Visszajövök ​érted (értékelés és nyereményjáték)

 


Vajon minek köszönheti Guillaume Musso az elképesztő sikerét? Még nem tudjuk, de azon vagyunk, hogy kiderítsük. Ez alkalommal a Visszajövök érted című regényét vizsgáltuk, mely már egyszer megjelent magyar nyelven, ám a Park Kiadó idén új külsővel látta el a könyvet. Tarts velünk a nyomozásunkban!



Kiadó: Park Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 344 oldal
ISBN: 9789633558522
Eredeti cím: Je reviens te chercher
Fordította: Tótfalusi Ágnes


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ethan, harmincas pszichiáter, gazdag, híres, jóképű. A siker azonban nem adta könnyen magát. Ethan Boston egyik szegénynegyedében nőtt fel, és napról napra elégedetlenebb volt az életével. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát; egy New York-i kiruccanáson kilépett addigi életéből, egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt barátja és menyasszonya szeme elől…

Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján. Egy ismeretlen, vörös hajú nő fekszik mellette. És ezzel kezdetét veszi egy rémálomszerű nap… amelyeknek a végén egy kórházi műtőasztalon találja magát, három pisztolygolyóval a testében. Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút?

Véleményem:

Töretlenül tart a lelkesedésem azzal kapcsolatban, hogy lehetőség szerint minden Guillaume Musso-regényt elolvassak, főleg azóta, amióta találtam köztük olyat, ami igazán a szívembe lopta magát. A Park Kiadó gondozásában ezúttal egy régi-új darabot olvashattam, a Visszajövök érted című kötetet, melynek középpontjában egy kiégett pszichológus, az igaz szerelem, illetve a karma és a végzet örökös tánca áll. Bár sajnos ez a regény most nem hozta el azt a katarzist, mint például eddigi kedvencem, az Ott leszel? (értékelésem ITT), de ettől függetlenül sok szempontból izgalmas és elgondolkodtató darab volt, csakúgy, mint az író összes többi könyve - hiszen mi másért venném újra és újra a kezembe a történeteit?


Már egy ideje rájöttem, hogy Musso regényeiről nagyon nehéz értékelést írni, hiszen szinte bármi, amit elárulunk a cselekményből, valamilyen szinten spoiler - a francia író zseniális abban, hogy a látszólag egyszerű fülszöveg mögé szövevényes, meghökkentő, sokszor szürreális vagy némileg természetfeletti történeteket rejtsen. Mindenesetre megpróbálom anélkül átadni a lényeget és az élményeimet, hogy lelőnék valamilyen kulcsfontosságú poént. A történet főhőse a harmincas férfi, Ethan, aki sikeres és népszerű terapeutaként dolgozik New Yorkban. Az élete nem mindig volt ennyire fényes és csillogó: korábban szegénységben élt, és bár volt egy igaz barátja és menyasszonya, mégis úgy döntött, hogy mindent eldob magától, és keményen dolgozik, hogy olyan célokat érjen el, amiről mások csak álmodhatnak. Tizenöt évvel később tényleg el is érte ezeket a célokat, siker, pénz, elismertség mind a rendelkezésére áll, de vajon tényleg boldog és elégedett az életével? Vajon ő maga képes azokat az életvezetési tanácsokat megfogadni, amiket előszeretettel osztogat másoknak? 

Egy nap Ethan ismeretlen nő mellett ébred, és fogalma sincs, mi történt vele előző éjszaka. Igyekszik felvenni szokásos napjai ritmusát, de ezen a napon mintha mindenáron ki akarná valami zökkenteni a rendes kerékvágásból. Sorra történnek vele a meghökkentő, szürreális vagy éppen tragikus fordulatok, előlépnek olyan személyek a múltjából, akiket már úgy hitte, régen elfelejtett, és a férfinak végre igazán szembe kell néznie önmagával. A kérdés már csak az, hogy vajon a hibák felismerése elég-e ahhoz, hogy jóvá tegyük őket? Ethan egyre inkább úgy érzi, hogy a végzet és a karma párharca közé keveredett, neki pedig rá kell jönnie, hogy hol van az ő felelőssége a saját életében, egyáltalán tehet-e bármit, vagy minden előre meg van írva. Ahogy már Mussonál megszokhattuk, ezeket a küzdelmeket sajátos írói eszközökkel, az idősíkok között gyakran ugrálva mutatja be, hogy a végén egy igazán megrázó, mégis felemelő történetté álljon össze az egész. 

Kicsit felemás érzéseim vannak a regénnyel kapcsolatban. Kezdődött azzal, hogy nagyon nehéz volt megkedvelnem a főszereplőt. Ethan sok mindent megtestesít, ami számomra nem szimpatikus, felszínes, nagyképű, és túlságosan gyáva ahhoz, hogy igazán kötődni merjen másokhoz. Persze nyilván célja volt ezzel az írónak, hiszen ha nem indulunk ilyen mélyről, akkor nem lehet jól ábrázolni a fejlődést sem, de tényleg idő kellett ahhoz, hogy megkedveljem és drukkolni tudjak neki. A történet alaptémája ugyanakkor nagyon tetszett, mind a cselekmény szintjén, mind filozófiai értelemben, a regény által felvetett kérdések olyanok, amik mindig is érdekesek voltak az emberiség számára. A könyv közepe felé sajnos úgy éreztem, hogy kicsit leült a sztori, bizonyos mellékszálak vagy szereplők szerintem túl nagy hangsúlyt kaptak, kicsit megakasztották a dinamikát. A végére aztán megint begyorsultunk, itt már tényleg faltam a lapokat, mert nagyon kíváncsi voltam, hova fogunk kilyukadni. A befejezés kifejezetten tetszett, nem azért, mert ez esett a legjobban, hanem mert valahogy helytelennek éreztem volna, ha máshogy ér véget. 

Kilenc Musso-regénnyel a hátam mögött azt mondhatom, hogy a Visszajövök érted egyébként egy nagyon jól megírt, csavaros és elgondolkodtató történet, de azt hiszem, minél többet olvasok, annál többet is várok a szerzőtől, így most egy csillagot azért levonok az említett nehézségeim miatt. Ettől függetlenül egy percig sem bántam, hogy nekifogtam, mert Musso stílusa, érzékenysége, a fantasztikus ötletei és a műfaji sokszínűsége mindig elvarázsol. Azt hiszem, a következő kalandjára is bátran fogok jegyet váltani. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak az olvasóknak, akik szeretik, ha egy krimi-jellegű történetbe személyes dráma és némi természetfeletti szál is keveredik.

Nyereményjáték:

A regény főszereplője egy Elvis Presley-dal hatására változtatja meg gyökeresen az életét. A feladatotok, hogy az állomásokon található idézetek alapján kitaláljátok, Elvis melyik dalában szerepel az adott sor (címet kérünk).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Darling I love so and my heart forever

Will belong to the memory of the love that we knew before”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.03. Readinspo
11.05. Könyv és más
11.08. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések