Hihetetlen ​teremtmények (értékelés és nyereményjáték)



Tartsatok velünk és Christopherrel Archipelagoba, a varázserejű birodalomba, ahol a fiú új barátra lel a varázslatos Mal személyében. Kettejük feladata lesz kideríteni, hogy miféle veszély fenyegeti az ottani varázslatos lényeket.
A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Manó Könyvek kiadónak hála meg is nyerheti a Hihetetlen teremtményeket!




Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: Stöld
Fordította: Bartók Imre
Illusztrálta: Tomislav Tomić
ISBN: 9789635844906


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Katherine Rundell nagysikerű regénye egy csodálatos utazás történetét meséli el. A két főhős – egy fiú, akit nagyon kedvelnek az állatok, és egy különleges, röpkabátos lány – elhatározza, hogy együtt vág neki a nagy útnak. Ki kell deríteniük, hogy miféle veszély fenyegeti Archipelago varázslatos lényeit. Titkokat őrző szfinxekkel, veszedelmes kentaurokkal, tengeri szörnyetegekkel és szokatlan megjelenésű sárkányokkal is találkoznak egy olyan világban, amely a legvadabb képzeletet is felülmúlja!


Véleményem:

Korábban még nem olvastam Katherine Rundell-től, pedig több regénye is megjelent már hazánkban. Viszont egy jó ifjúsági fantasy-re sosem mondok nemet, és még ha vacilláltam volna is, hogy elolvassam-e a Hihetetlen teremtmények című regényt, a Manó/Menő Könyvek Dragons and Queens eseménye minden bizonytalanságomat elmulasztotta, és meggyőzött arról, hogy meg akarom ismerni ezt a történetet. Persze azért, ha a borítón Tolkien és Pullman nevére hivatkoznak, az ember lánya hajlamos lehet összevonni a szemöldökét, mégis őszinte meglepetéssel konstatáltam, hogy az élmény, amit a regény adott, még ennyi idősen is felért azokkal, amiket kedvenc íróim nyújtottak ebben a műfajban.


A regény elején megismerjük két fiatal főhősünket, kiknek sorsa egy ponton egymáshoz fog kapcsolódni. Christopher éppen Skóciába érkezik, hogy hosszabb időt töltsön a nagyapjával, akit édesanyja halála óta nem látott. A kényszerű vakáció első pillantásra nem ígér sokat, főleg azért, mert szigorú szabályok is tartoznak hozzá: a fiú bárhová csatangolhat a házon és a birtokon belül, de a domb fákon túli területe tiltott a számára. Christopher érzékeny és különleges fiú, aki kiskora óta megszokta, hogy amerre csak jár, körülveszik az állatok (ami jó néhány mókás és kevésbé kellemes élményt is szerzett már neki), ugyanakkor kíváncsi is, így képtelen betartani nagyapja szabályait. Így siet hamarosan egy bajba jutott griffmadár segítségére, aki után hamarosan felbukkan egy vele egykorú lány, Mal is. Mal elmeséli Christopher-nek, hogy egy Archipelago nevű helyről származik, ami a világ utolsó mentsvára a mágia és a mitikus lények számára, és megkéri a fiút, hogy tartson vele és segítsen neki, ugyanis a saját világában egy őrült gyilkos üldözi. Christopher nem sokáig habozik, hogy fejest ugorjon élete kalandjába, és kövesse a lányt az átjárón keresztül. 

Mal félelmei abszolút reálisak, ugyanis nem csupán a gyilkossal kell szembenéznie, akiről egyébként nem tudni, miért vette őt üldözőbe. Archipelago-ban már régóta baj van, egy ideje egyre fogyatkozik a glimúr, vagyis az a láthatatlan erő, ami életben tartja a mágikus lényeket. A Halhatatlannak nevezett ősi lélek dolga lenne, hogy garantálja a 34 szigetből álló birodalom biztonságát, őt azonban már évszázadok óta nem látta senki, és egyre többen suttognak arról, hogy egy gonosz erő próbálja magához ragani a hatalmat. A varázslatos lények egyre pusztulnak, így Archipelago hiába védte meg magát annak idején a telhetetlen emberektől és rejtőzött el, a létét így is veszély fenyegeti. Kis főhőseink hamarosan kiegészülnek a Nighthand nevű Dühöngővel, egy Irian nevű kutatónővel és egy ratatoszkkal (nem tudod, mi az? Kicsit hasonlít a mókusra, de ha diszkréciót akarsz, jobb, ha nem árulod el neki a titkaid!), és felkerekednek, hogy kiderítsék, mi folyik ebben a világban és hogyan tudnak segíteni a mágikus lényeknek. 


Elképesztően imádtam volna, ha 12-13 éves koromban ehhez hasonló fantasy-t olvashattam volna. Persze így is abszolút élveztem és értékeltem, de számomra megidézett sok olyan történetet, ami miatt annak idején megszerettem ezt a műfajt. Eszembe juttatta a Végtelen történetet (egyre terjedő sötétség vagy pusztulás), Pullman Az Úr sötét anyagai című sorozatát (gyerek főhősök, portál-fantasy, mindent áthasító kés) vagy éppen a Legendás ​állatok és megfigyelésüket (rengeteg varázslatos lény felvonultatása), viszont pozitívum, hogy sikerült ezeket a felhasznált elemeket olyan módon keverni egymással, hogy ne legyen koppintás-szerű a könyv. Imádtam, mennyi fantasztikus élőlény szerepel a történetben, azt pedig pláne, hogy a kötet elején egy rövid kis bestárium be is mutatja őket (egyébként fergeteges, humoros stílusban), melynek illusztrációi is nagyon szépek. Aztán ott van a történet mondanivalója is, ami megint csak nagyon közel állt a szívemhez. Egyrészt megjelenik az örök téma ifjúsági regényeknél, nevezetesen, hogy a gyerekek is képesek lehetnek sokszor nagy tettekre, sőt, van, hogy az ő tiszta szívük és éleslátásuk kell ahhoz, hogy megoldjanak olyan problémákat, amiket a felnőttek nem tudnak. Emellett viszont ott volt az is, hogy a történet egy nagyon erős szimbólum a klímaválságra, és remekül ábrázolja, milyen következményei lehetnek annak, ha nem vigyázunk az erőforrásokra vagy a Földön élő állatokra. Külön tetszett, hogy a könyvben szereplő lények nem mind kedvesek és jóságosak, sőt, egyesek kimondottan veszélyesek, mégsem merül fel egy percig sem, hogy emiatt őket kevésbé kellene tisztelni vagy védelmezni. Azt gondolom, ezek mind nagyon fontos üzenetek a fiatalok számára. 


Bár a cselekményt néhol egy egész kicsit elnagyoltnak éreztem, emellett mégis volt kellő mélysége a történetnek. Bizony akadnak véresebb vagy éppen szívfacsaróbb jelenetek, és főhőseinket érik olyan veszteségek, amik még az én szemembe is könnyeket csaltak. Végig érezzük, hogy valós tétje van a történteknek, és emiatt felnőttként is képes voltam végig izgulni és szorítani hőseinknek. Összességében nekem nagyon tetszett ez a regény (nem megfeledkezve arról, hogy ráadásul csodaszép kiadásban hozta el nekünk a Manó Könyvek), és ha majd valakinek ajánlanom kell valamit, ami meghozhatja a kedvét a komolyabb fantasy történetekhez, legalább olyan magabiztossággal fogom leemelni a polcról, mint a fent említett társait. 


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 11-12 éves kortól mindenkinek, aki szereti az izgalmas és varázslatos ifjúsági fantasy-ket. 

Nyereményjáték:

Olvassatok bele a Hihetetlen teremtmények című történetbe, hogy válaszolni tudjatok az állomásokon feltett kérdésekre! A helyes válaszaitokat írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hány éves korára tanult meg Mal siklórepülni?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/31 - Könyv és más
06/02 - Hagyjatok! Olvasok!
06/03 - Dreamworld 
06/06 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések