Gin ​Austen (értékelés és nyereményjáték)

 


A General Press kiadó egy csodás koktélos könyvvel kedveskedett a Jane Austen-rajongóknak, így teljes mértékig átélhetjük az írónő világát, miközben finomabbnál finomabb koktélokat szürcsölgetünk. Tartsatok velünk, és fedezzétek fel eme színes italok izgalmas világát, hiszen a kiadó felajánlásából egy példányt is nyerhettek a kötetből.




Kiadó: General Press Kiadó, 2022
Oldalszám: 144 oldal
ISBN: 9789634526612
Eredeti cím: Gin Austen
Fordította: Vallasek Júlia


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Általánosan elismert igazság, hogy annak a személynek, aki eme jó könyvet a kezében tartja, szüksége lesz egy italra.

Jane Austen hat örökérvényű regényében megragadta a tizenkilencedik századi Anglia szeszélyeit és gyöngéit, ez a könyv pedig az írónő műveiben bemutatott piknikeket, ebédeket, vacsoravendégségeket és fényes bálokat ünnepli. Tudd meg, mit ihatott ő és a szereplői, és hogy milyen eszközökre, poharakra, hozzávalókra, technikákra van mindenképp szükséged! Emeljük Hot Barton Rummal vagy Elinorange Blossom koktéllal teli poharunkat az Értelem és érzelemre! Koccintsunk egy Salt & Pemberley koktéllal, Fizzy Miss Lizzie-vel vagy Cousin Collinsszal a Büszkeség és balítéletre! A sokatmondó idézetek Austen regényeiből és leveleiből, a gyönyörű fotók, a korhű dizájn és a whistnél jóval szórakoztatóbb játékok gyűjteménye minden igazi Austen-rajongó számára nélkülözhetetlenné teszi ezt a részegítő könyvecskét!


Véleményem:

Mostanában egyre népszerűbbek az olyan szakácskönyvek, amik valamilyen irodalmi művön vagy filmen, sorozaton alapulnak. Én nagyon jó néven veszem ezt a tendenciát, mert azt figyeltem meg magamon, hogy önmagában egy receptkönyv nem ad akkora pluszt az életembe. Ha valamit főzni szeretnék, többnyire az interneten keresek recepteket, viszont egy olyan kötetet, ami a puszta receptek mellett egyéb extrákat és információkat is tartalmaz, szívesen veszek kézbe és forgatok. Utoljára A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv volt az, ami nagy hatást gyakorolt rám pont emiatt, épp ezért kíváncsian vártam, hogy elolvashassam a Jane Austen regényein alapuló Gin Austen című koktélos könyvet, ami a General Press Kiadó gondozásában jelent meg. 


Colleen Mullaney kisalakú kötete nagyon elegáns, már első pillantásra elrepít minket a György kori Angliába és Jane Austen szerelemmel, félreértésekkel, titkokkal és fényűző bálokkal teli világába. A kötet 50 koktélreceptet ígér, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a híres írónő regényeihez, ugyanakkor reményeimnek megfelelően, mielőtt belecsapnánk a lecsóba, alaposabban megismerhetjük mind Austen hátterét, mind a koktélok történetét. Az írónő a bevezetőben általánosságban ír a György kori italokról, majd részletesen bemutatja nekünk, milyen poharakkal, kellékekkel és alapanyagokkal dolgozzunk. Nekem itt már volt egy szimpatikus elem, ugyanis sokféle szirup esetében is találunk receptet, nem szükséges tehát feltétlenül, hogy a bolti, drágább verziót válasszuk. 


A szolidan, de szépen illusztrált bevezető után rátérünk a receptekre, méghozzá egy sajátos és igen klassz koncepció alapján. A szerző végigveszi Austen hat híres regényét, és miután nagyon röviden ismerteti azok tartalmát, bemutatja a történet hangulatához, cselekményéhez illő recepteket. Közben rengeteg "kis színest" olvashatunk, eleve a receptek elején is van egy kis bevezető, de találunk több helyen idézeteket is a regényekből. Mivel Jane Austen regényeinek csak egy részét olvastam, nekem nagyon tetszett, hogy ezekből a leírásokból és információ-morzsákból remekül össze lehetett rakni a történetek cselekményét és hangulatát. Így még arra is jó ez a kötet, hogy kedvet csináljon a könyvekhez, én például el is határoztam, hogy hamarosan sort kerítek A ​klastrom titkára. 


És akkor essék néhány szó magukról a koktélokról is. Tény, hogy ha valaki bele akar vágni a kísérletezgetésbe, akkor azért nem árt, ha vagy egy jól felszerelt bárszekrénnyel rendelkezik, vagy valamennyire beleinvesztál ebbe a dologba, mert azért jó pár alapanyagra szükség lesz. Találunk sok gin-alapú koktélt, de a fő alapanyagok kötött éppúgy fellelhető a rum, a vermut, a habzóbor vagy a brandy. Én viszonylag ritkán, főleg ünnepi alkalmakkor iszom alkoholt, de az biztos, hogy a karácsonyi szünetben ki fogok próbálni néhány receptet, mert kép alapján nagyon gusztusosnak tűnnek. Ami pedig egy igazán mókás extra, hogy a kötet végén ivós játékötleteket találunk, amiket, ha pirulva is, de talán Jane Austen karakterei is szívesen kipróbáltak volna. :)

Összességében az első dolog, ami erről a kötetről eszembe jut, az az igényesség. Nagyon szép a kivitelezése, letisztult és elegáns a színvilága és az illusztrációk, ráadásul igazi kincs lehet azok számára, akik szeretik az írónő könyveit, és szeretnének pár extra érdekességet megtudni, vagy éppen egy Austen-hangulatú partit szervezni otthonra. Jó kis gyűjtemény azok számára is, akik különleges alkalmakra szeretnének italokat felszolgálni, vagy csak jobban megismerkednének a koktélkészítés alapjaival. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Jane Austen - és koktélrajongóknak egyaránt kötelező darab!

Nyereményjáték:

Híres koktélok hozzávalóiból adtuk meg pár alapanyagot, a ti dolgotok az, hogy kitaláljátok melyik receptre gondoltunk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

fehér rum mandulaszirup limelé

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.18. Könyv és más

Megjegyzések