A ​róka árnya (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Julie Kagawa japán mondavilágon alapuló sorozatának első kötete, A róka árnya. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 408 oldal
ISBN: 9789633995990
Eredeti cím: Shadow of the Fox
Fordította: Takács Ágnes


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egyetlen kívánság új hajnalt ébreszt!

Minden ezredik évben az Ezer Imádság Tekercsének birtokosa előhívhatja a hatalmas Kami Sárkányt a tengerből, és lehet hozzá egyetlen kívánsága. Az idő közeleg… és a tekercs hiányzó darabjait Ivagoto egész területén keresik.

Amikor a démonok megölik a félkicune Jumeko befogadóit, a lány kénytelen elmenekülni az otthonából a tekercs egy darabjával. A sors a titokzatos szamuráj, Kage Tacumi felé tereli őt, aki Jumeko egyetlen reménye a túlélésre. Ám a fiú parancsot kapott a tekercs megszerzésére. Ezzel egy nyugtalanító szövetség köttetik, és Jumeko megkezdi élete legnagyobb megtévesztését, tudva, hogy a titka nem csupán élet-halál kérdése – az egész világ sorsa múlik rajta

A japán mitológia inspirálta történet a kirobbanóan tehetséges
Julie Kagawa tollából.

Az év legelképesztőbb fantasyje.

Véleményem:

Julie Kagawa nevét a legtöbben a Vastündérek-sorozat által ismerhetik. Jó néhány évvel ezelőtt én is belekezdtem a sorozatba, de az első kötet annyira nem nyerte el a tetszésemet, hogy folytatni akarjam. Mivel sok idő eltelt azóta, és sokan dicsérik az írónőt azok közül, akiknek megbízom az ízlésében, úgy gondoltam, érdemes tennem vele még egy próbát, és ehhez éppen kapóra jött új, sorozatindító kötete, A róka árnya. Amikor megtudtam, hogy a történet a japán mondavilágra épül, nagyon kíváncsi lettem, ilyen témában még nem nagyon olvastam sem ifjúsági, sem más fantasy-t, úgyhogy nagy reményekkel vágtam bele a regénybe. 


Mostanában egyre népszerűbb a kortárs íróknál az a megoldás, hogy váltott szemszögből írják meg történeteiket. A róka árnyánál is ez a helyzet, két főhősünk egy Jumeko nevű fél-kicune lány, és egy Kage Tacumi nevű szamuráj (illetve akad majd még egy további érdekes nézőpont is, erről azonban a spoiler-veszély miatt nem árulnék el többet). Jumeko nem ismeri a származását vagy a szüleit, kicsi korában egy szerzetesek által vezetett templom előtt hagyták, így a mesterek nevelték fel, akik igyekeztek arról is gondoskodni, hogy viszonylag kiegyensúlyozottan lavírozzon emberi és róka lénye között. Egy nap Jumeko megtudja, hogy a szerzetesek nagyon értékes kincset őriznek falaik között: egy titkos tekercset, melynek segítségével ezerévente egyszer meg lehet idézni a rettenetes Kami Sárkányt, aki teljesíti az őt megidéző egyetlen kívánságát. A különleges lehetőségre sokan fenik a fogukat, és attól sem riadnak meg, hogy vérengző démonokat vessenek be annak érdekében, hogy megszerezzék a tekercset. Jumekora hárul a feladat, hogy elmeneküljön, és az értékes tárgyat biztonságos helyre vigye. 

A két főhős szála azért kapcsolódik egymásba, mert Kage Tacumi is feladatul kapta, hogy a tekercset megszerezze. Miután útjaik keresztezik egymást, alkut kötnek, hogy kölcsönösen segítik egymást, igaz, Jumeko titkolja, hogy nála lenne a tekercs, ahogyan kicune-származását is. Ugyanakkor a démonok és különféle szörnyek által fenyegetett út során szüksége van a segítségre, Tacumi pedig éppen arról híres, hogy könyörtelenül el tud bánni a démonokkal. Így indul kettejük törékeny, kezdetben bizalmatlan kapcsolata, hogy aztán szép lassan egyre többet tudjanak meg a titokzatos tekercsről és arról, hogy a birodalom különböző szereplői, klánjai és hatalmasai milyen célokra akarják azt felhasználni. 

Szerintem a kötet legnagyobb erőssége az, hogy az írónő nagyon alapos munkát végzett a japán mitológiai háttér megteremtésével. A történet mind stílusát, mind tartalmát tekintve jól illeszkedik ebbe a világba, ráadásul teljesen benépesítik a különféle teremtmények. Találkozunk kodamákkal, kamaitacsikkal, démon-medvével és onival, illetve a lehető legkülönfélébb ártó és jó szándékú istenségekkel és szellemekkel. A leírások egészen képszerűek, sokszor éreztem úgy, mintha egy anime pörögne előttem (vagy mondjuk a 47 Ronin című film), ráadásul egy csomó plusz információt szereztem a regény által erről a témáról. A másik dolog, ami tetszett, az Tacumi és Jumeko kettőssége, különbözősége volt. Míg a fiú nagyon fegyelmezett, érzelmeit ritkán kinyilvánító és a kötelességének élő szamuráj, addig a fél-kicune élénk, pajkos, olyan, aki gyakran keveredik különféle galibákba, de akinek emellett igazán jó szíve van. A cselekmény nagy része a közös útjukat, kalandjaikat teszi ki, ahol a felmerülő problémahelyzeteket hol a nyers erő, hol a lány jó szíve által lehet megoldani, így elmondható, hogy nagyszerűen kiegészítik egymást. Mindkettejüknek dolga van a saját személyiségével, van hová fejlődniük (Jumeko esetében a fő cél az lenne, hogy egyszerre maradjon meg emberi oldala, és tudja kiaknázni kicune-képességeit), és erre többé-kevésbé látunk is példákat. Kifejezetten negatívumot nem tudnék kiemelni, nekem egy kicsit az érdekes kettősségük ellenére is felejthetők voltak a szereplők, a cselekményt pedig néha annak ellenére eluntam kicsit, hogy azért alapvetően mindig történik benne valami (talán pont az volt a baj, hogy a történések, akciók elég hasonló kaptafára íródtak). Nem éreztem benne világmegváltó mondanivalót, de többnyire kellemes volt olvasni, azt hiszem, ez az a kategória, amire leginkább a szórakoztató jelző illik. 

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, de most nem éreztem úgy, hogy teljes mértékben nekem szólt volna. Ettől függetlenül az írónőről pozitív irányba csúszott a véleményem, mert egy ilyen történet megírásához tényleg alaposan utána kellett néznie a témának, ráadásul az írásmód és a stílus is tökéletesen passzolt a japán háttérhez. Ha valaki szereti ezt a kultúrát, vagy éppen egyenesen manga- vagy anime-rajongó, szerintem szuper választás lehet ez a regény, hiszen tud valami újat mutatni az ifjúsági fantasyk gazdag kínálatán belül. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a keleti, japán kultúrát, és szívesen olvasnak egy démonokkal, szellemekkel és természetfeletti lényekkel sűrűn teleírt történetet.

Nyereményjáték:

Julie Kagawa mely könyvéből idéztünk? Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„Egyedül léptem be a Vasbirodalomba.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.11. Utószó
04.13. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések