Világutazók kézikönyve (értékelés és nyereményjáték)

A Boook kiadó egy hiánypótló művet jelentetett meg, ami óriási segítség lehet azoknak, akik nem túl jártasak az utazás világában, de szeretnék önállóan megszervezni a nyaralásukat. Tartsatok a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik bemutatják nektek Kisgyörgy Éva - ismertebb nevén Travellina, - utazási blogger könyvét. Ha pedig velünk játszotok, akkor a könyv egyik példánya is a tiétek lehet!

Kiadó: Boook, 2017

Oldalszám: 184 oldal
ISBN: 9786155417276



A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

Évek ​óta csak álmodozol egy különleges utazásról, de eddig féltél belevágni? Mindig volt valamilyen kifogásod, amiért nem mertél útra kelni? Legyen az belföldi hosszú hétvége vagy egy teljes hónap a világ másik felén, ez a könyv a gondolat megszületésétől egészen az út végéig a segítségedre lesz. Most nem egy szokványos útikönyvet tartasz a kezedben, hanem egy olyan világutazó személyes tapasztalatainak gyűjteményét, aki immáron harminc éve szenvedélyesen járja a világot. 
Kisgyörgy Éva – a travellina blog szerzője – olyan élményeket, tapasztalatokat oszt meg veled, amelyeket 112 országot végig járva halmozott fel. Ő tudja, mit vigyél magaddal (és főleg, mit ne), hol találd meg a legjobb repülőjegyet, miként bérelj autót és hogyan kerüld el a veszélyeket. Az egyéni utazás megszervezése olyan bonyolult, mint egy hadiüzem, de ma már nem olyan titkos! Ez a gyakorlati útmutató megtanít arra, hogy a legtöbbet tudd kihozni az idődből és a pénzedből, és hogy az utazás egy életre szóló élménnyé váljon. Neked is sikerülhet!

Véleményem:

Őszinte leszek, korábban nem ismertem Kisgyörgy Évát és a Travellina blogot. Ennek oka viszonylag prózai: bár nagyon szeretek utazni, erre viszonylag ritkán volt eddig lehetőségem (és akkor is főleg mások által szervezett formában), ezért nem tűnt igazán fontosnak, hogy olyan oldalakat kövessek figyelemmel, amelyek az utazásokhoz, illetve azok szervezéséhez nyújtanak tippeket (azóta persze alaposan átböngésztem Éva blogját, és megállapítottam, hogy önmagában a csodás fotókért és olvasmányos élménybeszámolókért is érdemes vissza-visszalátogatni oda). Ha innen nézzük, talán éppen én vagyok a Világutazók kézikönyvének ideális célközönsége. A szándék és az érdeklődés megvan bennem, hogy minél többet megismerjek a világból és eljussak különböző helyekre, azonban a kezdő löket, vagy az ezekhez szükséges információs bázis eddig hiányzott. A fent említett kötet pontosan ezt a bázist adja meg, így minden kezdő kalandor számára hasznos lehet.



Ez a könyv tulajdonképpen egy nagyon jól szerkesztett és felépített, olvasmányos és könnyen emészthető kisokos, melyben különböző fejezeteken keresztül mélyedhetünk el az utazásokkal kapcsolatos fontosabb témákban. Nagyon tetszett, hogy időbeli logikája van ezeknek a fejezeteknek, gyakorlatilag az utazás ötletének felmerülésétől a hazatérés utáni állapotig végigveszi azokat a stációkat, melyek relevánsak a szervezés és megvalósítás során. Eleinte szó van arról, egyáltalán miért jó utazni és világot látni, kivel érdemes együtt felkerekednünk, illetve hogyan érdemes utazási irodát választanunk. Aztán a későbbiekben nagyobb tartalmi egységekben olvashatunk az utazás szervezésének trükkjeiről (a legkedvezőbb repülőjegy kiválasztásától az autóbérlésig), illetve azokról a helyzetekről, melyekre érdemes felkészülnünk a tényleges kaland során. Nekem nagyon tetszett végig az olvasás közben, hogy csak nagyon kevés dologgal kapcsolatban ír a szerző konkrét javaslatokat (ezek is főleg a biztonságunkkal függenek össze). Ehelyett mindenféle megoldás esetében (jármű, szállástípus, étterem) leírja a lehetséges előnyöket és hátrányokat, illetve azt, hogy melyik választás esetén mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelni. Többször hangsúlyozza, hogy sokszor nincs egy jó megoldás, hanem éppen az lenne a cél, hogy kellő önismerettel rájöjjünk, nekünk mik a leginkább megfelelő és kényelmes lehetőségek. Végig érződik, hogy az, aki a sorokat írta, borzasztó nagy rutint szerzett már abban, hogy egy utazásból a lehető legjobbat hozza ki, ahol a színvonal és a takarékosság a megfelelő módon metszi egymást. 

Egy hozzá hasonlóan rutinos utazó számára biztos, hogy lesznek kevésbé érdekes fejezetek a könyvben (pl. mit érdemes becsomagolnunk utazás előtt, miket tegyünk a gyógyszeres táskánkba, mikre számíthatunk a repülőtéren), de azoknak, akik még csak most kacérkodnak egy könnyedebb nyaralás vagy távoli kaland gondolatával, ezek a tipp-gyűjtemények nagyon hasznosak lehetnek. Tetszett az is, hogy minden témánál találunk vonatkozó linkgyűjteményt praktikus weboldalakról, illetve olyan alkalmazásokról is, melyek a segítségünkre lehetnek egy utazás során. A kötetet személyessé teszi, hogy a szerző bizonyos témákhoz kapcsolódóan röviden ír saját élményeiről is, főként azért, hogy konkrét példákkal támassza alá javaslatait. Többek között ennek is köszönhető, hogy a könyv végig nagyon gördülékenyen olvasható, és kézikönyv-jellege ellenére cseppet sem száraz vagy unalmas. 



Nyilván nem a legfontosabb szempont, de azért én azt is kiemelném, hogy mennyire esztétikus a könyv belső kialakítása, a piros-kék színvilág és a kedves kis illusztrációk nagyon feldobták a lapokat (az egyetlen apró negatívum, hogy nem merném nagyon szélesre nyitni a könyvet, mert úgy érzem, a lapok veszélybe kerülnének kicsit a ragasztás mentén). A tartalommal pedig teljes mértékben elégedett voltam: amennyire én meg tudom ítélni, a szerző tényleg mindenre kiterjedően számba vette az összes fontos teendőt és elintéznivalót, a vízummal kapcsolatos tudnivalóktól kezdve a kötelező oltások sajátosságain át a megfelelő biztosítás kiválasztásáig. Ráadásul, ha valaki hozzám hasonlóan hajlamos elfelejteni dolgokat, több listát is találunk praktikus dolgokkal, például azzal kapcsolatban, milyen dokumentumokról készítsünk feltétlenül digitális másolatot vagy miket intézzünk el feltétlenül az utazás előtti napok során.

A kötet legfőbb erősségét abban érzem, hogy a hasznos, gyakorlatias vezérfonal mellett végig személyes tud maradni, ráadásul sugárzik belőle egy nagyon potizív, a világra és más kultúrákra nyitott, érdeklődő szemléletmód. A könyv motiváló erejéről meg csak annyit, hogy ma  délelőtt már repülőjegyeket böngésztem az interneten, szóval tényleg meghozza az ember kedvét ahhoz, hogy belevágjon egy régóta fontolgatott utazásba. Nagyon gondolatébresztőnek és inspirálónak találtam, és biztos vagyok benne, hogy a tényleges kalandjaim előtt még többször át fogom böngészni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik hozzám hasonlóan kacérkodnak egy (vagy több) utazás gondolatával, de még nem szereztek kellő rutint abban, hogy egy ilyen utazást hogyan érdemes összelogisztikázni az első lépéstől az utolsóig.

Nyereményjáték:

Egy ilyen könyv után természetes, hogy mi is világkörüli utazásra indulunk.
Minden blogon találtok egy képet egy filmből, a játék pedig annyi, hogy ki kell találnotok, az adott film melyik országban játszódik és az ország nevét a rafflecopter megfelelő mezőjébe kell beírnotok.
Picike segítséget is adunk még pluszban, a blogbejegyzésekben az adott film címének a betűit elrejtettük. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.06 - Könyv és más
03.08 - Ambivalentina
03.10 - Könyvvilág
03.12 - Hagyjatok! Olvasok!
03.14 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések