Egykor farkasok éltek ezen a tájon (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Alexandra Kiadónál nemrég megjelent az ausztrál írónő, Charlotte McConaghy sokrétű és sikeres regénye, az Egykor farkasok éltek ezen a tájon. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány!



Kiadó: Alexandra Kiadó, 2022
Oldalszám: 352 oldal
ISBN: 9789635823505
Eredeti cím: Once There Were Wolves
Fordította: Stemler Miklós


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Inti Flynn egy nemzetközi biológuscsapat vezetőjeként tizennégy farkast telepít vissza a Skót-felföldre, amely már évszázadok óta nem látott farkasokat. A csúcsragadozók visszatérése a remények szerint új életet lehelhet a haldokló földbe, és begyógyíthatja a klímaváltozás és az emberi tevékenység által ejtett sebeket.
Inti azonban szintén sebeket hurcol magával: az általa látott és átélt erőszak megváltoztatta őt és ikertestvérét, úgy érzi, semmi sem maradt benne a dühön és a gyűlöleten kívül. Egy sorstársával való találkozás új reményt ad neki, ám épp a reményt és a bizalmat engedheti meg magának a legkevésbé a skót kisvárosban, ahol a megélhetésüket féltő helyi gazdák a farkasok életére törnek. Amikor egy éjjel vérbe fagyva talál egy gazdára, azonnal tudja, hogy a helyiek a farkasokat fogják hibáztatni, és csak egyetlen választása maradt: mindenáron megvédeni saját és fogadott családja életét.
Charlotte McConaghy, az óriási sikerű Az utolsó vándorlás szerzőjének új regénye felkavaró és lenyűgöző olvasmány a bennünk rejlő vadságról, az életünket megfertőző erőszakról és a gyógyulás törékeny esélyéről.

Véleményem:

Az utóbbi években egyre jobban elkezdtek érdekelni a farkasok és a hozzájuk kapcsolódó történetek, ami annak is köszönhető, hogy nagyszerű regényeket olvashattam a témában (például Nate Blakeslee Az amerikai farkas, illetve Elli H. Radinger A ​farkasok bölcsessége című kötetét). Charlotte McConaghy Egykor ​farkasok éltek ezen a tájon című könyve az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, és középpontjában nem csupán a címadó állatok állnak, hanem emberi sorsok és traumák, sérült és gyógyuló kapcsolatok, valamint rengeteg, a klímaváltozással kapcsolatos kérdés és érzés. 

A regény fő cselekményszála szerint a biológus Inti ​Flynn éppen a Skót-felföldön vesz részt egy olyan projektben, melynek célja a farkasok visszatelepítése a változatos ökoszisztéma helyreállításának érdekében. Inti különös, magának való nő, hamar megtudjuk, hogy van egy Aggie nevű ikertestvére, aki vele együtt él és akiről gondoskodnia kell, így rajta és a farkasokon kívül mást nem szívesen enged be az életébe és a szívébe. A programot nem minden lakos fogadja kitörő lelkesedéssel, a helyi gazdák féltik az állataikat és a megélhetésüket a farkasoktól, így több szempontból is bizonytalan, hogy sikerülnek Inti tervei. A dolgok pedig még borúsabbá válnak, amikor az egyik gazda meghal, Inti pedig nagyon megijed, hogy mindenki a farkasokat fogja hibáztatni a történtekért. 


Először azt gondoltam, hogy a korábban olvasott könyvekhez hasonlóan itt is a farkasok viselkedésén és visszatelepítésén lesz a legfőbb hangsúly, és persze ennek is fontos szerepe van a történetben. De hamar kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó, különös emberi sorsokról, mély lélektani folyamatokról és régen eltemetett traumákról. Intivel kapcsolatban hamar kiderül, hogy a természethez fűződő viszonya meglehetősen komplex. Édesapja az erdő szeretetére és környezettudatos szemléletre nevelte őt és Aggie-t, ugyanakkor a férfi egy idő után egyre elszigeteltebben élt és mániákusan kezdett viselkedni. Bár Inti nagyon erősen kötődik az ikertestvéréhez, mégis folyamatosan úgy érzi, hogy az emberek világa egyre érthetetlenebb és idegenebb a számára, és ahogy a múltban játszódó fejezetekben megismerjük az ikrek történetét, megértjük, miért érez így. 

Más dolgok miatt is érdekes Inti karaktere. Egy veleszületett sajátosságnak, az úgynevezett tükör-érintéses szinesztéziának köszönhetően a saját testében éri, ha a szeme láttára egy másik embert (vagy állatot) megérintenek, akár finoman, akár durván. Ennek köszönhetően meglehetősen érzékeny és empatikus lány válik belőle, de sajnos élete során ez nem mindig járt pozitív következményekkel. Az, hogy megtudjam, mi történt vele és Aggie-vel a múltban, legalább olyan izgalmas kérdés volt a számomra, mint az, hogy ki gyilkolta meg valójában a gazdát. Ez a rengeteg dráma és folyamatosan gyűlő feszültség remek kontrasztot alkot a farkasok történetszálával, a vad, zabolátlan természettel.

Charlotte McConaghy nagyon jól ír, képes arra, hogy pattanásig feszítse az idegeinket és bevonjon minket az emberi lélek sötétebb bugyraiba, mégis mindig csepegtet annyi reményt, hogy éppen levegőt kaphassunk, és ne váljon az olvasás élménye túl nyomasztóvá. Érződik a lapokon, hogy számára személyesen is fontos a környezetvédelem, ahogy az emberi lélek és a kapcsolatok is. Ebben a regényben szerintem nagyon szerencsésen ötvöződtek a különböző műfaji elemek, én pedig nagyon örülök, hogy ismét egy értékes, igényes "farkasos" történettel gazdagodhattam.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret ember és ember, illetve ember és természet bonyolult viszonyairól olvasni.

Nyereményjáték:

Ezen regény egyik központi témája a környezetvédelem, ezért a jelenlegi játékunk is erre fókuszál. Minden állomáson találtok egy idézetet, amelyet egy ilyen témájú regényből választottunk ki. A ti feladatotok kitalálni a regény címét és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„Elfutni nem lehetett, elsüllyedni nem sikerült, megszűnni a létezésből nem volt lehetőség.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 22. – Fanni’s Library
11. 26. – Pandalány olvas
11. 28. – Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések