Ott leszel? (értékelés és nyereményjáték)

 


Ugye te is mondtad már valaha, hogy bárcsak megváltoztathatnál valamit a múltadban? Guillaume Musso Ott leszel? című regényében ezzel a gondolattal játszik el. Vajon jó ötlet beleavatkozni a múlt eseményeibe, vagy súlyos árat kellene érte fizetnünk? 
Tarts bloggereinkkel, hogy közelebb kerülhess a válaszhoz, valamint esélyed legyen megnyerni a Park Könyvkiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Park Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789633558508
Eredeti cím: Seras-tu là ?
Fordította: Domonkos Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel? páratlan utazás, amelyet megtéve kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.

Véleményem:

Az elmúlt pár évben módszeresen mindig elolvastam a frissen megjelent Guillaume Musso-regényeket, Az Ott leszel? volt a hetedik olvasmányom a francia szerzőtől (ami egyszer már megjelent hazánkban 2010-ben, de akkor még nem volt szerencsém hozzá). Annak ellenére, hogy alapvetően élveztem ezeket a történeteket, több értékelésemben is megjegyeztem, hogy valami szikra még hiányzik, még várok a kedvenc Musso-kötetemre. Nos, most az olvasás után azt mondhatom, hogy végre megtaláltam az "igazit", az Ott leszel? ugyanis óriási hatással volt rám, magával ragadott, izgalomban tartott, meghatott, és nem engedett el még az utolsó lapok után sem. 

Az írótól már megszokhattuk, hogy történetei műfaji szempontból eléggé vegyesek és sajátosak, többször fontos szerepet játszik bennük a misztikum is. Az Ott leszel? esetében sincs ez másként, a regény központi témája ugyanis az időutazás. Krimi-szállal most nem számolhatunk, helyette kapunk egy elképesztően izgalmas emberi drámát, és egy megható történetet szerelemről és barátságról. A történet főhőse Elliott, a hatvanéves, sikeres orvos, aki éppen kiküldetésben jár Kambodzsában, ahol sikeres műtétet hajt végre egy beteg kisfiún. A falu bölcse szeretné meghálálni erőfeszítéseit, és megkérdezi a férfit, mire vágyik a legjobban az életben. Elliott persze csak félig veszi komolyan a kérdést, hiszen amit leginkább szeretne, azt nem kaphatja meg sosem: hogy újra viszontlássa szerelmét, Ilenát, akit már harminc éve elveszített. A furcsa öregtől mégis kap egy ajándékot, egy fiolát, benne tíz titokzatos pirulával. Elliott kíváncsisága végül győzedelmeskedik, és amikor beszedi az első orvosságot, különös utazásra indul a múltba, ahol találkozhat harmincéves önmagával, és ahol talán esélyt kaphat arra, hogy helyrehozza a múlt hibáit. 


Innentől kezdve párhuzamosan haladunk az idősíkok között. Megismerjük az ifjú Elliott-ot is, aki pályakezdő orvosként és szerelmes fiatalemberként úgy érzi, előtte áll az egész élet. Természetesen először nem tudja hová tenni a titokzatos, idős látogatót, aki kéretlen tanácsokat próbál osztogatni neki, de szép lassan megbarátkozik a hihetetlen valósággal. Nagyon nehéz a cselekményről úgy írni, hogy ne lőjek le semmilyen fordulatot, legyen elég hát annyi, hogy innentől kezdve igazán beindulnak az események, egyszerre izgulhatunk a harminc évvel ezelőtti és a jelenbéli események miatt, és azon is, hogy vajon a sors mennyire kőbe vésett, mennyire van esélyük hőseinknek változtatni, vagy elfogadni azt, amin már nem lehet. 

Az időutazás témája egyszerre hálás és hálátlan feladat irodalmi szempontból. Hálás azért, mert érdekes, izgalmas, és rengeteg tudományos, érzelmi, erkölcsi kérdést vet fel. Vajon mi mire lennénk képesek azért, hogy helyrehozzuk egy múltbéli hibánkat? Akkor is változtatni akarnánk a múlton, ha tudnánk, ezzel alapjaiban változtatjuk meg életünk későbbi eseményeit is? Milyen dolgokat mérlegelne egyáltalán az ember egy ilyen helyzetben, és mennyire lenne képes megbékélni a sorssal, ha úgy érzi, sehogy sem tud rajta változtatni? Ez csak néhány a regény rengeteg aspektusából, emellett pedig ott van az is, hogy az idősíkok közötti ugrálás egy izgalmas, érzelmi szempontból is nagyon feszült és megindító történetet eredményez. Ugyanakkor ebbe a témába bele is törhet valakinek a bicskája, nem véletlenül. Az időutazás számtalan paradoxont rejt magában, és egy szerzőnek nagyon kell figyelnie arra, hogy ezeket elegánsan kezelje vagy kerülje meg, hogy én, az olvasó, ne azon gondolkodjak olvasás közben, hogy ez vagy az a cselekményszál miért nem lehet logikus vagy lehetséges. Úgy érzem, Mussonak abszolút sikerült megugrania ezt a kihívást. Azzal együtt, hogy tudományos szempontból problémás az időutazás kérdése, olvasás közben egyáltalán nem ezen töprengtem, hanem átadtam magam a történetnek, együtt izgultam a szereplőkkel és nagyon-nagyon reméltem, hogy olyan befejezést kapok, ami megnyugvást hoz. 

A regény szereplőivel könnyű volt azonosulnom. Elliott esetében ráadásul mindjárt egy dupla főszereplőt kaptam, hiszen Musso nagyon jól megjelenítette a különbségeket és a jellemfejlődést a harminc, illetve hatvanéves énje között. A másik, szívemnek kedves karakter Matt volt, aki igazi barátnak bizonyult, és aki minden nehéz helyzetben ott állt Elliott mellett. A regény romantikus szála is nagyon tetszett, igazán szépre és meghatóra sikeredett, bevallom, meg is könnyeztem többször a történetet. Ráadásul emellett tényleg sikerült a szerzőnek olyan feszültséget teremtenie, mintha a legizgalmasabb krimit olvasnám, holott "csak" emberi drámákról, személyes sorsokról olvashattam, melyek gyönyörűen illeszkedtek egymásba. 

Nagyon örülök, hogy olvashattam ezt a történetet, biztos voltam benne, hogy egyszer megtalál az a Musso-regény, ami teljesen magával ragad, úgyhogy innentől kezdve nem kérdés, hogy továbbra sem fogom kihagyni az új megjelenéseit. Izgalmas és gyönyörű történet ez a sorsról és a szabad akaratról, a másoknak (és legfőképp magunknak) való megbocsátásról és az igaz szerelemről. Lehet, hogy kicsit szentimentálisan hangzik, de engem tényleg totálisan elvarázsolt az Ott leszel?, és nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy érzelmes, elgondolkodtató történetet szeretne olvasni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az időutazással kapcsolatos történeteket, vagy szeretne egy különleges, izgalmas és érzelmes regényt olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Guillaume Musso további regényeinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a regény címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“A legrégebbi emlékeim szerint is mindig magányosnak éreztem magam, mintha idegen lennék ebben a világban, a lármájában, a ragályosan fertőző középszerűségében.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.01. Readinspo
04.03. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések