Ég és lélegzet háza (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadónál megjelent a nagysikerű Föld és vér házának folytatása, az Ég és lélegzet háza! A sorozat második kötetében még több karakterrel ismerkedhetünk meg, a cselekmény még csavarosabb és érdekfeszítőbb, és persze romantikában sincs hiány. Tartsatok bloggereinkkel ezen a turnén is, hiszen egy szerencsés játékos megnyerheti a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 872 oldal
ISBN: 9789635971190
Eredeti cím: House of Sky and Breath 
Fordította: Szabó Krisztina


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A LEGVESZEDELMESEBB ERŐ. ♦ A LEGVADABB SZENVEDÉLY. A LEGKEGYETLENEBB SORS.

Bryce Quinlan és Hunt Athalar próbál visszarázódni a normál kerékvágásba – megmentették Crescent Cityt, de annyi minden fordult fel fenekestül az életükben, hogy leginkább csak pihenni szeretnének. Le akarnak lassítani. Kiderítenék, mit tartogat számukra a jövő.

Az Aszterek eddig tartották a szavukat, békén hagyták őket. De így, hogy a lázadók lassacskán egyre inkább kikezdik az Aszterek hatalmát, az uralkodók jelentette fenyegetés nőttön-nő. Bryce, Hunt és a barátaik belekeverednek a lázadók terveibe, és választaniuk kell: vagy csendben tűrik az elnyomást, vagy megküzdenek azért, amit helyesnek tartanak. És mint tudjuk, a hallgatás sosem volt az erősségük…

A #1 bestseller FÖLD ÉS VÉR HÁZA szexi, akciódús folytatásában Sarah J. Maas lebilincselő történetet sző egy robbanásközeli állapotban lévő világról és azokról, akik bármit megtennének, hogy megmentsék.

HAGYD, HOGY MAGÁVAL RAGADJON!

Véleményem:

Lassan már két éve, hogy olvashattam Sarah J. Maas új sorozatának kezdő kötetét, a Föld és vér háza című regényt (értékelésem ITT). Mivel egy igazi, 900+-os monstrumról beszélünk, most még a szokásosnál is jobban izgultam azon, hogy vajon fogok-e eléggé emlékezni az előzményekre, főként amiatt, hogy az írónő egy rendkívül összetett, szerteágazó és karakterekben gazdag történetet épített fel. Nem mondom, hogy könnyű volt újra felvenni a fonalat, bevallom, sokszor éreztem úgy, hogy vért kell izzadnom ahhoz, hogy újra élvezni tudjam ezt a történetet, de szerencsére az utolsó párszáz oldal sokat szépített a végeredményen. Na de lássuk csak, pontosan hogy ért véget az első rész, és mire is számíthatunk a másodikban. 

Az Ég és lélegzet háza kicsivel később veszi fel újra a fonalat, mint ahol az előző részben lezárult a cselekmény. Hőseink nagy nehezen kiheverték a Crescent City elleni támadást, Bryce és Hunt egy párt alkot, és igyekeznek visszatérni valamiféle normális kerékvágásba. Ez persze egyáltalán nem megy könnyen, Bryce például rögtön a könyv elején szembesül azzal, hogy tündérhercegnői öröksége és képességei nem hagyják, hogy továbbra is viszonylag nagy szabadságban éljen. Az Őszkirály ugyanis elrendezett számára egy házasságot a szintén nemesi tündérrel, Cormac-kel, hogy ezzel is erősítse fajuk pozícióját és hatalmát. És ha ez még nem lenne elég, hőseink hamar belecsöppennek egy titokzatos akcióba, az Ophion nevű lázadó csoporton keresztül. A csoport tagjai mindenáron meg akarnak találni egy viharmadár lányt, Sofie-t és az öccsét, mert úgy hiszik, kulcsfontosságú információkkal rendelkeznek, ami meghatározhatja a küszöbön álló háború kimenetelét és az Aszterek jövőjét. Bryce és Hunt, kiegészülve néhány erős mellékszereplővel nyakukba kapják hát a különböző dimenziókat, hogy a rejtély nyomába eredjenek. 

Mivel Maas továbbra is elég erős abban, hogy a szálakat össze-vissza mozgassa és meglepő fordulatokkal ámítson el bennünket, nem mondanék többet a konkrét cselekményről, arra azért most is számíthatunk, hogy jó néhány alkalommal meglepnek a szereplők, akár azzal, hogy mi a valódi motivációjuk, akár azzal, hogy kritikus helyzetekben hogyan döntenek. Nem is ezzel volt a gondom, hanem több más dologgal, amik miatt az olvasás élménye nem volt igazán felhőtlen a számomra. Ahogy korábban is írtam, nehéz volt újra felvenni a fonalat, mondjuk ez részben magánügy, ami mennyiségileg sok olvasás esetében sajnos előfordul. Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy ezt a szerteágazó történetet igenis meg lehetett volna írni rövidebb terjedelemben is úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására. A regény kezdése erős volt, megismerhetjük Sofie-t, akinek a titka az egész történetben kulcsszerepet játszik, ugyanakkor a nyitójelenet után borzasztó lassan vesszük fel újra a megfelelő tempót. Azt értem, hogy ilyen gazdag világot rendesen ki kell bontani, az írónő tényleg rengeteg szereplőt, lényt, helyszínt, mágiát és történelmet sző bele a történetébe, ugyanakkor nem éreztem úgy, hogy a terjedelem ezek megismertetését szolgálja, számomra sok volt az üresjárat vagy a felületes párbeszédek/monológok. A kötet utolsó harmada aztán kárpótolt valamennyire, itt már tényleg lubickolhatunk a pörgős akcióban és a fordulatokban, sajnálom, hogy ez az élmény nem tarthatott ki az egész köteten keresztül. 

A másik gondom szintén szubjektív, de talán másokat is zavarhat, akik nem feltétlenül ezt várják egy fantasytől: ez pedig az erotikus jelenetek milyensége volt. Nem vagyok prűd és nem zavar egy szexjelenet egy felnőtteknek szóló regényben, az viszont igen, ha indokolatlan alpáriság és tartalmatlanság párosul hozzájuk. Értem én, hogy Hunt és Bryce két szexi karakter, és vétek lenne kihagyni a könyvből, ahogyan testnedveket cserélnek, de én ezekben a jelenetekben nem sokszor éreztem valódi érzelmeket, kicsit öncélúnak tartottam őket. Sajnáltam, hogy Hunt karaktere sokat vesztett az érdekességéből most, hogy már nem a titokzatos angyal, akiért főhősnőnk epekedhet, cserébe viszont most Ruhn volt az, aki igazán belopta magát a szívembe. Nagyon részletesen be lett mutatva a karaktere, ahogy az is, hogy számára mit jelentett az az örökség, amiben kiskora óta nevelkedett, és tényleg kíváncsi voltam rá, hogy alakul a sorsa. 

Őszintén bevallom, nem tudom még, hogy állok a sorozat folytatásával. Persze a mostani befejezés megint kellőképpen nyitva van ahhoz, hogy az ember kíváncsiságát furdalja, hogyan tovább, de az biztos, hogy ez az élmény sok szempontból tömény és tömör volt most nekem, amire rá kell pihenni. Idő, amíg helyre rakom, merre billen a mérleg, ugyanis jó pár olyan aspektusa van a sorozatnak, ami miatt érdemes elolvasni (legfőként a tényleg nagyon változatos, lényekben és képességekben gazdag világ), még az említett hibák ellenére is. Nekem gyengébb élményre sikerült, mint az első rész, de azért az még mindig piszkál, hogy átlássam a teljes képet, és ez lehet, hogy mégis el fog csábítani a következő kötetre is.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom?  Magát a sorozatot azoknak a fantasy-rajongóknak, akik szeretik a gazdagon felépített és benépesített világokat és a sok karakterrel dolgozó történeteket.

Nyereményjáték:

Sarah J. Maas munkásságának egyik legnagyobb erénye az erős női karakterek megalkotása. Jelenlegi játékunk során az írónő női karaktereire fókuszálunk. Minden bejegyzésben találtok egy-egy nevet, amelyekből kihagytunk pár betűt, a ti dolgotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, hogy melyik női karakter nevére gondoltunk, és beírjátok a helyes megoldást a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A_l_n _shr_v_r G_l_th_n_us

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10. 18. – Fanni’s Library
10. 22. – Szaffi polca
10. 24. – Könyvvilág
10. 25. – Csak olvass!
10. 28. – Readinspo
10. 30. – Függővég
11. 01. – Könyv és más

Megjegyzések