A ​Térképészek - A Kalaposok 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


Nagy örömünkre a Manó Könyvek kiadónál nemrég megjelent a tavalyi év nagy sikerének, A Kalaposoknak a folytatása! Tamzin Merchant fiataloknak szóló fantasyja Londonban játszódik, ahol a Kalapos család legifjabb tagja, Kordélia esténként az utcákat járja, hogy titokzatos módon eltűnt édesapja nyomára bukkanjon. Helyette a Térképészek titkos társaságára bukkan.
Tartsatok bloggereinkkel, kalandozzunk együtt Kordéliával, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni A Térképészek című könyvet!



Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 512 oldal
ISBN: 9789635841899
Eredeti cím: The Mapmakers
Fordította: Todero Anna 
Illusztrálta: Paola Escobar


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amióta Kordélia felfedezte a titkos térképet apja távcsövének rejtett zugában, esténként London utcáit járja, hogy kiderítse, vajon melyik városrészt ábrázolja. Biztos benne, hogy az apja nem tűnt el, amikor a hajója odaveszett, és tudja, hogy a térkép elvezeti hozzá, csak rá kell jönnie a titkára.
Arra persze nem számított, hogy a nyomokat követve rábukkan a Térképészek titkos társaságára, és hogy kiderül, a varázslat nem csupán a Mesterek tudománya, hanem mindenhol ott rejlik, csak meg kell tanulni észrevenni…
Ám Kordélia nyomozása korántsem veszélytelen! A Mestereknek össze kell fogniuk – nemcsak azért, hogy a legifjabb Kalapos megtalálja az apját, hanem hogy megmentsék az ősi varázserőt, mielőtt végleg kiveszne a világból!


Véleményem:

Tamzin Merchant A Kalaposok című regénye (értékelésem ITT) volt a legeslegjobb ifjúsági regény, amit 2021-ben olvastam, így ujjongtam örömömben, amikor először láttam, hogy érkezik A Térképészek című folytatás. Már maga a borító is egy kisebb remekmű, csak azon kellett izgulnom, hogy vajon képes-e az írónő hozni az első részben megszokott színvonalat. Szerencsére mindenkit megnyugtathatok, mert nem csupán hasonlóan remek történetet kaptunk, hanem, ha lehet, még több izgalmat, drámát és kalandot.
"Csak az lehet bátor, aki fél."

A cselekmény ott folytatódik, ahol az előző rész végén abbamaradt. Kalapos Kordélia még mindig nem akarja elhinni, hogy édesapja, Proszperó nincs többé, reményét pedig tovább táplálja, hogy hozzájut egy különös térképhez, amit apja mindenképpen neki akart adni. A különös térkép vonalait csak a csillagfény hozza felszínre, így Kordélia éjszakánként titkos portyákra indul, hogy megfejtse a rejtélyt, és bizony ezek a séták nem mindig veszélytelenek. Bár hőseink az előző kötetben megakadályozták Lord Aszat tervét és a háború kitörését, sajnos nem dőlhetnek hátra, Aszat ugyanis köddé válik saját kivégzésén, és úgy tűnik, még gonoszabb terveket sző, mint eddig. Kordélia mindeközben rátalál a Térképészek titkos társaságára, és szép lassan az is világossá válik számára, hogy a Mesterek és a mágia világa még összetettebb, mint hitte, tele különös képességekkel és varázslatokkal. 


Az ifjúsági regényeket általában egyébként is könnyű olvasni rövidebb fejezeteik és könnyedebb témájuk miatt, de Tamzin Merchant sorozatát szerintem egyszerűen lehetetlen letenni. Valami egészen különleges érzékkel találja el azt a stílust, ami a fiatalokat is megszólítja és a felnőtt olvasóknak is élvezetes, és hasonlóan jól bánik az arányokkal a tartalmat tekintve. Bár ez egy ízig-vérig ifjúsági kalandsztori, mégis akadnak benne komorabb vagy megrázóbb jelenetek, amik viszont kellenek ahhoz, hogy átjöjjön az üzenet és a regény által közvetített értékek. Ehhez jönnek hozzá a végtelenül szerethető (vagy éppen utálható) karakterek, Kordélia például ebben a kötetben sokkal közelebb került hozzám. Nagy felelősség nyomja a vállát, ráadásul a barátai, Sam és Pupák előtt is titkolóznia kell, de mindig igyekszik helyesen cselekedni és minden erejével próbálja megállítani a gonosz Aszatot. Új szereplők is felbukkannak a színen, közülük a leginkább a titokzatos Szellő Adélra voltam kíváncsi, a legjobban pedig az Órások közé tartozó Szöcske és Tiktak lopta be magát a szívembe. 

Még mindig nagyon tetszik, hogy az írónő fontos témákat csempészett a történetébe. Valaha a Mesterek együttműködtek egymással, de már jó ideje csupán gyűlölködés és rivalizálás van köztük. Lord Aszat ármánykodása tökéletes alkalom lenne arra, hogy végre újra összefogjanak, és kis hőseink pont ezen igyekeznek dolgozni. Remekül átjön a történeten keresztül, milyen az, amikor előítélettel viszonyul egyik csoport a másikhoz, ahogy az is, hogy ezek az előítéletek hogyan öröklődnek generációkon át. A másik nagy erőssége a regénynek az elképesztő fantázia, imádom, ahogyan a szerző megálmodta a mágia természetét, azt, ahogy az egyes ruhadarabok felerősítenek egy-egy tulajdonságot az emberekben. Ebben a részben ezen a téren is lépünk egy szintet, hiszen egyre többet tudhatunk meg az igazán gonosz és sötét varázslatokról is, amiket nem véletlenül tiltanak a Mesterek számára. 

A cselekményről nem szeretnék többet elárulni, de azt garantálhatom, hogy unatkozni senki nem fog, szinte minden oldalon történik valami, ami miatt izgulhatunk vagy amin eltöprenghetünk. A lezárás számomra kerek egésznek tűnt, de iszonyatosan drukkolok, hogy Tamzin Merchant folytassa még a történetét. Paola Escobar mesés rajzai most is elvarázsoltak, és tényleg csak annyi problémám volt a kötettel, hogy nem tartott legalább kétszer ennyi ideig. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy elképesztően eredeti, ötletes és izgalmas ifjúsági regényt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Történetünk Londonban játszódik, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk nektek egy-egy random szó alá egy londoni látványosságot. A feladatotok nem csupán megtalálni a képet, de ki is kell találnotok, hogy mi szerepel rajta és beírni a megfejtést a megfelelő helyre.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések