A ​nővérek átka (értékelés és nyereményjáték)

 


Lucy Strange legújabb regényét hat nővérről, akinek egy átokkal kell együtt élniük, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan alakul a lányok kalandos élete az elátkozott lápvilág közelében.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek az Elveszett mocsár titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.




Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 302 oldal
ISBN: 9789635841189
Eredeti cím: Sisters of the Lost Marsh
Fordította: Ruff Orsolya


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában.
Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész.
Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…
Lucy Strange legendákat és mágiákat ötvöző kalandregénye.
10 éves kortól ajánljuk.

Véleményem:

Lucy Strange korábban megjelent regényei közül A ​fülemüleerdő titkán kívül mindegyiket olvastam, és hamar el is könyveltem magamban az írónőt, mint a kortárs ifjúsági irodalom figyelemre méltó, új alakját. Tetszik, ahogy a történteit átjárja egyfajta melankolikus, borongós atmoszféra, ennek ellenére mégis pozitív üzenteket hordoznak, és teljesen alkalmasak arra, hogy akár a kiskamasz, akár az idősebb korosztályt elvarázsolják. Borzasztóan vártam már A ​nővérek átka megjelenését, főleg azután, hogy láttam, ez is csodaszép borítót fog kapni - már csak az volt a kérdés, hogy vajon a történt is felér-e hozzá. 


A regény egy Mocsárzug nevű faluban játszódik (melyet a Dél-Angliában elterülő Romney-mocsár inspirált), ahol az élet sok szempontból zord és nehéz. Az itt élő népeknek keményen kell dolgozniuk azért, hogy boldogulni tudjanak a sajátos természeti adottságok között, életüket pedig sok területen átjárja a babonaság és a félelem. A helybéliek mindezzel sajátos módon küzdenek meg, óvakodnak a tudástól, mert az csak veszélybe sodorja őket, és szeretik, ha a dolgok kiszámíthatóak és változatlanok. Ebben a konzervatív, sok szempontból rideg és szemellenzős környezetben nevelkedik főhősünk, Willa és öt leánytestvére, akiket iszákos, kegyetlen apjuk és varázslatos, szerető nagymamájuk nevel. A családra évek óta árnyékot vet egy átok, amiben a lányok apja megrögzötten hisz. Az átok szerint pontosan el van rendelve, melyik lánynak mi lesz a sorsa, kinek kell férjhez mennie, kinek otthon maradnia, mert ha esetleg bárki megszegi a neki elrendelt sorsot, szörnyű csapás következik. Történetünk kezdetén éppen ez az átok adja az alapkonfliktust, ugyanis a legidősebb nővért, Grace-t apjuk férjhez akarja adni egy idősebb, hírhedten komisz férfihoz. Miután a kétségbeesett lány egy nap eltűnik, Willa elhatározza, hogy a nyomába ered, nem csupán azért, hogy szeretett nővérét megtalálja, hanem azért is, hogy végre szembeszálljon a családjukat oly régóta mérgező átokkal. 

Több szempontból is igen különleges történet A nővérek átka. Maga az alapötlet és a cselekmény sok helyen megidézi a népmesék világát vagy a gótikus irodalmat, különösen a helyi legendákban felbukkanó Lápkirály alakján keresztül. Ez már eleve teremt egy nagyon erős hangulatot, borzongató atmoszférát, aminek köszönhetőn mi is összerezzenünk egy bagoly huhogására vagy egy sötét árnyék moccanására. De ami még ennél is hatásosabb volt számomra, az a felépített világ és a mondanivaló volt, ami még úgy is nagyszerűen átjött, hogy a regény maga nem túl komplex, és abszolút megfelel az ifjúsági kategóriának. Az írónő nagyon erősen ábrázolta a Mocsárzugi társadalom működését, azt, hogy az emberek hogyan ragaszkodnak a kiszámíthatósághoz és a biztonsághoz, ugyanakkor mennyire átjárja a mindennapjaikat a babona és a legendák világa. Egy olyan világot ismerhetünk meg, ahol nem könnyű lánygyermeknek vagy nőnek lenni, különösen akkor, ha a Fernsby-lányokhoz hasonlóan erős akarattal és világos elképzelésekkel áldott meg valakit a sors.

Willa karaktere nagyon hamar a szívembe lopta magát. Végtelenül hűséges a családjához (még az apjához is, aki pedig rengeteget bántja), és bármit megtenne azokért, akiket szeret. A regény cselekményének nagy részét az ő kalandja teszi ki, amikor felkerekedik, hogy megkeresse elveszett nővérét. A nehézségek ellenére sem adja fel a küzdelmet, pedig nem csak kívülről lesnek rá árnyak, hanem belül is sok minden emészti. Súlyos családi titkok, meg nem bocsátott dolgok és ki nem mondott szavak telepednek családjára, de ő elég erős ahhoz, hogy megtörje az átkot - ami pont annyira létező, mint amennyire az emberek képesek hinni abban, hogy a sorsunk előre elrendeltetett, és nincs hatalmunk ahhoz, hogy változtassunk a dolgokon. A történetben nagyon fontos mondanivaló fogalmazódik meg, nem csupán azzal kapcsolatban, hogy a lányok is lehetnek erősek, határozottak vagy hősiesek, hanem arról is, hogy mennyire fontos a szabad akaratunk, és az, hogy soha ne hódoljunk be olyasminek, amit nem érzünk a magunkénak. 

A nővérek átka, csakúgy, mint elődei, egyszerre lírai, keserédes és felemelő történet, amiből sokat tanulhatnak az ifjú olvasók arról, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha engedjük, hogy a félelem határozza meg a döntéseinket. A cselekmény izgalmas és végig fenntartja az érdeklődést, emellett nagyon szépen megfogalmazott mondatokat, értékes gondolatokat találunk benne. Sokszor összemosódik benne valóság és képzelet, hétköznapi és mágikus, olyan sajátos elegyet alkotva, amibe jó érzés belefeledkezni. Engem újra elvarázsolt Lucy Strange, erős és példaértékű női karaktereket kaptam tőle, akik erőt adhatnak ahhoz, hogy az olvasó is megbirkózzon akár a lehetetlennek tűnő helyzetekkel is. Most már tényleg csak azt kérdezhetem az írónő könyvei kapcsán: Mikor jön a következő?

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy varázslatos, kicsit komor hangulatú, ugyanakkor szépséges és lélekmelengető történetet olvasni. 

Nyereményjáték:

Mivel a történetben lánytestvérek a főszereplők, az állomásokon olyan könyvek fülszövegeiből találtok részleteket, amelyek szintén nővérek körül forognak. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a regények szerzőit és a művek címét kérjük.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Amikor a lányok egy ősi átok fogságába esnek, ezek a mágikus tárgyak lehetnek a segítségükre. De vajon valóban megtörik az átkot, vagy még nagyobb veszélybe sodorják őket? “ 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések