Amikor ​megmentettem a karácsonyt (értékelés és nyereményjáték)

 


Ha valaki, hát Jackson mindent tud a Karácsonyról! Vagyis majdnem mindent, hiszen azt nem tudja hogyan is lett a Karácsony apóból Karácsony apó? Amikor találkozik vele, meg is kérdezi, és meglepetésünkre Karácsony apó meg is osztja a történetét a kisfiúval! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén megnyerhetitek a Móra kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 296 oldal
ISBN: 9789636031336
Eredeti cím: The Night I Met Father Christmas
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Daniela Jaglenka Terrazzini


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?
Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét.
Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek…
Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!


Véleményem:

Az utóbbi időkben elég népszerűek az olyan történetek, ifjúsági regények, melyek a karácsony vagy éppen a Télapó eredettörténetével foglalkoznak (gondoljunk csak a nagy sikerű A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatra). Mivel hatalmas tél- és karácsony-rajongó vagyok, nem volt kérdés, hogy el szeretném olvasni Ben Miller Amikor ​megmentettem a karácsonyt című regényét, főleg, hogy a Móra Kiadónak köszönhetően egy igazán gyönyörű, hangulatos kis kötetet foghatunk a kezünkbe. Azt már most elárulom, hogy ez a könyv tökéletes választás volt ahhoz, hogy részemről megkezdődjön az ünnepi visszaszámlálás, nagyszerűen ráhangolt a karácsonyra, és nem mellesleg egy tanulságos, szívmelengető történet, amit kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt szívesen adnék a kezébe. 


A történetünk egy kisfiúval kezdődik, akinek feltett szándéka meglesni Karácsony apót. Jackson terve sikerül is, ugyanakkor a nagy leleplezés közben az apó kicsit megsérül, így kénytelen a fiú segítségét kérni, ha időben szeretné kézbesíteni az összes ajándékot. Kis barátja segítségét egy mesével hálálja meg, így az éjszaka folyamán - amolyan mese a mesében módon - megtudhatjuk, hogyan lett Karácsony apó az a különleges lény, aki minden évben egyszer ajándékot visz a gyerekeknek. Gondolhatnánk, hogy ez a téma olyasmi, amiről már rengeteget olvastunk, és biztosan nehéz valami igazán újat mutatni, de bevallom, én egy cseppet sem éreztem így és csak faltam a lapokat. Ben Miller ugyanis képes úgy vegyíteni ismert elemeket és történeteket, hogy azok az újdonság erejével hassanak, és igazi csodát és varázslatot tud csempészni a lapok közé. 

A Karácsony apó által elmesélt történet tulajdonképpen Charles Dickens klasszikusának, a Karácsonyi éneknek az újragondolt verziója. Mivel én az eredeti mesét is nagyon szeretem, egyáltalán nem bántam, hogy egy kicsit más szemszögből is megismerhetem, ráadásul pont annyit csavart az író a dolgokon, hogy érdekes és újszerű legyen a regénye. Megismerhetünk egy igazán zsugori és rosszindulatú manót, Torvilt, aki az árvaházban töltött gyermekkor és a sok csalódás után úgy érzi, az üzlet és a pénz az egyetlen, ami biztos pontot jelent az életében. Scrooge úrhoz hasonlóan ő is a végletekig kizsigereli alkalmazottját, és még azt sem engedi meg neki, hogy a karácsonyt a családjával töltse. Egy hirtelen szánkóbaleset után aztán Torvil különleges lényekkel találkozik, akik mind a múltat, mind a jelent és a jövőt megmutatják neki annak érdekében, hogy lehetősége legyen újragondolni eddigi döntéseit. 

Kép forrása: https://www.theartworksinc.com/artist/daniela-terrazzini/

A kötet fizikailag nagyon igényes, a történetet nem csupán hangulatos elemek (például a borítón található aranyozás vagy az oldalak szélén található hópelyhek) díszítik, hanem Daniela Jaglenka Terrazzini egész oldalas rajzai is (az ő munkáival már az Ahol ​a Hóangyalok laknak című mesekönyvben is találkoztam, és ott is nagyon tetszettek). Maga a mese pontosan olyan, amilyenre az embernek szüksége van ahhoz, hogy ráhangolódhasson az ünnepi időszakra, vagy egyszerűen csak megédesítse a szürke hétköznapokat: reményteli, megható, izgalmas és humoros egyaránt, természetesen egy jókora adag varázslattal nyakon öntve. Bár ismerem az eredeti történetet és egy mesekönyv esetében nem is lehet nagy fordulatokra számítani, mégis izgatottan lapozgattam, és nagyon bíztam benne, hogy a Karácsony apó által elmesélt történet jó véget fog érni. 

Összességében annyira kellett most nekem ez a regény, mint egy falat kenyér. Igaz, hogy az elsődleges célközönsége a kiskamasz korosztály, de a hozzám hasonló gyermeklelkű felnőttek egész biztosan ugyanúgy fogják élvezni. Ben Miller nagyszerű stílusban meséli el egyszerre humoros és megható történetét, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és átadni magunkat az ünnepi hangulatnak.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki vágyik a karácsonyi csodára, és szeretne elmerülni egy ünnepekre hangoló történetben.

Nyereményjáték:

Hamarosan itt a december, ezért bloggereink úgy döntöttek, hogy belevágnak ebbe az édes karácsonyi meseregénybe! Természetesen akadnak más kedvenceik is, és nektek az lesz a dolgotok, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyik állomáson melyik édes karácsonyi meseregény részlete rejtőzik! A könyvek címét írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
9 - Könyv és más
15 - Csak olvass!
17 - Sorok között
19 - Utószó
21 - Dreamworld       

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések