A ​karácsonyi árvák klubja (értékelés és nyereményjáték)



A karácsony a családi együttlétek nagy ünnepe is - de mi van azokkal, akik nem (csak) a családjukkal ünnepelnek? Kövesd végig négy fiatal, komédiával és romantikával fűszerezett közös karácsonyait az egyetemista évektől a felnőtt lét megpróbáltatásaiig, tarts a Blogturné Klub hét bloggerével, s ismerd meg Becca Freeman, a Central Könyvek Romkom sorozatában megjelent történetét! A turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből a Kiadó felajánlásában!




Kiadó: Central Könyvek, 2023
Oldalszám: 352 oldal
Eredeti cím: The Christmas Orphans Club
Fordította: Dávid-Goitein Zsófia
ISBN: 9789636143244


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Fergeteges ​romantikus komédia négy New York-i barátról, akik annak ellenére is ragaszkodnak különös karácsonyi hagyományukhoz, hogy útjaik szétválni látszanak…
Hannah és Finn egyetemista koruk óta minden karácsonyt együtt töltenek. Egyiküknek sincs hova mennie, Hannah szülei meghaltak, Finnt pedig kitagadták a felmenői, amikor bevallotta, hogy a saját neméhez vonzódik.
Nem mindennapi ünnepi kalandjaik idővel egyre merészebbé válnak. Miután megkezdik felnőtt életüket New Yorkban, a mindig kiegyensúlyozott, vidám és bölcs Priya és a gyönyörű, dúsgazdag, mindig kicsit titokzatos Theo is csatlakozik hozzájuk, így választott kis családjuk négytagúvá bővül, egy olyan szeretetteli közösséggé, amilyenre mindig is vágytak.
Amikor azonban Finn bejelenti, hogy Los Angelesbe költözik, és valószínűleg ez lesz az utolsó közös karácsonyuk, Hannah megrémül, hogy elveszíti a végre-valahára szívbéli családját…
Ez a karácsony talán pont azt a régóta esedékes változást hozza el a barátok életébe, amitől a legjobban félnek. Vajon mit jelent a búcsú? Hány új ajtó nyílik ki, ha becsukódik az az egy, amelynek olyan sokat köszönhetnek?

„Ha szereted a karácsonyt és a Jóbarátokat, akkor ez a tökéletes könyv neked. Boldogan otthagynám egy kis időre a férjemet és a gyerekeimet, hogy a karácsonyt New Yorkban tölthessem Hannah-val, Finn-nel, Theóval és Priyával. Ünnepi, vicces, imádnivaló regény a szeretet valamennyi formájáról.”
Clare Pooley, a Rendhagyó szabályok ingázáshoz című New York Times-bestseller szerzője


Véleményem:

A legújabb olvasmányom ismét egy karácsonyi történet volt, szerencsére az idei tél igazán kiemelkedő ebből a szempontból, sikerült már több, a témába vágó remek könyvet találnom. Becca Freeman A ​karácsonyi árvák klubja című kötetét a címe alapján választottam, igaz, teljesen más típusú történetre számítottam. Az eredeti elképzeléseimhez képest egy kicsit szívszorító, ugyanakkor sokszor humoros regényt kaptam, ami ugyan nem lett kedvenc a számomra, de annak a célnak tökéletesen megfelelt, hogy még jobban ráhangolódjak az ünnepekre. 


A történet első számú főszereplője Hannah, aki tinédzser korában tragikus módon mindkét szülőjét elveszítette. Ugyan van egy nővére, de ahelyett, hogy a veszteségük összehozta volna őket, az évek során csak egyre nő a távolság közöttük. Az egyetlen fénypont Hannah életében, amikor a főiskolán töltött karácsony során megismerkedik Finn-el. A fiúnak ugyan élnek a szülei, de miután bevallotta nekik, hogy a saját neméhez vonzódik, apja kitagadta, így ő sem mehet haza az ünnepekre. Sajátos, bohókás közös karácsonyuk olyan emlékezetesre sikerül, hogy utána 10 éven keresztül mindig együtt töltik az ünnepet, később kiegészülve még két fővel, Priyaval és Theoval. Ők négyen elválaszthatatlanokká válnak az évek során, Hannah pedig el sem tudja képzelni, hogy valaha mással, máshogy töltse a szeretet ünnepét. 

Csakhogy az idők változnak, és a regény elején meg is tudjuk, miért. A jelenben játszódó karácsony előtt jelenti be ugyanis Finn, hogy New Yorkból Los Angelesbe költözik, és valószínűleg ez az utolsó szenteste, amit együtt tölthetnek. Hannah világa egyből kifordul a sarkából, hiszen el sem tudja képzelni, hogy megszakítsa ezt a hagyományt. Igaz, azóta már talált magának valakit, akit szeret és akivel talán komolyabbra fordulnának a dolgok, de lehet, hogy görcsös ragaszkodása miatt végleg elront mindent. A cselekmény tulajdonképpen egyszerre szól erről a drámáról és megoldásáról, Hannah személyes fejlődéséről és gyászon való túllépéséről, valamint a tiszta, őszinte barátságról. 

Nagyon tetszett a könyv felépítése, ahogy minden fejezetben belepillanthatunk egy, a barátok által megélt karácsonyba, hol Hannah, hol Finn szemszögéből. Az egyetlen gondom az volt, hogy Hannah karakterével nehezen barátkoztam meg. Bár értettem, miért olyan fontos a számára, hogy minden maradjon a régiben, néha kicsit önző módon viselkedett, és megbántotta azokat, akiket szeretett. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindez felróható neki, hiszen a barátai olyanok számára, mint egy igazi család, és borzasztóan fél, hogy egyszer őket is elveszíti. A regényben a nehezebb témák mellett akadtak szép számmal humorosabb jelenetek, élveztem a párbeszédeket és a meghitt pillanatokat. Érdekes volt kicsit azoknak a szemével látni a karácsonyt, akiknek nem adatott meg, hogy családban ünnepeljenek, és ez bennem is csak megerősítette, milyen szerencsés vagyok, hogy ezeket a napokat van kivel töltenem. 

Összességében szerintem ez egy olyan regény, aminek sokkal nagyobb mélységei vannak, mint a fülszöveg alapján gondolhatnánk, ráadásul egy olyan témakörrel foglalkozik az emberi kapcsolatokon belül, ami viszonylag ritka más könyvekben. Ha a szereplők kicsit közelebb kerülnek hozzám, akkor akár maximális pontszámot is megért volna, ez most még nem sikerült, de ha a jövőben olvashatok még az írónőtől, szerintem nem fogom kihagyni a lehetőséget. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy olyan karácsonyi történetet olvasni, ahol a barátságé a főszerep. 

Nyereményjáték:

Becca Freeman kötete a Central Könyvek Romkom sorozatában jelent meg. Arra gondoltunk, hogy mostani játékunkban a kiadó további kiadói sorozatainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvborító-részletet. A feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, hogy az adott könyv melyik Central Könyvekhez kapcsolódó kiadói sorozatban jelent meg.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.15. Könyv és más
12.16. Utószó
12.20. Sorok között

Megjegyzések