Nincs több titok (értékelés és nyereményjáték)

 

Nincs több titok címmel jelent meg Tavi Kata legújabb könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Az írónő ismét az ifjúsági romantikus műfajban írta meg történetét, amelyben a főszereplő Helga egy megrázkódtató élmény után kialakult félelmét igyekszik legyőzni, ebben pedig olyasvalakitől kapja a legtöbb segítséget, akitől egyáltalán nem várta volna. Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, tartsatok velünk és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789633737712


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hadik Helgát egy buliból hazafelé néhány fiatal kirabolta, és azóta fél kilépni a házból. A barátai nem hagyják, hogy teljesen bezárkózzon, és a bosszantó, ám annál helyesebb évfolyamtársa, Korányi Dani is felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit. A fiú önvédelmi órákat tart gyerekeknek, és úgy gondolja, Helgának is tudna mit tanítani.
De ki ez a titokzatos fiú? Vajon miért segít? És Helga szigorú apja miért nem nézi jó szemmel ezeket a különórákat? Helga egyre jobban megnyílik Daninak, míg a fiú zárkózott, titkolózó marad. A lány egy idő után nem tudja eldönteni, hogy saját maga vagy Dani lenyűgöző társasága miatt várja-e a találkozókat. Ráadásul a támadók kilétére is fény derül, ami nehéz döntés elé állítja Helgát.
Vajon mennyit érnek a régi és az új barátságok? Milyen titkokat rejthet Dani múltja? És Helga valaha is ki mer állni saját magáért?
Ismerd meg a történetét, és higgy magadban te is!


Véleményem:

Tavi Katától korábban még nem olvastam semmit, de mindig szeretek új magyar szerzőket megismerni, frissen megjelent regénye, a Nincs több titok pedig felkeltette az érdeklődésemet a fülszövegével. Szerettem volna egy olyan ifjúsági regényt olvasni, amiben nincs semmilyen különös, természetfeletti szál, csak hétköznapi problémák, amikkel bármelyik fiatal vagy idősebb olvasó azonosulni tud. Kíváncsian vágtam hát bele a könyvbe, és ha végül nem is tudtam maximális pontszámot adni rá, azért abszolút pozitív és elgondolkodtató élmény volt. 


A történet főhőse a tizenhét éves Hadik Helga, akivel hónapokkal ezelőtt egy elég megrázó eset történt. Amikor hazafelé sétált este, graffitisek támadták meg, és ugyan nem bántották fizikailag, de megfélemlítették és elvették a pénzét. Helga azóta nem a régi, szorongással tölti el, ha ki kell tennie a lábát otthonról, így egyelőre nem indul számára túl fényesen a nyári szünet. Igazi változás akkor következik be, amikor egyre több időt kezd tölteni a zárkózott Danival, aki felajánlja, hogy önvédelmi leckéket ad a lánynak. Helgát ugyan zavarja, hogy a fiú roppant zárkózott és szinte semmit sem akar elmesélni a saját életéről, ugyanakkor imponál neki, hogy végre valaki igazán észreveszi őt, ugyanis a családjáról és a barátairól ez mostanában nem igazán mondható el. Ahogy a két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, egyre többet tudhatunk meg róluk és az általuk megélt érzésekről, ráadásul mind a ketten hosszú fejlődési utat tesznek meg, és igyekeznek feldolgozni a traumáikat. 

A cselekményt nagyjából ennyiben össze is lehet foglalni, ennek a regénynek ugyanis nem az az erőssége, hogy rengeteg akció történik benne. Sokkal inkább a tinédzser főszereplők életének, problémáinak, családi hátterének az ábrázolása, ami ugyan bizonyos szempontból extrém, szerintem mégis hitelesre sikeredett. Érdekes volt, hogy egy ponton túl Helga életénél sokkal jobban elkezdett érdekelni a szülei sorsa, az, hogy megtudjam, ők miért működnek úgy, ahogy, és persze bíztam benne, hogy a családnak végül sikerül rendezni a konfliktusaikat és felszínre hozni a ki nem mondott sérelmeiket. Helga egyébként szimpatikus karakter volt, szorongó, ugyanakkor ha kell, határozott is, akinek igen fejlett az erkölcsi érzéke és az igazságba vetett hite. Dani már nehezebb eset volt a számomra, vele sokkal nehezebben tudtam azonosulni és zavart, mennyire nehezen nyílik meg Helgának, de amikor kiderült, hogy az ő múltjában milyen sötét epizódok vannak, már kicsit jobban megértettem, miért viselkedett úgy, ahogy. 


Ahogy említettem, viszonylag kevés az akció vagy a nagy fordulat a regényben, tényleg a lélektani mozzanatokon van inkább a hangsúly. Nekem volt is egy kis hiányérzetem (főleg a graffitisek szálának lezárásával kapcsolatban), ugyanakkor tetszett, hogy olyan ifjúsági regényt olvashatok, ahol a szívügyek mellett más fontos témáknak is szerepe van. A regény sokat foglalkozik a traumák feldolgozásával, a diszfunkcionális családi működésmódokkal, de azzal is, hogy hogyan találjuk meg a saját bátorságunkat és hogyan merjünk kiállni magunkért. Helga hosszú utat tesz meg a könyvben ezen az úton, és végig nagyon drukkoltam neki, hogy sikerüljön megtalálnia a helyét az emberi kapcsolataiban. A romantikus szál ehhez képest csak egy kis extra, ami amiatt tetszett, hogy egyáltalán nem volt tolakodó. 

Összességében elégedett vagyok, úgy érzem, az írónő érzékenyen és figyelmesen viszonyul a fiatalok életéhez és problémáihoz, az pedig külön tetszett, hogy a szülők történetszálán keresztül az idősebb olvasók is tudnak kikkel azonosulni. Talán még egy kis extra hiányzott ahhoz, hogy számomra tökéletes olvasmány legyen, de biztos, hogy ezek után oda fogok figyelni Tavi Kata nevére. Alapvetően igényes, olvasmányos és fontos témákkal foglalkozó ifjúsági regény a Nincs több titok, amit jó szívvel adnék tizenévesek kezébe.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne lélektani és családi témákkal foglalkozó, hazai ifjúsági irodalmat olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során Tavi Kata korábban megjelent könyveiből fogunk idézni minden állomáson. A feladat, hogy kitaláljátok az írónő melyik könyvéből származik az idézet és beírjátok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

"A színpad… az valami különleges hely. Hihetetlen, mennyire vágyom oda, és közben mennyire nehéz megtenni az első lépést.

A színpad szélén, ahová tulajdonképpen a közönség nem is lát oda, rendszerint megtorpanok, veszek egy nagy levegőt, és csak utána kezdődhet a tánc."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések