A rosszkedv olyan, mint egy felhő (értékelés és nyereményjáték)

 

A Pagony kiadó gondozásában megjelent Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő Ölelj meg! című sorozata hasznos tanácsokkal látja el a kicsiket és a nagyokat. A könyv csodás illusztrációi Agócs Írisz keze munkáját dicsérik, melyek tökéletes összehangot alkotnak a szívmelengető tartalommal.




Kiadó: Pagony, 2021
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789635870769
Eredeti cím: Worries are like clouds
Fordította: Rét Viktória 
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Senki sem mosolyog a nap huszonnégy órájában, és ez rendben is van. Szabad rosszkedvűnek lenni. A kisgyerekeknek is. Segítsünk nekik: öleléssel, kérdezéssel, beszélgetéssel, kizökkentéssel, magyarázással, békén hagyással, vagy éppen külső segítség igénybevételével. Néha így, néha úgy. Bármi jó lehet, ami beválik.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


Véleményem:

A Shona Innes nevéhez kötődő blogturnék keretében utoljára A rosszkedv olyan, mint egy felhő című kötetről olvashattok. Az eddigi ismertetőkből látható, hogy a pszichológus-írónő csupa olyan témával foglalkozik könyveiben, amik állandóan jelen vannak a mindennapjainkban, mégis, talán pont a természetességük miatt, sokszor úgy érezzük, nem szükséges beszélnünk róluk. A témák többsége az érzelmekhez kötődik, melyek lehetnek pozitívak vagy negatívak, de az biztos, hogy mind olyan, amit gyerekek és felnőttek egyaránt jól ismernek. Jelen kötetben azt járhatjuk kicsit körül, milyen, amikor valakinek rossz a kedve, mit érez ilyenkor, és milyen lehetőségei vannak, hogy segítsen önmagán.


Ahogy A ​harag olyan, mint a páncél című kötet esetében, itt is azt díjaztam a leginkább, hogy a rosszkedv, mint érzés nincs tabusítva, vagy úgy beállítva, mintha szégyellnivaló dolog lenne. Természetes, hogy nem lehetünk mindig vidámak, van, amikor valami konkrét esemény kapcsán szomorodunk el, de az is előfordul, hogy nincs különösebb oka, egyszerűen csak így kelünk fel reggel. Ez már egy jó kiindulási alap, de a szerző itt még nem áll meg, ugyanis a korábbiakhoz hasonlóan itt is konkrét tippeket, megoldási javaslatokat ajánl. 

A javaslatok között szerepel, hogy osszuk meg valakivel, egy baráttal vagy családtaggal, hogy mitől érezzük rosszul magunkat, miért vagyunk szomorúak. Az is egy lehetséges taktika, ha a negatív érzéseinket valamilyen alkotási folyamaton keresztül oldjuk fel magunkban. Én ennek az ötletnek különösen örültem, sokat foglalkozom egyébként is a művészet, alkotás terápiás hatásaival, és szerintem nagyon jó dolog, ha ezt az eszközkészletet már az egészen kicsi gyerekekkel megismertetjük. De szintén újszerű és pozitív momentum például a relaxáció, meditáció megemlítése, mint hasznos segítség a rosszkedv vagy fásultság ellen. 

A korábbi bejegyzésben írtam arról, hogy a mai felnőttek egyre többször frusztráltak és dühösek, és hogy ezzel a mintával mennyire nehéz lehet a mai gyerkőcöknek kezelni a saját indulataikat. Hasonló a helyzet a szorongással és a depresszióval is, ami ráadásul már nem csak a felnőtt lakosságot érinti, hanem egyre gyakrabban a fiatalokat, egészen kicsi gyerekeket is. Most sem azt állítom, hogy egy ilyen kötet varázsütésre oldaná meg az ilyen nehéz és összetett problémákat, de ha már óvodás korban megalapozzuk, hogy a gyerekek beszélni tudjanak az érzéseikről, gazdag szókinccsel rendelkezzenek ehhez kapcsolódóan, és legyenek stratégiáik arra, hogy jobban érezzék magukat és konstruktívan birkózzanak meg a negatív dolgokkal, akkor már nagyon sokat tettünk a prevenció érdekében. 


A turnék végéhez érve összességében tényleg csak annyit mondhatok, hogy nagyon megkedveltem az írónő köteteit és Agócs Írisz aranyos illusztrációit, remélem, hogy a jövőben sikerül beszereznem a még hiányzó köteteket is. Jó szívvel ajánlom szülőknek és pedagógusoknak, akik tudatosan keresnek könyveket az érzelmi neveléshez.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Óvodás kortól bármilyen gyerkőcnek, hiszen a rosszkedv olyasmi, amit mindannyian jól ismerünk.

Nyereményjáték:

Itt a tavasz, így nem csak a Gondolatok kertjében találunk csodaszép virágokat, hanem a természetben is. Néhány virág neve azonban összekeveredett. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a neveket, majd beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
anaimgló

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések