Érzelmi kiégés (értékelés és nyereményjáték)

 


Emily Nagoski ezúttal a testvérével, Ameliával karöltve írt könyvet a nőknek, méghozzá az érzelmi kiégésről és a stresszkezelésről. A Libri Kiadónak köszönhetően magyarul is megjelent a kötet. Ezúttal négy bloggerünk mondja el véleményét nektek, természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: Libri, 2022
Oldalszám: 312 oldal
ISBN: 9789634339861
Eredeti cím: Burnout
Fordította: Sóskuthy György


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

NEW ​YORK TIMES BESTSELLER
Útmutató a kiégés és a stressz hatékony kezeléséhez – kifejezetten nőknek.
Nőként temérdek elvárással szembesülünk nap mint nap. Hozd ki a munkádból a maximumot, mindegy, milyen kimerült vagy! Fogadd el önmagad, de a cél a tökéletes külső legyen! Légy boldog és kiegyensúlyozott, de csak módjával, nehogy önzőnek tűnj! Csoda, hogy egy idő után úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok, és nem bírjuk tovább? A tartós stressz és a felfokozott érzelmek elkerülhetetlenül kiégéshez vezetnek, ami súlyosan károsíthatja testi és lelki egészségünket.
Amelia és Emily Nagoski közös munkája segít rendet teremteni a zűrzavarban. A szerzőpáros úgy véli, a cél nem az, hogy a külvilágból érkező káros hatásokat kizárjuk az életünkből, hanem az, hogy megtanuljunk harcolni ellenük. A könyvben található kérdőívek és gyakorlatok révén elsajátíthatjuk a stressz felismerésének és kezelésének leghatékonyabb módszereit, illetve jobban megismerhetjük a személyt, akivel a legtöbb időt töltjük: önmagunkat.
Az Érzelmi kiégés legfontosabb célja, hogy a fejezeteket végigolvasva inspirációt kapjunk, hogyan mozdítsuk elő életünkben a pozitív változásokat, illetve hogy egyszer és mindenkorra megtanuljuk, nem az a fontos, hogy mindent elérjünk, hanem hogy rájöjjünk: mindannyian fantasztikusak vagyunk.

AMELIA NAGOSKI a Connecticuti Egyetemen végzett karmesterként, doktori fokozatát is itt szerezte. A Nyugat-New England-i Egyetemen dolgozik adjunktusként és zenei koordinátorként, legfontosabb kutatási területe a zene, a pszichológia és a kommunikáció kapcsolata.

EMILY NAGOSKI az Indianai Egyetemen szerezte meg diplomáját és doktori fokozatát. Hosszú évek óta foglalkozik pszichológiai tanácsadással, stresszkezeléssel és szexedukációval. Első könyve, az Úgy, ahogy vagy felkerült a New York Times bestsellerlistájára.


Véleményem:

Ha utólag visszatekintek eddigi életem nagy részére, akkor általánosságban szerencsésnek mondhatom magam. Ha nehézségekkel  kellett is szembenéznem, mindig voltak körülöttem olyanok, akik támogattak, és többnyire sikerült optimistán viszonyulnom az előttem álló kihívásokhoz. Ha szenvedtem, nagyon tudtam szenvedni, de a gyógyulás és felépülés is viszonylag hamar érkezett. Ebben az elmúlt két-két és fél év hozott először változást, amikor a covid-járvánnyal párhuzamosan a munkahelyemen is sokkal nagyobb felelősség és nyomás szakadt a nyakamba. Életemben először elkezdtem azt érezni, hogy a nap közben felgyülemlett stressz nem párolog el, amikor hazaérek a szeretteimhez, hanem tovább dolgozik bennem, fizikai tüneteket is okozva. Igyekeztem megtenni, amit csak tudtam, annak érdekében, hogy fel tudjak töltődni és kikapcsolódni, a helyzet javult is, de még mindig sokat dolgozok magamon, és örülök, ha ehhez kaphatok valamilyen extra segítséget. Ezért szerettem volna mindenképpen elolvasni Amelia és Emily Nagoski Érzelmi ​kiégés - A stresszkezelés gyakorlati titkai nőknek című kötetét. 


Számomra fontos, hogy egy pszichológiai vagy önsegítő könyv ne önjelölt guruk összeollózott közhelyeit tartalmazza, hanem komoly szakirodalmi és tudományos háttérrel rendelkezzen. És mivel telhetetlen vagyok, azt is szeretem, ha ezzel együtt közérthetően, olvasmányosan van megfogalmazva, hogy egy nehéz nap után is képes legyek értelmezni és feldolgozni az olvasottakat. Úgy érzem, ennél a könyvnél ez nagyrészt megvalósult. Előfordult ugyan, hogy jobban oda kellett rá figyelni, de végső soron nem bántam, mert nagyon fontos dolgokról ír, amikből, ha nem is egy az egyben minden információt, de sok tanácsot ki lehet mazsolázni, ami ténylegesen minőségi változást hozhat az ember életébe. 

A kötet középpontjában leginkább a stressz és az azzal való megbirkózás áll, kifejezetten női szempontból tekintve. Elsőre gondolhatnánk, hogy a stressz mindkét nemet egyaránt érinti, és ez természetesen igaz is, viszont abban nagy eltérések vannak, hogy milyen jellegű problémákkal kell megküzdenünk, vagy hogyan kezeljük az érzelmeinket. Rám pont az első nagyobb fejezet volt a legnagyobb hatással. Eddig is sokat olvastam a stressz élettani sajátosságairól és kezeléséről, de most olyan szempontokat is kaptam, amik az újdonság erejével hatottak. Még nem tudok a hosszútávú hatásokról beszámolni, de az biztos, hogy ki fogom próbálni azokat a tippeket, amiket a szerzők ajánlanak annak érdekében, hogy megfelelő módon lezárhassuk a stresszciklust. 

A könyv egy jelentős része azzal is foglalkozik, hogy nőként milyen patriarchális társadalomban élni, és hogy ez milyen extra elvárásokat támaszt velünk szemben. Beszél az "Emberi Adakozó Szindrómáról", mely tévhit szerint mindenáron ki kell szolgálnunk másokat és a kedvükre kell tennünk, emberségünket értük kell áldoznunk. Azzal lehet egyetérteni vagy vitatkozni, hogy mennyire valós és erős ez az elvárás a 21. században, az mindenesetre tény, hogy én saját magamban sokszor érzem. A könyv sokat segíthet abban, hogy ezeket a külső-belső elvárásokat helyretegyük magunkban, és akár az életünkkel, akár a testünkkel vagy a hibáinkkal kapcsolatban elnézőbbek legyünk saját magunkkal szemben. A könyv szellemisége elég erősen feminista, ez abszolút ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jön be, de az biztos, hogy tele van olyan társadalmi és pszichológiai összefüggésekkel, amiket, ha tudatosabban figyelembe veszünk, könnyebb elengedni a tökéletesség iránti igényünket és örömtelibb életet élnünk.

Két dolog is volt, ami kifejezetten tetszett ebben a kötetben. Az egyik, hogy az írónők két fiktív női karakter sorsán keresztül magyarázzák el az elméleti hátteret, ráadásul ezek a karakterek olyanok, akikkel szinte bármelyik nő tud valamilyen szempontból azonosulni. A másik, hogy sok konkrét tipp és tanács van benne, akár feladatlapok vagy önsegítő kérdések formájában is, melyek segítenek abban, hogy jobban kezeljük a stresszt és az érzelmeket az életünkben. Ha nem is tudtam mindent egy az egyben adaptálni a saját életemre, rengeteg hasznos szempontot és gondolatot kaptam, és abban is biztos vagyok, hogy ez nem egy egyszer olvasós kötet, hanem olyasmi, amit érdemes többször elővenni. Én úgy érzem, hogy több dologban is képes segíteni, így abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Korábban nekem kimaradt, de ezután sorra szeretném keríteni Emily Nagoski másik könyvét, az Úgy, ​ahogy vagy című kötetet is.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Elsősorban nőknek, de azt gondolom, mindenkinek hasznos lehet, akit foglalkoztat a stressz kezelése és az elégedettebb, kiegyensúlyozottabb élet. 

Nyereményjáték:

Emily és Amelia közösen írták a könyvet, ezért ezúttal a játékban róluk lesz szó. Minden állomáson találhattok egyikőjükről egy állítást, azt kell beírnotok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére, hogy melyikőjükről. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A Connecticuti Egyetemen végzett karmesterként.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 17. A Szofisztikált Macska
11. 19. Könyv és más
11. 21. Olvasónapló

Megjegyzések