentális érzéseket kezd táplálni a gyermekei iránt? Vagy éppenséggel aljas szándékkal hívja össze őket?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.07 Könyv és más
12.09 Utószó

Megjegyzések