Deresvölgy legendája (értékelés és nyereményjáték)

 


Emma Carroll történetének főhőse egy igazán találékony leányzó, akire komoly feladat hárul: megfejteni Deresvölgy legendáját és feloldani egy átkot. A rejtélyes ifjúsági regényt a Manó Könyvek adja ki magyarul és ha bloggereinkkel tartatok,  egy szerencsés olvasóé lehet a kiadó által felajánlott nyeremény példány!



Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 352 oldal
ISBN: 9789635841158
Eredeti cím: Frost Hollow Hall
Fordította:  Rindó Klára, Szabados Tamás


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tilly izgatott lesz, mikor Will korcsolyázni hívja Deresvölgy kastély tavához. Senki sem szívesen merészkedik oda. Az a hír járja, hogy kísértetek járják a vidéket… Tíz évvel ezelőtt a tóban halt meg Kit Barrington, az ifjú vikomt. Ám Tilly szereti a kihívásokat. Csakhogy a kaland rosszul végződik. A jég betörik a lány alatt, és ő a vízbe zuhan. A halál előtti pillanatban gyönyörű angyal tűnik fel a vízben, és megmenti őt – nem más, mint Kit Barrington szelleme. Kit szeretné, ha Tilly megoldaná a halála rejtélyét, és végre békében nyugodhatna. Tilly, hogy a végére járjon a titoknak, beáll a deresvölgyi kastélyba szobalánynak. A komor kastély minden szegletében a halál árnya rejtőzik, és Tilly hamarosan felfedezi a sötét titkok forrását. A Deresvölgy legendája lebilincselő történelmi kalandregény. Tilly története szerelemről és veszteségről szól, és arról, hogy a megbocsájtás nyitja meg az utat a gyógyulás felé.


Véleményem:

Nagyon szeretem az olyan ifjúsági regényeket, amik a 19. században játszódnak, és átjárja őket a gótikus stílus és hangulat, Lucy Strange kötetei például kiemelkedőek ebben a műfajban. Amikor rájöttem, hogy a Manó Könyvek gondozásában megjelent Deresvölgy legendája is hasonló lehet, egyből repült a kívánságlistámra, és alig vártam, hogy egy borongós, ködös délutánon belekezdhessek. Szerencsére nem kellett csalódnom, ebben a történetben nagyszerűen keverednek az ódon kísértethistóriák elemei az ifjúsági regények bájával és varázsával, egy nagyon hangulatos és izgalmas könyvet eredményezve. 


A történet főhőse Tilly, aki Deresvölgy falujában él édesanyjával, apjával és nővérével. Sajnos édesapja gyakran van távol, anyukája és testvére pedig igen mostohán bánnak vele, így Tilly eléggé zárkózott és magányos kislány. Ráadásul a család nagyon szegény, így fiatal kora ellenére is munkát kell vállalnia ahhoz, hogy valahogy besegíthessen szüleinek. Egy nap egy falubeli fiú, Will Potter korcsolyázni hívja a lányt, aki nem tud ellenállni a kínálkozó lehetőségnek, még akkor sem, amikor megtudja, hogy a fiú a Deresvölgyi kastély tavához akar menni, ami egy gazdag, tragédiával sújtott család birtokában van. A Barrington család ugyanis elvesztette fiát, Kitet, aki tíz évvel ezelőtt belefulladt a tóba. A cselekmény viszonylag hamar drámaivá és izgalmassá válik, Tilly alatt ugyanis beszakad a jég, és majdnem maga is belefullad a jeges vízbe. Csakhogy a utolsó pillanatban egy gyönyörű szellemalak siet a segítségére, vélhetően Kit Barrington szelleme, aki kimondatlanul is azt sugallja Tillynek, segítsen felfedni a halálával kapcsolatos rejtélyt. 

Tillyt ezután nem hagyják nyugodni a történtek, folyamatosan álmokat lát, és elhatározza, hogy kideríti, mi folyik a kastélyban, ahol gyakran váltja egymást a személyzet, és ahol furcsa jelenségekről suttognak. Beáll cselédlánynak a kastélyhoz, és hamar megtapasztalja, hogy bizony a szóbeszédnek valós alapja van. Bár ő Kit szellemét kedves, angyali lénynek látta, a kastélyban igazán ijesztő dolgok történnek, a házvezetőnő és a ház úrnője is nagyon különösen viselkednek, közben pedig az álmai is egyre sürgetőbbek. Tilly életében először azt tapasztalja, hogy valaki ténylegesen számít rá és benne látja a megoldás kulcsát, így a veszély ellenére is úgy érzi, muszáj segítenie Kit szellemének abban, hogy békében nyugodhasson. 

Bevallom, nekem nagyon tetszett ez a történet, azzal együtt is, hogy alapvetően nem volt benne semmi rendkívül eredeti. Tilly karakterével nagyon hamar tudtam azonosulni, átéreztem a családjával kapcsolatos fájdalmát és szeretetéhségét, és nagyon hamar kíváncsi lettem én is, hogy mi fog kisülni ebből a kísértethistóriából. A természetfeletti vonal szerintem nagyon jól állt ennek a történetnek, főleg úgy, hogy a puszta ijesztgetésen kívül komoly érzelmi töltete és funkciója is volt: ahogy Tillyvel együtt nyomozunk, sok fájdalom és eltemetett titok kerül napvilágra, a régi sebeket pedig csak az igazság és a szeretet gyógyíthatja be. Tilly esetében pedig komoly fejlődéstörténetről beszélhetünk, hiszen neki is helyre kell tennie magában a saját családtagjaival kapcsolatos érzéseit, rá kell ébrednie, kik azok, akikre igazából számíthat. Emma Carroll nagyon erős a hangulat megteremtésében, a téli, rideg táj nagyon érzékletesen van ábrázolva, ha nem egy vastag takaróba bugyolálva olvastam volna, bizony én is vacogtam volna Tillyvel együtt, amikor Deresvölgyben sétált. A cselekmény pont annyira kísérteties vagy ijesztő, amit még belefér az ifjúsági kategóriába, szerintem kiskamasz kortól felfelé nagyon élvezetes lehet az olvasása. 

Örülök, hogy a kiadó gondozásában újabb gyöngyszemet fedezhettem fel, nagyon jó dolognak tartom, hogy egyre minőségibb darabok kerülnek ki ebből a műfajból. Tökéletes téli olvasmány, ami egyszerre borzongat meg és melengeti meg a szívünket, mellette kalandos és izgalmas is, így sokféle olvasó megtalálhatja benne a számításait. Azt hiszem, az írónő nevére érdemes lesz a jövőben is odafigyelnünk. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól mindenkinek, aki szeretne egy izgalmas, mégis érzelmes kísértethistóriát olvasni.

Nyereményjáték:

Az elmúlt években a Manó könyvek nagyon klassz izgalmas ifjúsági regényt jelentetett meg. Ezek közül néhánynak a borítóját találjátok az állomásokon. Megfejtésül a szerzők nevét és a könyv címét kell a Rafflecopter megfelelő sorába írni.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.27 Könyv és más
11.28 Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések