Az ​utolsó vadlovak - kedvcsináló idézetek és nyereményjáték

 

Maja Lunde Klímakvartettjének harmadik részében ismét egy csodálatos utazásra invitál bennünket, melynek során egyaránt gondolkodhatunk emberi sorsokról, társadalmi és természetvédelmi kérdésekről. Az utolsó vadlovak egy érzékeny, több idősíkon játszódó regény, melyben ezeknek a különleges teremtményeknek a sorsán keresztül tanulhatunk önmagunkról és a világról. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt!Kiadó: Cser Kiadó, 2022
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Przewalskis hest
Fordította: Patat Bence
ISBN: 9789632787121


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Maja ​Lunde emberről és természetről szóló nagy ívű regényeivel az egész világot meghódította. A méhek története és a Kékség című nemzetközi sikerek után most a tetralógia harmadik könyvével tér vissza, hogy megrázó képet fessen az egyén, a társadalom és az ökoszisztéma sérülékenységéről. Az utolsó vadlovak a világ egyetlen igazi vadlófajának történetét beszéli el, azét, amelyet franciaországi barlangok falára festettek fel, amely évszázadokon át a mongol sztyeppéken élt, és amely a 20. századra kipusztult, csak európai állatkertekben és rezervátumokban maradt belőle. A három idősíkon futó történetben a szentpétervári zoológus, Mihail az 1880-as években Mongóliába utazik a kihaltnak hitt lovak nyomát kutatni, az állatorvos Karin a Szovjetunió összeomlása után azon munkálkodik, hogy az időközben megtalált vadlovakat visszatelepítse a sztyeppékre, Eva pedig 2064-ben azért küzd, hogy továbbra is egy felszámolt norvégiai rezervátumban lakhasson, miközben körülötte darabokra hullik a világ. Az élet nem mehet tovább úgy, mint addig, sem az emberek, sem az állatok számára.


Kedvenc idézeteim:

A Kékség című regény óta biztosan tudom, hogy Maja Lunde olyan írónő, akire érdemes odafigyelni, nem csupán amiatt, mert remekül ír, hanem azért is, mert égetően fontos témákkal foglalkozik. Az utolsó vadlovak című, új kötete a már ismert Klímakvartett legújabb darabja, és még mielőtt az értékelésemet olvashatnátok, első körben szerettem volna néhány idézettel kedvet csinálni a történethez. 
"Egész Európa gyalogolt, iránytalanul, céltalanul. Az emberek hosszú évek óta vándoroltak, a szárazság űzte őket. Észak már gyerekkoromban lezárta a határait. Aztán jött az Összeomlás. Meg a háború. Hét éve harcoltak már az élelemért, a vízért, ahelyett, hogy arra fordították volna az erejüket, hogy felkészüljenek mindarra, amiről tudni lehetett, hogy bekövetkezik, és mindent bevetettek a győzelemért. Pedig nem győzött senki, csak vesztesek maradtak."  
"A szertartások egyszerűek és földközeliek. Tetszenek. Áldozat az égnek és a természetnek. A nomádok buddhisták, de imádkoznak a talajhoz, amin járnak, és a föléjük boruló égbolthoz is. Abban hisznek, hogy a természetben mindenben lakozik lélek. Ha mindenáron imádkozni kell valamihez, akkor ennek legalább van valami értelme." 
" Többet nem mondtam. Hiába is magyaráztam volna. Nem értheti meg, mit jelent szabadon engedni egy ritka élőlényt, kiszabadítani egy hópárducot. De tényleg kiszabadítás volt? Elengedtük az állatokat, nem vállaltuk tovább a felelősséget, feladtuk: ebben nincs semmi szabadság." "Az elmúlt években kezdtem megbecsülni a hangokat. Miután az emberek eltűntek a körülöttünk lévő tanyákról, egyre intenzívebbé vált a csend. Áthatolhatatlanná, szívóssá, minden hangot elnyelt. A csendet csak a szél vagy az eső harsogta túl, amikor susogtak a fenyők, vagy kopogtak az esőcseppek a tetőn." "Az itteni természet néha megijeszti az embert. Egyesek a sztyeppék magányosságáról beszélnek, én viszont soha nem éreztem magam egyedül. Tudom, hogy mindig lát valaki. Figyel. " "A lovak nem hazudnak. Nem vernek át. A lovakban bízni lehet. Lehet, hogy kiszámíthatatlan, mire reagálnak, mivel az érzékszerveik jobbak a mieinknél, de a reakcióik mindig megbízhatók. ""Jó lehet, ha valaki szerelem eredményeként jön a világra." "- Be kell vallanom, hogy idővel nem annyira a lovak, hanem te vonzottál Szentpétervárra. A tollad, a hangod. A részletek, amelyeket az életedről leírtál. Meg a kedves beszélgetések, amelyeket a körülötted lévőkkel folytatsz: hamar rájöttem, hogy mindenkiben meglátod a jót, és a hétköznapi dolgokban is észreveszed a szépet, a föld repedéseiből előbújó növényben, a fák lombján átszűrődő fényben." 
"Minden véget ér. És újrakezdődik. Minden alkalommal nulláról indulunk. Majmok vagyunk, szerszámokat készítünk, barlangokban lakunk, feltaláljuk a tüzet, a kereket, az autót, a számítógépet, végül olyan járműveket is, amelyek nem képesek elhagyni a naprendszerünket, mielőtt újfent kioltanánk a saját életünket. Lehet, hogy ez a természet törvénye, hogy a fajunk pusztulásra van ítélve, valahányszor felüti a fejét, akár itt, akár más bolygókon. Hogy egyetlen faj sem válhat túl intelligenssé. Nem tudom, hogy ez ijesztő vagy éppen megnyugtató gondolat." 

Nyereményjáték:

A regény központi témáját a vadlovak adják, mely állatok a 20. században majdnem teljesen kipusztultak. Mostani nyereményjátékunkban súlyosan veszélyeztetett fajokra szeretnénk felhívni a figyelmet. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy az állat nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.04. Könyv és más - extra
11.06. Utószó
11.08. Booktastic Boglinc
11.10. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések