A ​harag olyan, mint a páncél (értékelés és nyereményjáték)

 


A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. 



Kiadó: Pagony, 2022
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789635871407
Eredeti cím: Anger is Like Armour
Fordította: Rét Viktória 
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A pozitív érzésekkel könnyű azonosulni, azokat könnyű elfogadni és kimondani, de a negatívokkal nagyon nehéz együtt élni. Pedig azok is a részeink, azokra is szükségünk van. Meg kell tanulni, hogy mitől leszünk mérgesek, a haragunkat, indulatainkat agresszió nélkül kommunikálni, és a dühünket feldolgozni és elengedni.
Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.

Véleményem:

Shona Innes előző kötetei kapcsán már írtam arról, hogy mennyire fontosnak tartom az olyan gyermekkönyveket, melyek az érzelmek szavakba öntéséről, tudatosításáról szólnak. Kamaszoknál és felnőtteknél is sokszor tapasztalom, mennyire nehéz úgy élni, ha nem tudjuk jól megfogalmazni, mi az, ami bánt minket, vagy nincsenek hatékony technikáink, stratégiáink arra, hogy megküzdjünk a negatív érzelmeinkkel. Fontos, hogy minél fiatalabb korban elkezdjük az érzelmi nevelést, ahogy az is, hogy egy családban vagy baráti kapcsolatban soha ne legyen tabu ilyesmiről beszélgetni. Az Ölelj meg! sorozat kötetei pontosan ebben segítenek amellett, hogy kivétel nélkül aranyos mesekönyvek. 


A ​harag olyan, mint a páncél című kötet most egy negatívabb érzelmet helyez a középpontba, arról szól, miért vagyunk dühösek, mire jó egyáltalán ez az érzés, és hogyan tudjuk egészséges kordában tartani, vagy esetleg megszabadulni tőle. A korábban már megszokott módon az írónő valamihez, jelen esetben egy páncélhoz hasonlítja az érzést, ami segít abban, hogy megvédjük magunkat másoktól, de amitől néha kicsit megközelíthetetlenek is leszünk. Maga a szöveg nagyon rövidke, viszont így is akad benne hasznos mondanivaló, illetve pár olyan praktika, aminek segítségével a gyerekek is tudatosabban tudják kezelni a haragjukat. 

Nagyon tetszik, hogy az egész mese onnan indul, hogy a harag önmagában nem egy negatív érzés. Persze olyan értelemben igen, hogy általában kellemetlenül érezzük magunkat tőle, de ettől függetlenül oka van annak, hogy kialakult bennünk, és a túlélésünket szolgálja. Mindez persze csak annyi tudományossággal van kifejtve, amit még egy kisgyerek is könnyen meg tud érteni, abban viszont kulcsszerepe van a dolognak, hogy a kicsik ne érezzenek szégyent amiatt, hogy néha dühösek vagy haragosak. Sok felnőtt ilyenkor minősíti a gyerekeket, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy mérgeskedni, dühösnek lenni csúnya dolog, pedig nagyon fontos, hogy elismerjük az érzés létjogosultságát, erősítsük meg, hogy bizony mi is szoktunk mérgesek lenni, és segítsünk abban, hogy ezt az érzést valamilyen konstruktív módon le lehessen vezetni és el lehessen engedni.


A kötet konkrét tanácsokat is ad, például azt, hogy ha dühösek vagyunk, érdemes valakivel megbeszélni a problémánkat, lehetőleg kedves, barátságos stílusban. Emellett egy egyszerű légzőgyakorlatot is bemutat az írónő, amit érdemes a kicsikkel együtt gyakorolni, és akár beépíteni a családi mindennapokba. Persze ez önmagában nem csodaszer, és előfordul, hogy annál nagyobb a baj, mint hogy egy egyszerű légzéssel megoldjunk mindent, de szerintem egy jó kezdet, már csak azért is, mert nem tabusítjuk a negatív érzelmeket és segítünk abban, hogy a gyerekek kifejezhessék azokat a szavaikkal vagy más, nem ártalmas módon. 

Sajnos egyre inkább azt tapasztalom, hogy az emberek sokszor dühösek és haragosak. Kiabálunk, dudálunk egymásra az autónkban ülve, mocskolódó kommenteket írunk a közösségi oldalak hírei alá, nem hallgatjuk egymást végig, egyszerűen úgy járja át a mindennapjainkat a harag, hogy szinte észre sem vesszük. Ezzel párhuzamosan pedig aggodalmaskodunk azon, hogy a gyerekek körében milyen gyakori a viselkedészavar vagy az indulatkezelési probléma. Be kell látnunk, hogy ehhez mi, felnőttek is vastagon hozzájárulunk, és hogy az első lépés az, hogy mi akarjunk nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lenni, és tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogyan lehetnek ők is azok. Ebben pedig, azt hiszem, jó kezdeti lépés lehet, ha érzelmeket tudatosító mesekönyveket olvasunk. 

Összességében ez a kötet is tetszett, Agócs Írisz illusztrációi most is nagyon bájosak (különösen a morcos sündisznó nőtt a szívemhez), de igazság szerint totál elfogult vagyok ezzel a sorozattal szemben, tényleg annyira fontosnak tartom, hogy nem is tudnék rá 5-nél kevesebb csillagot adni. Óvodás kortól már nyugodtan olvasható, a benne lévő tippeket pedig érdemes megfogadnunk és kipróbálnunk.


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy olyan mesekönyvet olvasni gyermekének, ami a haragról és az indulatok kezeléséről szól a nekik megfelelő szinten.

Nyereményjáték:

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden állomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések