HiSztorik -Kapa Mátyás: Budai krónika (1242 – 1382)

 


Kapa Mátyás: Budai krónika (1242 – 1382)
Historycum, Budapest, 2022
ISBN: 9786155816215




Fülszöveg:

A tatárjárás után új világ épül a Duna folyásirány szerinti jobb partján. A két jelentős vár és város: Buda és Óbuda közötti kisebb településeken éli kalandos hétköznapjait három család. Ezen famíliák generációinak – sokszor egymással összefonódó – sorsán keresztül ismerhetjük meg száznegyven esztendő izgalmas eseményeit.
Íme egy kis ízelítő, mi és ki vár az olvasóra ebben a kötetben. Egy magyar alapítású lovagrend rendháza és az azt felvirágoztató perjel. Egy királyi vadaskert és annak intézője. Egy csapatnyi lovag, akik titkos küldetéseket teljesítenek. Egy városi bíró, aki kiátkozza a pápát. Egy magyar alapítású szerzetesrend központi kolostora és egy szent ereklyéi. Egy háború és egy itáliai bérgyilkos. Egy botcsinálta tudós és annak különös találmánya. Bűn és erény, vérfürdő és bosszú, viszály és szerelem.
A kötet Kapa Mátyás városregényeinek sorába illeszkedik. Cegléd, Kőszeg és Balassagyarmat regénye után a szerző ezúttal Budapest mai második és harmadik kerülete egyes részeinek hajdanvolt elődei, Budafelhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc és Óbudaörs 1242-től 1382-ig tartó történetét mutatja be.


Véleményem:

Nagy rajongója vagyok Kapa Mátyás városregényeinek, így nagy örömmel konstatáltam, hogy Kőszeg, Cegléd és Balassagyarmat után a szerző végre ismét új kötettel jelentkezik, melynek színhelye ezúttal Buda. Kapva kaptam hát az alkalmon, hogy mihamarabb elolvassam a regényt, mely ismét remek időtöltésnek bizonyult. Az izgalmas történetvezetést tökéletesen, szinte észrevétlenül egészítette ki az a rengeteg információ, melyek alapján érzékletes képet alakíthat ki az olvasó a korabeli életről, s arról, hogyan vált két várból és két városból, illetve a körülöttük fekvő területekből, településekből egy új királyi székhely. Stílusa könnyed, szórakoztató, ideális olvasmány az ifjabb nemzedékek részére is.

Ugyan témáját tekintve valóban városregényről van szó, a kötet jellege mégis jelentősen eltér a szerző korábbi városregényeitől. Kőszeg, Cegléd és Balassagyarmat esetében egy-egy konkrét történelmi eseményhez kapcsolódik a történet, időben is sokkal körülhatároltabb a cselekmény. A Budai Krónika egy ennél összetettebb vállalkozás, mely reményeim (és a szerző szándékai) szerint további kötetekben is manifesztálódik. A regény cselekménye a tatárjárást követően 1242-ben kezdődik, és három nagy fejezetre osztva mutatja be Buda fejlődésének sarokpontjait I. (Nagy) Lajos király 1382-ben bekövetkezett haláláig. Három család, három nemzedék, három történet, melyben a szereplők sorsán keresztül tárul elénk az a történelmileg szerves folyamat, melynek eredménye a mai fővárosunk. A koncepció engem Rutherfurd városeposzaira emlékeztetett, és ami nagy szó, a kötet színvonala is.


A regény műfaját tekintve összetett alkotás. Történelmi regény, családregény, ugyanakkor széleskörű helytörténeti ismereteket is tartalmaz. Dinamikus, eleven, a lapokon életre kelnek a középkori települések, szinte érezzük a szagokat, látjuk magunk előtt a korabeli életet. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: izgalom, titkok, ármány, árulás, bosszú, szerelem… Az írói fantázia remekül töltötte ki a réseket a valós események adta keretben. A fiktív szereplők mellett megjelennek az adott kor történelmi nagyjai, így megismerhetjük IV. Béla, Anjou Károly és I. Lajos királyok főbb törekvéseit, melyek kulcsfontosságú hatással voltak a városfejlődésre. Különösen érdekesek voltak számomra azok a részek, melyek a XIV. század legelején dúló interregnum idején játszódtak.

Zárásképpen még egy személyes gondolat. Szomorú, ugyanakkor szívmelengető volt számomra Foltos, a hiúz alakja és Ócsárd nembeli Áron felbukkanása. Szerintem senkinek nem kell magyarázni miért, aki ismeri a tavaly elhunyt két nagyszerű történelmi regényíró, Urbánszki László és Csikász Lajos életművét. Kapa Mátyás regényei mellett olvassátok őket is, megéri!

A fentiek alapján gondolom nem meglepő, hogy 10/10 pontra értékelem a regényt. Remek szórakozást, felhőtlen kikapcsolódást nyújtott. Akit pedig mélyebben is érdekelnek a regény hátterét képező helytörténeti információk, történelmi, politikai és hadi események, részletes leírásokat kap a kötet végén elhelyezett Függelékből. Nagyon várom a Krónika folytatását, Buda további történetét. Ajánlom a regényt minden korosztálynak, és nemcsak a történelem vagy helytörténet szerelmeseinek. Ideális olvasmány azoknak is, akik még csak most kezdenének ismerkedni a műfajjal.
Köszönöm szépen a regényt Kapa Mátyásnak és a Historycum Kiadónak!

Jehuka




Megjegyzések