From ​Blood and Ash – Vérből és hamuból (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Jennifer L. Armentrout külföldön már hatalmas sikert aratott Vér és Hamu sorozatának első kötete. Ez az írónő első high fantasy regénye, amely egy olyan világba kalauzol el minket, ahol vérszomjas lények szedik áldozataikat, egy különös vallás irányítja a királyság mindennapjait, hazugságok, ármánykodás és viszályok szövik át az udvar légkörét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a könyv egy példányát!




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 688 oldal
ISBN: 9789635619801
Eredeti cím: From Blood and Ash
Fordította: Rácz Kata


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Lebilincselő ​és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára.

EGY SZŰZ…

Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.

EGY KÖTELESSÉG…

Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.

EGY KIRÁLYSÁG…

Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.

JenniferL. Armentrout első high fantasyje.

Véleményem:

Sokakhoz hasonlóan az első ismeretségem Jennifer L. Armentrout írónővel nekem is a Luxen-sorozat kapcsán volt. Akkoriban (te jó ég, már majdnem 10 éve jelent meg!) még mindig viszonylag újnak számítottak az ilyen jellegű ifjúsági fantasy-k, én pedig nagyon élveztem a földöntúli szereplők kalandjait. Azután még elolvastam a Míg a halál...című regényét is, ami után már megállapíthattam, hogy Armentrout nem szeret ugyanabba a műfajba vagy kategóriába beleragadni, hanem szívesen próbálja ki magát új területeken is. A Vérből és hamuból első kísérlete arra, hogy kipróbálja magát a high fantasy műfaján belül is, az én szemem pedig egyből felcsillant és kíváncsi lettem, vajon hogyan sikerült a végeredmény. Ha voltak is minimális kétségeim vagy félelmeim, azok mind elszálltak az olvasás során, ugyanis ez a sorozatindító kötet engem most megvett kilóra, és teljesen a hatása alá kerültem.

A regény helyszínéül szolgáló kitalált királyságban az emberek szinte vallási áhítattal tekintenek az uralkodó rétegre, az úgynevezett Felemelkedettekre. Az ősi istenek kegyeit élvező különlegesek hosszú, szinte halhatatlan életnek örvendhetnek, és időről időre a halandók közül is felemelkedhetnek hozzájuk a szerencsés kiválasztottak. Főhősünknek, Poppynak különleges feladatot tartogat a sors, ő ugyanis a Szűz, aki felemelkedése után rendkívüli feladatot fog betölteni az istenek számára. Csakhogy tizennyolc éves hősnőnk egyrészt nem tudja, pontosan mi is lesz ez a feladat, másrészt az életét rengeteg szabály és tilalom határolja be, amiktől igazán élni sem tud. Többek között állandó jelleggel el kell fátyoloznia az arcát, csak kevés emberrel érintkezhet, ráadásul van egy különleges adottsága is, amit titkolnia kell mások elől. A cselekmény hamar beindul azáltal, hogy megtudjuk, Poppy igen csak lázadó természet, és a szigorú szabályok elől kisebb kihágásokkal igyekszik kibújni. Egy ilyen alkalommal ismerkedik meg a királyi testőrség új tagjával, Hawke-kal is, aki olyan vágyakat és érzelmeket ébreszt benne, amiket nem volna szabad, és melyek összeegyeztethetetlenek a Szűz szerepkörével. 

Szép lassan kiderül az is, hogy a királyság élete nem olyan békés és nyugodt, mint a Felemelkedettek igyekeznek sugallni. A határokon túl egyre gomolyog a köd, ahonnan olykor veszélyes, vérszomjas teremtmények támadnak az emberekre. Ráadásul egyre több helyen suttognak elégedetlenkedésről és titkos lázadásokról, így csak idő kérdése, hogy Poppy eddig biztosnak hitt világa mikor rendül meg. Sok dolog megkérdőjeleződik benne, amikben egész életében hitt, és hamarosan választania kell, hogy a jól ismert biztonságot, vagy a szabadságot és igazságot választja. És ó, ha csak ennyire egyszerű és közhelyes lenne a dolog, de szerencsére az írónő mindeközben egy hihetetlenül pörgős cselekményt, egy jól felépített világot, és egy sor meglepő fordulatot tartogat a számunkra, amiknek köszönhetően pillanatok alatt el lehet fogyasztani ezt a terjedelmes kötetet. 

Az az igazság, hogy témáját tekintve nincsenek elképesztően eredeti ötletek ebben a regényben, és tulajdonképpen a karaktereket sem mondanám igazán egyedinek. De valamitől mégis remekül működik ez a történet, és szerintem ennek oka, hogy egész egyszerűen nagyon jól van megírva. A felépített világ szépen, apránként bontakozik ki előttünk, kellően komplex, mégsem volt az az érzésem az olvasás elején, hogy össze vagyok zavarodva vagy nem értek semmit. Az információkat nagyon jól adagolja, mindig egy kicsit többet tudunk meg a világról, a történelemről és a szereplők valódi motivációiról. Jó aránnyal keveredik az izgalom és az akció a szereplők belső gondolataival és vívódásaival, és most még azt sem bántam, hogy némi csipkelődős romantika is vegyült a sztoriba, mert nem éreztem túlzónak vagy soknak. A fordulatok viszonylag sejthetőek, mégis sikerült az írónőnek olyan drámai módon tálalnia őket, hogy izgultam és csodálkoztam olvasás közben, és miután befejeztem, rögtön az volt az első gondolatom, mikor jön már a folytatás - pedig ilyet sajnos egyre ritkábban érzek sorozatindító köteteknél. 

Magáról a cselekményről nem mondanék el többet, mert tényleg elég sok váratlan csavar van benne, illetve a különféle háttérinfók is csak a megfelelő helyeken kerülnek elő a történetben. Összegzésül viszont fontos kiemelni, hogy ez a regény szerintem még azok számára is érdekes lehet, akik sok hasonló könyvet olvastak az évek során. Poppy karaktere szimpatikus és belevaló, kíváncsian várom, hová fog még fejlődni a folytatásban, ahogy arra is, hogy a felépített világról és a különféle lényekről mik fognak még kiderülni a következő részekben. Nagyon kellemes meglepetés volt ez a kötet, sokkal többet nyújtott, mint amit reméltem tőle, és ha nem is sorolnám a masszívabb high fantasyk közé, a new-adult fantasy műfaján belül mindenképpen a legigényesebb réteget képviseli. Csak az a folytatás, az jönne már hamar! :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igényes, jól felépített és izgalmas fantasyt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Minden állomáson egy idézetet találtok, mely egy-egy JLA könyvhöz kötődik. Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e, melyik könyvből származik. Nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„– Tink, ugye, te nem hazudnál nekem? – Dehogy! – vigyorodott el. – Hiszen van Amazon Prime kártyád! Felhorkantam. – Jó tudni, mivel nyerhetem el a hűséged!”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések