Vombat a hóban - Karácsonyi mese 24 fejezetben (értékelés és nyereményjáték)

 


Mi is tehetné izgalmasabbá a karácsonyi készülődést, mint egy kis vombat, aki eldönti, hogy megkeresi a Mikulást? Csatlakozz Vombihoz 24 fejezeten keresztül, kalandozz vele Ausztráliától az Északi-sarkig, és tarts bloggereinkkel a turné során, mert ha velünk játszol, talán te leszel a szerencsés, aki megnyeri a mesekönyv egy példányát!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 104 oldal
ISBN: 9789636031626
Eredeti cím: Ein Wombat im Schnee. Adventsgeschichte zum Vorlesen in 24 Kapiteln
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Stefanie Jeschke


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vombi, a kis vombatkölyök rettentően izzad az ausztrál hőségben. Semmire sem vágyik jobban, mint hogy meghempergőzzön a hideg hóban! És ha már elutazik északra – mert ezt tervezi –, akkor szeretne rénszarvast látni, és aztán találkozni a Mikulással. Lappföld meglehetősen messze van, még szerencse, hogy Vombinak ennyi segítője akad – többek között egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász. Vajon odaér a kis vombat Lappföldre karácsonyig?


Véleményem:

Arról egy korábbi bejegyzésemben már írtam, hogy ilyenkor, november közepétől nálam már beindul a karácsonyi várakozás, és nagyon szívesen hangolódok az ünnepekre különféle, cuki mesekönyvekkel. Ehhez jön extraként, hogy nagyon szeretem a vombatokat, így amikor megpillantottam Hiltrud Baier Vombat a hóban című gyerekkönyvét, egy diszkrét visítás után röpült is a kívánságlistámra. Ebben a mókás, illusztrált kötetben 24 fejezeten keresztül olvashatjuk a főhős, Vombi kalandjait, így egyfajta adventi kalendáriumként is használhatjuk. Persze az sem baj, ha hozzám hasonlóan nem éri be valaki napi egy fejezettel, és egy ültő helyében szeretné kiolvasni a könyvet.


Vombi, a vombatkölyök Ausztráliában él, ahol karácsonykor mindig szikrázóan süt a nap és hőség van. Régóta arról álmodik, hogy egyszer láthatja és tapinthatja a havat, találkozhat igazi rénszarvasokkal, vagy magával a Mikulással! Elhatározása olyan erős, hogy ezúttal tovább merészkedik az álmodozásnál: levelet ír anyukájának, hogy ne aggódjon érte, majd felslisszol egy Finnországba tartó repülőgépre. Némi kalamajka után meg is érkezik a Mikulás hazájába, de csalódottan veszi tudomásul, hogy a repülőtéren sincsen hó. A helyi állatok segítségével megtudja, hogy tovább kell utaznia északra, egész pontosan Lappföldre, így Vombi hátára kapja hátizsákját és folytatja kalandját. Útja során végül nem csupán rénszarvasokkal találkozik, hanem számtalan egyéb barátságos állattal és emberrel, a Mikulásnak pedig még segíthet is a karácsonyi munkálatokban. 


Maga az alaptéma rendkívül kedves, ugyanakkor univerzális is, hiszen melyik gyerek ne szeretett volna már ellátogatni a Mikuláshoz. Az én gyerekkoromban még természetes volt, hogy télen esik a hó, viszont a mai gyerekek egyre inkább úgy érezhetik magukat, mint Vombi, sajnos többnyire csak álmodozhatnak a fehér karácsonyról. Tetszett az is, hogy a szerző 24 fejezetre osztotta a történetét, így tényleg adott a lehetőség ahhoz, hogy minden nap egy részletet olvassunk el, egészen karácsony estig. Másik nagy pozitívum számomra az illusztráció. Eddig nem ismertem Stefanie Jeschke munkáit, viszont most nagyon megszerettem a humoros, kicsit bohókás figuráit. Az is pozitívum, hogy a történetből sok apró információt megtudhatnak a gyerekek az állatokról, akár magukról a vombatokról, vagy éppen a szarvasok különböző alfajairól. 

Az egyetlen dolog, ami kevésbé tetszett, hogy a mesében többször is előkerül a "hülye" kifejezés. Persze, az ember tudja, hogy a gyerekek szókincsében is szerepel ez a szó, de én nem tartom annyira jó ötletnek, ha egy mesekönyvben még direkt meg is erősítjük. Nem éreztem úgy, hogy ettől jönne át jobban a mondanivaló vagy valamilyen konkrét célt szolgált volna, lehetett volna más, kevésbé erős szót használni helyette. Ha azonban ezen az egy dolgon felülemelkedünk, akkor összességében tényleg egy mókás, aranyos, sok apró tanulsággal teli mesét kapunk, ami segíthet az ünnepi hangolódásban. 


Mindennel együtt én nagyon megkedveltem Vombit, sok szempontból hasonlított gyerekkorom kedvenc mesefiguráira (például, ahogy türelmetlenül kérdezgeti, mikor jut  már el északra, kicsit olyan volt, mint Kippkopp, aki egyre azt kérdezi a Csillagtól, mikor kezdődik már el a Karácsony). Egy könnyedebb, sokszor humoros mese ez, amiben azért egy-két tanulságot vagy felemelőbb pillanatot is találunk. A színes képek nagyon jól illenek a történethez, és összességében jó választás, ha karácsonyra hangoló gyerekkönyveket keresünk. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti, ha egy mesében egzotikusabb állatok játsszák a főszerepet, és természetesen minden karácsony-rajongónak. 

Nyereményjáték:

Vajon te is lehetnél szánhúzó rénszarvas? A Vombat a hóban egyik jelenetéből kiderül, hogy a nagy versenyen, amelyen kiválasztják a Mikulás rénszarvasát, az dönt a jelentkezők közül, hogy ki tud több állatot felismerni a leírásuk alapján. Játékunkban ezért azt a tökéletes jelöltet keressük, aki felismeri a blogokon található leírások alapján az egzotikus állatokat. Ha pedig sikerült megfejtened a rejtvényt, akkor ne felejtsd el beírni a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Ezek a különleges állatok Ausztráliában élnek, itthon legfeljebb állatkertekben találkozhatunk velük. Ugrásaikkal igen gyorsan tudnak haladni: 60–80 kilométeres óránkénti sebességet is mértek náluk, és szükség esetén akár 8-10 méter magasra is fel tudnak ugrani.

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 11. Utószó
11. 14. Csak olvass!
11. 17. Szaffi polca
11. 20. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések