Valami ​van a levegőben - Az illatok bűvös patikája 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Az ősrégi villába költöző testvérek rálelnek a ház elrejtett részében egy olyan szobára, ahol a polcon különféle, titokzatos, apró üvegcséktől roskadoznak. Vajon mi történik, ha Luzie, az öccse, Bennó és az új szomszédjuk, Mats kinyitják a csábítóan illatozó üvegcséket? 



 
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2022
Oldalszám: 264 oldal
ISBN: 9789635823154
Eredeti cím: Ein Geheimnis liegt in der Luft
Fordította: Szabó Zsuzsa
Illusztrálta: Claudia Carls


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Elsőként a levegőt betöltő különös illatok tűnnek fel Luzie-nak, amikor belép a családja új otthonául szolgáló ősrégi villába. A kíváncsi lány azonban hiába járja keresztül-kasul a házat, nem leli az illatok forrását, a lépcső alatt talált kulcs pedig egyetlen zárba sem illik. Vajon valahol egy titkos szoba rejtőzhet? Luzie öccsével, Bennóval, és a szomszéd fiúval, Matscal közösen indul megfejteni a rejtélyt, és amikor végre rálelnek a ház illatokat árasztó, elrejtett részére, alig hisznek a szemüknek. A plafonig érő polcokon apró üvegcsék sorakoznak, ameddig csak a szem ellát, és mindegyikben pezseg vagy csillámlik valami. Csakhogy az üvegcsék nemcsak kellemes meglepetéseket, hanem veszélyeket is rejtenek - és az egyiket soha, de soha nem lenne szabad kinyitni…

„Egy valódi színes-szagos gyerekkönyv.”
(Frankfurter Allgemeine Zeitung)
„Michael Ende sem találhatott volna ki különb mesét.”
(A Stuttgarter Nachrichten Anna Ruhe Tengerföld című könyvéről)


Véleményem:

Úgy érzem, mostanában olvasóként el vagyok kényeztetve az igényes és izgalmas middle grade-regények terén. Hiába leszek egyre idősebb, az ifjúsági irodalom műfajából nem tudok kinőni, talán azért, mert ezek olvasása közben elönt az a jóleső, nosztalgikus érzés, és visszaemlékszem, miért is szerettem meg annyira a könyveket. Anna Ruhe nevével korábban még nem találkoztam, pedig Az illatok bűvös patikája című sorozata német nyelven már a hatodik résznél tart, az Alexandra Kiadó pedig elhozta most a nyitó kötetet a magyar olvasók számára. Kíváncsian lapoztam hát fel ezt a szépséges kötetet, ami egyaránt ígért kalandot és varázslatot. 


A történet főhőse a kiskamasz Luzie, aki szüleivel és kisöccsével nemrég beköltözött az ódon, hatalmas Éva-villába. A vidékre költözés persze számtalan változással jár, Luzie-nak pedig, aki egyébként is nehezen barátkozik, vannak aggodalmai az új helyzetet illetően. Hamarosan megismerkedik a közelben lakó fiúval, Mats-szal, aki mintha a kelleténél jobban érdeklődne  a különös villa iránt. A helyiek sokat pletykálnak az ódon épületről, kísértetekről beszélnek, Luzie viszont az időről időre felbukkanó furcsa illatokon és a mogorva, öreg kertészen kívül eleinte semmi rendkívülit nem tapasztal. Miután alaposabban is szemügyre veszik a házat öccsével, Bennoval, kiderül, hogy a villa rengeteg rejtélyt tartogat, titkos átjárókkal és helyiségekkel, mindezek közül pedig a legizgalmasabb az a különös hely, ahol rengeteg különféle növény, parfümös üvegek és titkos receptek találhatók... kis hőseink hamarosan rájönnek, hogy mégis van valami alapja a szóbeszédnek, az illatok pedig sokkal nagyobb hatalommal bírnak, mint korábban gondolták volna. Ha azonban ez a hatalom gonosz kezekbe kerül, a legrosszabb is megtörténhet, például akkor, amikor a város lakói, köztük Luzie szülei szép fokozatosan elkezdik elveszíteni az emlékeiket. 

A kiskamasz korosztályt megcélzó ifjúsági történetek különösen tetszeni szoktak, főleg amiatt, hogy minimális szerepe van bennük a romantikának, ellenben dominál a kaland, a varázslat és a barátság fontossága. Luzie egy igazán talpraesett és szimpatikus karakter, kicsit magának való, de okos és jószívű, jól bánik kisöccsével is. Eleinte nem akarja komolyan venni Mats figyelmeztetését és a pletykákat, olyan típus, aki inkább két lábbal a földön áll, amikor azonban már maga sem tagadhatja a veszélyt, bátran kezdi felkutatni a megoldást, hogy megvédje azokat, akik fontosak neki. Én Bennot is nagyon aranyosnak találtam, tetszett, hogy ebben a történetben egy testvérpár igyekszik együtt megoldani a rejtélyeket. 


Az alaptörténet és a cselekmény szerintem nagyon jó kiindulási alap, bár nem teljesen eredeti, de ebben a megközelítésben újszerű ötlet volt, hogy az illatok és a mágia ilyen módon kapcsolódik össze. Nekem az is tetszett, hogy az ódon kastély és a néha ijesztő és bizarr figurák kicsit kísérteties jelleget adtak a regénynek, ha tizenévesen akad a kezembe, biztosan akkor is nagyon megtetszik a hangulata. Ebben a bevezető, első részben főleg a karakterek bemutatásán volt a hangsúly, egyfajta "seregszemleként", de azért már most is történt olyan probléma, ami komoly bajokhoz és tragédiához vezethetett volna. Az írónő ízelítőt adott abból, mi mindenre lehetnek a szereplők képesek a növények és az illatok felhasználásával, és úgy érzem, még rengeteg potenciál van abban, hogy ezt jobban kibontsa a következő fejezetekben. 

Összességében nagyon kellemes élmény volt, a viszonylag rövidebb fejezeteknek és az olvasmányos stílusnak köszönhetően a fiatalabb olvasók is könnyen megbirkóznak vele. Claudia Carls részletgazdag illusztrációi nagyszerűen kiegészítik a szöveget, a cselekmény pedig épp elég izgalmas ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést. Valami plusz még talán hiányzott, de ezt annak tudom be, hogy a Valami van a levegőben tényleg csak a sorozat első része, az mindenesetre biztos, hogy kíváncsi vagyok a folytatásra is. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól felfelé mindenkinek, aki szívesen kalandozna az illatok varázslatos birodalmában néhány belevaló főhőssel együtt.

Nyereményjáték:

Az Alexandra kiadó gondozásában találkozhatunk még fiataloknak szóló fantasy történetekkel, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtjük egy-egy, a mostanihoz hasonló regényt. Keressétek meg a kiemelt betűket és rakjátok ki belőlük a könyvek címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

   

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések