A ​barátság olyan, mint a libikóka (értékelés és nyereményjáték)

 


A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. 



Kiadó: Pagony, 2022
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789635871391
Eredeti cím: Friendship is Like a Seesaw
Fordította: Rét Viktória 
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy barátság nem biztos, hogy magától értetődő, nem biztos, hogy mindig egyértelmű. Pláne óvodáskorban, amikor az összeveszések és kibékülések mindennaposak. Ahhoz, hogy egy barátság működjön, tenni kell, és ez így marad felnőttkorunkban is. Nagyon fontos, hogy az egyensúly átmeneti megbomlásától nem kell megijedni. Ilyenkor hátrébb vagy előrébb lehet csusszanni a libikókán, hogy segítsünk a barátságnak helyrebillenni.
Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


Véleményem:

Tovább ismerkedünk Shona Innes bájos gyerekkönyveivel, ebben a blogturnéban két újabb kötetet mutatunk meg, melyekből az első A barátság olyan, mint a libikóka címet viseli. Az Ölelj meg! sorozat könyveiről leginkább azt érdemes tudni, hogy elsősorban az érzelmekkel, érzésekkel foglalkoznak, olyan jelenségekkel, melyek mindannyiunk életében fontosak, mégis kevés szó esik róluk direkt módon a mesékben, gyerekkönyvekben. Emiatt is hiánypótló ez a sorozat, én őszintén azt gondolom, hogy a kötetek gyakori forgatásával sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink tudatosabb, kiegyensúlyozottabb életet élhessenek, és olyan felnőttekké váljanak, akik számára nem okoz problémát érzéseik szavakba öntése vagy éppen indulataik kezelése. 


Ebben a könyvecskében a központi téma a barátság. Ahogy már megszokhattuk az írónőnél, itt is egy hasonlatra épül a mese, hiszen a barátság sok szempontból hasonlít a libikókára. Van úgy, hogy éppen az egyik fél kerül felülre, a másik pedig le, de ideális esetben ez folyamatosan váltakozik, és általánosságban fennáll az egyensúlyi állapot. Persze arról már általában kevesebb szó esik a mindennapokban, hogy a barátságok nem mindig felhőtlenek. Van, hogy az egyik fél szomorú, duzzog, vagy megbántja, elhanyagolja a másikat, és emiatt felborul a barátság egyensúlya. Pedig ezekről a jelenségekről is nagyon fontos beszélni, főleg azért, mert az ovisok, kisiskolások életében a barátságok még igen törékeny kapcsolatok, idő, mire a gyerkőcök eljutnak arra az érettségi fokra, hogy az empátia és az önzetlenség által képesek a saját érdekeiket háttérbe szorítani azért, hogy a másik is jól érezze magát és ne billenjen ki az egyensúly. Ebben segít ez a könyvecske: tudatosít és nevén nevez számtalan nehézséget és problémát, miközben megoldási javaslatokat is kínál


Talán a sorozat eddigi kötetei közül ez tetszett az egyik legjobban, egész egyszerűen azért, mert nagyon őszinte, és még a felnőtt barátságokra is abszolút vonatkoztatható minden, amit olvasunk benne. A barátságok esetében, főleg, ha azok hosszú évekre nyúlnak vissza, óhatatlanul előfordul, hogy az egyensúly kibillen, vagy akár az is, hogy a két fél egy időre eltávolodik egymástól. A mese hangsúlyozza, hogy mennyire fontos, hogy ilyenkor megbeszéljük a problémákat vagy elmondjuk, mi az, ami bánt. De olyan is elképzelhető, hogy csak teret és időt kell hagynunk a másiknak, játszanunk kell más barátainkkal vagy éppen egyedül lenni, hogy aztán a barátság szépen magától visszaálljon az eredeti kerékvágásba. A kisgyermekek számára még sok minden nagyon radikális vagy végleges lehet, akár egy összeveszés vagy sértődés is, de a könyv segítségével megtaníthatjuk a kicsiknek, hogy a barátság ennél sokkal erősebb és mélyebb dolog, olyan kapcsolat, amit folyamatosan ápolnunk kell, és amibe belefér néha egy-egy kellemetlenebb érzés, ha utána együtt törekszünk arra, hogy helyrehozzuk a dolgokat. És ami ugyanilyen fontos, abban is segít, hogy a gyerekek megkülönböztessék egymástól a felszínes és igazi barátságokat, és tudják érvényesíteni a saját elképzeléseiket is egészséges mértékben, lelki egészségük érdekében. 

Agócs Írisz illusztrációi most is nagyon bájosak, találkozunk a korábbi kötetekből már ismert karakterekkel, jópofa állatokkal. A rajzokon a humornak is fontos szerepe van, én ezt azért szeretem különösen, mert a felnőtt olvasó számára is kifejezetten szórakoztató a kötet lapozgatása. Nálunk már többször előkerült ez a könyv, és biztos vagyok benne, hogy még fog is a jövőben, egyébként is abban a korban van nálunk a gyerkőc, amikor fontos, hogy a barátságokról beszéljünk, hiszen most alapozzuk meg azokat a személyiségjegyeket és képességeket, melyek alkalmassá teszik majd arra, hogy hűséges, kedves és segítőkész barát legyen. Remélem, felkeltettem az érdeklődéseket, és továbbra is követitek a blogturnékat, ahol még két további kötetről is fogok írni a közeljövőben. :)



Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Ovis és kisiskolás kortól, ha olyan könyvet keresünk, amiben a barátság napos és árnyoldala egyaránt szóba kerül, fontos megküzdési stratégiákkal együtt. 

Nyereményjáték:

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden állomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések