A ​gondolatok kertje (értékelés és nyereményjáték)

 

A Pagony kiadó gondozásában megjelent Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő Ölelj meg! című sorozata hasznos tanácsokkal látja el a kicsiket és a nagyokat. A könyv csodás illusztrációi Agócs Írisz keze munkáját dicsérik, melyek tökéletes összehangot alkotnak a szívmelengető tartalommal.




Kiadó: Pagony, 2021
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789635870776
Eredeti cím: My Mind is Like a Garden
Fordította: Rét Viktória 
Illusztrálta: Agócs Írisz


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A lassítás, a megállás, a belső működések tudatosítása nagyon fontos a gondolatok kertjében való eligazodáshoz, de a stressz és az érzelmek kezelésében is. Néha jó, ha ellátogatunk a fejünkben burjánzó kertbe, hogy ne akadjunk el, és a folyamatosan növekvő gondolatvirágok sűrűjében ki tudjunk igazodni.
Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.



Véleményem:

Shona Innes könyveit tavaly ismertem és szerettem meg, amikor olvastam A család olyan, mint egy süti, illetve Az ​élet olyan, mint a szél című könyvecskéket. Fejlesztőpedagógusként és olvasó emberként is felbecsülhetetlennek tartom az érzelmi nevelés fontosságát, pont azért tartom olyan nagy becsben ennek a sorozatnak a köteteit, mert ezen a területen erősek, tökéletesen meg tudják szólítani az óvodás és kisiskolás korosztályt, de még nekünk, felnőtteknek is tartogatnak értékes gondolatokat. A közelmúltban négy új kötetet sikerült beszereznem és elolvasnom, amikkel két blogturné keretein belül találkozhattok, most, az első turné első állomásán A gondolatok kertje című darabot szeretném kicsit részletesebben megmutatni. 


Akik olvastak már az írónőtől, megszokhatták, hogy Shona Innes szeret hasonlatokkal és metaforákkal dolgozni. Én már önmagában ezért is nagyon kedvelem, hiszen az érzelmek verbalizálása, tudatos megfogalmazása nem könnyű feladat egy kisgyermek számára. Ha segítünk neki abban, hogy valamihez hasonlítani tudja a megélt érzelmeket, később könnyebben ki tudja fejezni őket, ezáltal pedig tudatosabb, kiegyensúlyozottabb emberke válik belőle. A másik dolog, amit nagyon szeretek a pszichológus-írónőnél, hogy a negatívabb érzésekkel is foglalkozik, elfogadva azok létjogosultságát, természetességét, ami fontos abból a szempontból, hogy a gyerekeknek ne legyen bűntudata attól, hogy rossz érzéseik, gondolataik vannak, inkább ismerjék fel és hatékonyan kezeljék őket. Nos, A gondolatok kertje ezúttal a fejünkben lévő varázslatos csodavilággal foglalkozik, egy nagyon szép hasonlaton keresztül. 

A kis mesekönyvben olvashatunk arról, hogy a fejünkben lévő világ olyan, mint egy kert, ahol számtalan gondolat él, növekszik, itt raktározódnak az ötleteink és a szép emlékeink. Valahol a mi felelősségünk is, hogyan gondozzuk és ápoljuk az itt növekvő gondolatokat, de ami ennél fontosabb, ha igazán lecsendesedünk és odafigyelünk, bármikor visszavonulhatunk ide, hogy kikapcsolódjunk, relaxáljunk, vagy feltöltődjünk. A könyv kitér arra is, hogy néha lehetnek vissza-visszatérő rossz, szorongató gondolataink is, és hogy fontos, hogy ezeket megtanuljuk elengedni, hogy tovaszállhassanak (azt hiszem, ez az a rész, amit a leginkább megfogadhatnának a felnőttek is, én legalábbis biztosan.) 

Kicsit olyan, mint egy meditációs segédlet gyerekeknek, anélkül, hogy az ehhez kapcsolódó idegen szavakat, kifejezéseket használná. Nagyon jól el tudom képzelni, hogy a könyv gyakori forgatása mellett a gyerekek és a mesét olvasó felnőttek is rutint szereznek abban, hogy kicsit befelé figyeljenek, és megtanulják lecsendesíteni az elméjüket. Ez legalább olyan fontos a mentális egészség szempontjából, mint a tudatos érzelem-kezelés, tehát nagyon pozitív dolognak tartom, hogy az írónő ezzel is foglalkozik az egyik kötetében. 



Korábban már sokat beszéltem erről, de itt is ki kell hangsúlyoznom, mennyit dobnak ezeken a meséken, történeteken Agócs Írisz elbűvölő, kedvességet és nyugalmat sugárzó rajzai. A lapok színesek, a gondolatok kertjét szimbolizáló virágok harmonikusak, az egész kötet nagyon letisztult és jó érzés lapozgatni. Párom kislányának is kifejezetten tetszenek Shona Innes kötetei, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben sokszor elő fognak kerülni, főleg, hogy nem is túl hosszúak, egy esti mese idejére éppen megfelelnek. Egy szó, mint száz, meditálásra, elcsendesedésre fel, higgyétek el, ebből a kötetből még az idősebb olvasók is sok bölcsességet meríthetnek. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki olyan mesekönyvet keres, ami segíti az érzelmek tudatosítását, befelé figyelést, mentális egészség megőrzését. 

Nyereményjáték:

Itt a tavasz, így nem csak a Gondolatok kertjében találunk csodaszép virágokat, hanem a természetben is. Néhány virág neve azonban összekeveredett. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a neveket, majd beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
raaagmtré

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések