Az ​igazi ajándék (értékelés és nyereményjáték)

 


Lassan eljön a karácsonyi hangolódás és készülődés ideje, ehhez pedig tökéletes választás Jennifer Coulmann bájos mesekönyve, Az igazi ajándék. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg Egérkét és Mackót, és derítsétek ki, vajon mivel kedveskednek egymásnak karácsony alkalmából. Ha velünk tartotok a játék során, meg is nyerhetitek a Manó Könyvek által felajánlott példányt!




Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 24 oldal
ISBN: 9789635842452
Eredeti cím: Von kleinen und großen Geschenken
Fordította: Boczán Bea 
Illusztrálta: Jennifer Coulmann


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ünnep együtt a legszebb Egérke és Mackó nagyon várják a karácsonyt. Most igazán különleges lesz ez a nap, mert Mackó nem vonul el téli álmot aludni, így megajándékozhatják egymást és együtt ünnepelhetnek. Vagy mégsem? Egérke nem érti a barátját, vajon miért tesz úgy, mintha nem lenne otthon? Talán nem tetszett neki az ajándék, amit tőle kapott? Nem is sejti, hogy csupán arról van szó, Mackó mancsa túl nagy, hogy kibontsa az aprócska csomagot. Szerencsére végül minden jóra fordul, és az erdő lakói boldogan ünnepelnek együtt, Egérkénél.
Szívhez szóló történet kicsiknek és nagyoknak a karácsony valódi csodájáról.

Véleményem:

Nálam már visszavonhatatlanul elkezdődött a karácsonyi visszaszámlálás, igaz, a boltokban lévő szaloncukrok néha még lesokkolnak, de ilyenkor már nagyon szeretek az ünnepekhez kapcsolódó könyveket, meséket olvasni. A Manó Könyvek kínálatában jelent meg Jennifer Coulmann Az ​igazi ajándék című mesekönyve, amire egyből felfigyeltem az aranyos borítója miatt (meg hát egyébként is: egy maci és egy egér? Azonnal ide ezzel a cukisággal!). A kedves, rövidke verses mese nagyszerű választás, ha szeretnénk karácsonyi hangulatba kerülni, vagy csak szimplán egy bájos esti mesét olvasni otthon a gyerkőcöknek. 


Történetünkben Mackó és Egérke lázasan készülődik a karácsonyra, ugyanis megbeszélték, hogy idén megajándékozzák egymást valami apró figyelmességgel. Mackó például egy nagy csomag finom diót hoz kis barátjának, Egérke pedig izgatottan adja át neki aprócska, szépen becsomagolt ajándékát. Mackó úgy tervezi, hogy majd otthon a fa alatt veszi elő a kis csomagot, viszont nem számol azzal, hogy hatalmas mancsaival nem tudja szépen kibontani a dobozkát. Felkeresi hát az erdő állatait, hogy segítsenek neki, azonban más sem tud boldogulni a feladattal. Szegény Egérke meg csak vár és vár, és már azt hiszi, Mackó nem is örült az ajándékának...természetesen, ahogy egy karácsonyi mesénél lenni szokott, végül minden megoldódik és jóra fordul, kis barátaink pedig igazán szép ünnepben részesülnek. 


Az meglepetés volt számomra, hogy a történet verses formában íródott. Bevallom, ilyenkor kicsit izgulni szoktam, mert találkoztam már nagyon erőltetett és nyakatekert rímekkel, de szerencsére itt semmilyen negatív élményem nem volt, Boczán Bea szerintem szuperül megoldotta a fordítást. A jól sikerült versszakoknak köszönhetően a mesének kellemes ritmusa van, tökéletes választás óvodás korú gyerekeknek. A nagyalakú lapokat szinte teljesen kitöltik a szerző színes illusztrációi. Én nagyon szeretem az olyan mesekönyveket, ahol a történet írója egyben a képek rajzolója is, valahogy ilyenkor jobban érzem a koherenciát a kettő között, most pedig szinte elolvadtam az imádnivaló figuráktól, különösen Egérke és a vakond lopta be magát a szívembe. 

A mese egész hangulata nagyon szeretetteljes és nyugodt. Igaz, van benne némi konfliktushelyzet és feszültség, de éppen csak olyan mértékben, ami a célkorosztálynak megfelelő. A középpontjában a barátság áll, meg persze az, hogy milyen felemelő érzés adni valamit annak, akit szeretünk, és együtt tölteni vele egy számunkra különleges alkalmat. Ahogy a cím is sugallja, az igazi ajándék nem feltétlenül az anyagi javakban rejlik, sokkal inkább abban, ha időt szakítunk egymásra és figyelmesek vagyunk a másikkal. 


Összességében nekem nagyon tetszik ez a kötet, a szöveg és a képek egyaránt igényesek, tényleg csak ajánlani tudom, ha valaki könyvet szeretne ajándékozni Mikulásra vagy Karácsonyra. Ha pedig decemberben szeretnénk csupa kapcsolódó mesével hangolódni az ünnepekre, egyértelműen ott a helye a polcunkon, mert felső korhatár nélkül alkalmas arra, hogy megmelengesse a szívünket a várakozás alatt. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 3 éves kor felett mindenkinek, aki szereti az állatos karácsonyi történeteket vagy a verses meséket.

Nyereményjáték:

A Manó Könyvek kínálatában számtalan szebbnél szebb karácsonyi könyvet találunk, bloggereink is ilyenekből válogattak. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.16. Könyv és más
11.18. Utószó
11.22. Dreamworld

Megjegyzések