A ​Végtelen Történet (értékelés és nyereményjáték)

 

Michael Ende A ​Végtelen Történet című ifjúsági fantasy-klasszikusa csodálatos új kiadásban jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. Tarts te is Barnabással, Atráskóval, Fuhurral és bloggereinkkel, és látogassunk el együtt Fantázia lenyűgöző birodalmába! A nyereményjáték résztvevői között kisorsolunk egy, a Kiadó által felajánlott példányt!





Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 476 oldal
ISBN: 9789636032005
Eredeti cím: Die unendliche Geschichte 
Fordította: Hárs Ernő


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

TEDD ​AZT, AMIT AKARSZ
ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában. De hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg.

Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné.
Bux Barnabás Boldizsár történetét már eddig is világszerte több millió felnőtt és gyermek ismerhette meg, hiszen Michael Ende örökérvényű meseregényét 1979-es megjelenése óta több mint harmincöt nyelvre fordították le, és egy csodálatos filmet is forgattak belőle.

Véleményem:

Sokakhoz hasonlóan én is az 1984-es filmadaptációból ismertem meg A Végtelen Történetet, amit gyerekként nagyon szerettem és többször is láttam (szigorúan csak az első részt, a második nem tetszett annyira). Ennek ellenére viszonylag sok idő telt el, mire huszonévesen először elolvastam Michael Ende klasszikusát. Nem meglepő módon a könyvet utólag sokkal jobbnak találtam, mint a filmet, és most, annak apropóján, hogy csodálatos új kiadást kapott a Móra Könyvkiadó gondozásában, úgy éreztem, szeretném újra átélni a varázslatos kalandokat Barnabással, Atráskóval és Fuhurral. 


Bux Barnabás Boldizsár magányos, zárkózott kisfiú. Édesanyja halála után édesapja egyedül neveli, de az utóbbi időkben mintha ő is csak keresztülnézne a fiún, nem figyel oda rá igazán. Kövérsége és lomhasága miatt iskolatársai folyton piszkálják, így azon a napon is, amikor történetünk elkezdődik. Társai piszkálódása elől Barnabás egy különös antikváriumba menekül, ahol a furcsa eladó ölében egy érdekes, gyönyörű kötetet vesz észre, két egymásba fonódó kígyóval a borítóján. Bár nem jellemző ez a viselkedés rá, amikor az eladó nem figyel, Barnabás elcseni a könyvet, és meg sem áll az iskoláig, ahol viszont a tanterem helyett egy elhagyott lomtárba menekül, hogy nekikezdjen az olvasásnak. A kisfiút, aki maga is imád történeteket kitalálni, egyből magába szippantja a történet, mi, olvasók pedig afféle "könyv a könyvben"-módon vele együtt ismerhetjük meg a könyvbéli világot. 

Hamar kiderül, hogy Fantázia birodalma veszélybe került. Különös sötétség kezdett terjedni, ami semmivé változtat mindent, amit elér. A Fantáziát uraló Kislány Királynő súlyos beteg, és a bölcs doktorok úgy vélik, ha nem talál valaki gyógyírt, hamarosan elpusztul a birodalommal együtt. Egy bátor vadászfiú, Atráskó lesz a kiválasztott, aki felkerekedik, hogy a gyógymódot megtalálja, útja során számtalan kalandot, veszélyt, rejtélyt kell átélnie és megoldania. Szép fokozatosan egyre vékonyabbá válik a határvonal a valódi világ és Fantázia között, és kiderül az is, hogy Barnabásnak milyen szerepe van a Kislány Királynő megmentésében. Ugyan a későbbiek és a regény elemzése szempontjából fontos lenne, hogy ez pontosan mit is jelent, de ennél többet mégsem írnék le, hátha valaki még nem ismeri a történetet. Legyen elég annyi, hogy a kalandok és veszélyek egyáltalán nem érnek véget az első komoly feladat megoldásával, csak ezután Fantázia jövője helyett sokkal inkább Barnabás személyes fejlődéstörténete - vagy éppen bukása - kerül a középpontba. 

Számomra másodszori olvasásra is elképesztő volt az a fantázia, amivel az író megalkotta ezt a világot. Annyi ötlet, varázslatos lény szerepel ebben a mesében, amik akár több történetre elegendők lennének, ráadásul mindezt gyönyörű nyelvezettel írta meg - biztos vagyok benne, hogy ehhez sokat hozzátett Hárs Ernő bravúros fordítása is. De ami engem a leginkább elvarázsol Fantáziában, az az értéksemlegessége, és a sok szempontból modern, nem tipikus megoldásmódjai. Maga a Kislány Királynő sem tipikus uralkodó, hiszen a szó szoros értelmében nem uralkodik senkin és semmin. Egyszerűen csak létezik, és minden, ami Fantáziában található, tőle származik. Számára jó és rossz, csúf vagy szép egyaránt értékes, nem ítélkezik, morális fölénye pont ebből ered. A történetben előforduló lényeket, történéseket, fordulatokat sem mondanám szokványosnak, sok a különc figura, és bizony szomorúbb vagy kilátástalanabb jelenetek is előfordulnak. Aztán ott van Barnabás, aki szerintem semmilyen szempontból nem tekinthető tipikus főhősnek. Eleve nem egy hősies karakter, a való életben kifejezetten ijedős, csak az olvasás és a történetek érdeklik. A Végtelen Történet olvasása közben esélyt kap arra, hogy felfedezze értékeit és jót cselekedjen, de ezután Ende tovább csavar a cselekményen és Barnabás sorsán. Igenis meglátszik, hogy a sok bántás és a magány hogyan befolyásolta a személyiségét, és végig benne van a pakliban, hogy emiatt rossz és önző döntéseket fog hozni. Nagyon izgalmasnak tartom az utat, amit bejár, és vele együtt az olvasó is sokat tanulhat a regényből a világ törvényeiről és önmagáról. 

Nagyon örülök, hogy újra kézbe vettem ezt a kötetet, egészen más, újszerű élményt nyújtott több, mint tíz évvel később. Tényleg csak ámulni tudok azon, hogy valaki egy ilyen összetett, sokrétű, filozofikus, mégis izgalmas ifjúsági regényt írt 1979-ben, ami gyerekek és felnőttek számára egyaránt tanulságos lehet. Az pedig csak hab a tortán, hogy az új kiadás tényleg lenyűgöző, ez a fekete-arany színvilág engem teljesen elvarázsolt. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet mindenkinek, aki szereti a különleges történeteket.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól felfelé bárkinek, aki szeretne mélyebb, összetett, kalandos és tanulságos ifjúsági irodalmat olvasni. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Michael Ende többi kötetének nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Mert ahogyan van szemetek, hogy a fényt meglássátok, van fületek, hogy a hangot meghalljátok, úgy van szívetek, hogy az időt megérezzétek. S minden idő, amit nem a szívünkkel érzünk meg, elveszett idő, akár a szivárvány színei a vaknak, a madár éneke a süketnek.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.24. Könyv és más
11.27. Hagyjatok! Olvasok!
11.30. Csak olvass!

Megjegyzések