Az ​elképesztő kelkáposzta-főzelék (értékelés és nyereményjáték)

 


Barnabás azt hiszi, az a legnagyobb nehézség az életében, hogy néha meg kell ennie a kelkáposzta-főzeléket.  Na de mi a helyzet akkor, amikor az undi zöldségek életre kelnek, és ráadásul még világuralomra is akarnak törni? Bodor Attila új gyermekkönyvéből többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk. Tarts bloggereinkkel, és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 64oldal
ISBN: 9789635613861
Illusztrálta: Imelda Green


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Nem szereted a kelbimbót?
Lehet, hogy ő sem szeret téged!

Barnabás óriási pácba kerül, mikor a vasárnapi ebéd megkergül. A kelkáposzta-főzelékből átjáró nyílik egy másik világba, ahonnan különös lények érkeznek. Gonosz terveik vannak a Földdel.

Barnabáson a világ szeme! Ő, egy osztálytársa, Norvégia, és egy beszélő karfiol mentőcsapatot alakítanak. Együtt átjutnak a Zöldre, hogy ott megküzdjenek a gonosz kelbimbóval, és visszaszerezzék azt, ami számukra a legfontosabb: a családjukat.

Vajon sikerül túljárniuk Őkelsége eszén? Egy biztos: a kelkáposzta-főzelék sosem lesz már ugyanaz. Merülj bele te is a kalandokba, olvass zöldségeket!

Egy könyv, ami izgalmassá teszi a főzelékevést.

Véleményem:

Bodor Attila előző két kötetét, A tél menyasszonyát és A ​ló, aki édességet tüsszentett című mesét már olvastam, és mivel mindkét könyv nagyon tetszett (ráadásul elég más jellegű volt a két történet), biztos voltam benne, hogy Az elképesztő kelkáposzta-főzeléknek is ott a helye a polcomon. A cím alapján voltak ugyan előzetes elképzeléseim, de nem tudtam pontosan, milyen kalandban is lesz részem, mindenesetre most, az olvasás után már biztosra veszem, hogy azok a gyerkőcök, akik megismerik ezt a mesét, más szemmel fognak nézni a zöldségekre és a menza-kosztra. :)


A mese főhőse egy iskolás kisfiú, Barnabás, aki nincs túlzottan elragadtatva a zöldségektől. Különösen a kelkáposzta-főzelékkel áll hadilábon, amit még a fasírt ellenére sem igazán akaródzik neki megenni. No de ha ez még nem lenne elég, egy nap különös örvénylést-háborgást fedez fel a nevezett étekben, ami után még sandább pillantással néz a különféle zöldségekre. A furcsaságok ezzel nem érnek véget, másnap tanúja lesz a menzán, amint a konyhás nénit beszippantja az örvénylő főzelék! Szegény Barnabásnak eleinte senki sem hisz, de miután nem csak az ő anyukája, hanem egy Norvégia nevű osztálytársnője szülei is eltűnnek, a gyerekek elhatározzák, hogy kiderítik, mi vagy ki áll a rejtélyek mögött, és megállítják a tetteseket.

Kiderül, hogy a különös örvénylés által egy átjáró nyílik a zöldségek világába, ahol már egy ideje hatalomra törtek a gonosz keresztes virágú lovagok, élükön Őkelségével. Egy kétségbeesett kis karfiol segítségével hőseink átmennek a titkos, Zöld nevű világba, és igyekeznek megállítani a becsvágyó zöldségeket, mielőtt még túl késő lenne, és az egész emberiség veszélybe kerülne. Szóval, ha valaki eddig azt gondolta volna, hogy a legrosszabb, amit egy kelkáposzta művelhet, az, ha főzelék lesz belőle, most megtudhatja, hogy ennél sokkal ördögibb forgatókönyvek is léteznek. 


Nekem több szempontból is tetszett ez a mese. Először is, a témaválasztás szerintem zseniális. A gyerekek számára sokszor mumus az étkezés, és nagyon sokan nehezen barátkoznak meg a zöldségek, főzelékek fogyasztásával. Nem mondom, hogy ettől a történettől majd verni fogja az asztalt minden kisiskolás, hogy ide az összes tökfőzelékkel, de legalább tudnak azonosulni a főhőssel, és esetleg érdekessé, mókássá tehetjük számukra ezeket az ételeket. A másik dolog, amit kiemelnék, a lendületes, akciódús cselekmény, ami kellően izgalmas, mégsem félelmetes, és amiben számtalan jópofa ötlet vagy szóvicc található. Az illusztráció szerintem nagyon jól sikerült, én egyébként is szeretem Imelda Green rajzait, és számomra most megint egy más oldalát mutatta meg, nagyszerű összhangot teremtve a szöveg és a képi világ között. 


Összességében most sem okozott Bodor Attila csalódást, egy humoros és szórakoztató mesét kaptam tőle, amit én felnőtt fejjel is nagyon élveztem (főleg amiatt, mert kiskoromban én is sokáig hadilábon álltam a főzelékekkel, így duplán derültem egy-egy jeleneten). A történet kicsit összetettebb jellege miatt én főleg kisiskolásoknak ajánlom, de akár vállalkozóbb kedvű óvodásoknak is felolvashatjuk, akik nem riadnak meg az alávaló zöldségektől. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak az olvasóknak, akik szeretik a könnyedebb, mégis akciódús és izgalmas meséket és a szép illusztrációkat.

Nyereményjáték:

Bizony vannak olyan zöldségek, amiket a gyerekek nem annyira szeretnek. Mostani játékunkban ilyenek után nyomozunk! Minden bejegyzésben elrejtettük egy-egy zöldség betűit, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe téve beírjátok azt a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések