A macska mondja meg! (értékelés és nyereményjáték)


Bíró Zsófia kedves, humoros és tanulságos gyerekkönyvében az egészséges táplálkozás és az ezzel kapcsolatos témák nyomába ered. Világos és érthető nyelvezetének köszönhetően a kisebbek is megismerhetik a különböző ételallergiák, a bioélelmiszerek és a fenntartható fejlődés mögött álló fontosabb fogalmakat, imádnivaló szereplőinek és izgalmas cselekményének hála pedig a felnőttek számára is garantáltan szórakoztató. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Boook Kiadó által felajánlott három példány egyikét!
Kiadó: Boook, 2019

Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9786155417528
Illusztrálta: Rátkai Kornél




A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Azt ​hitted, a macskák nem látnak tovább a saját tonhalkonzervüknél? Pedig amikor az áruházak polcai kétes eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől roskadoznak, amikor a kisgazdik hasa fáj, a bőrük kiütéses, és nem ehetnek meg akármit, akkor már csak a macskák segíthetnek! Nagy tervvel telik meg a sok macskaagyacska: kerüljön egészséges étel a hasakba! Rettenetes Ivánka és csapata a mancsába veszi a dolgokat. Egy biomérnöknek újra lesz munkája, Ilka néninek házi cicája, a félelmetes Multi Mamának pedig érző szíve.

Bíró Zsófia meseregénye nemcsak macskákkal van tele, hanem számos hasznos táplálkozási tudnivalóval is. Kiderül, mi a glutén, mi történik egy laborban, és jó-e, ami bió. A macska mondja meg! szórakoztatva segíti a tudatosabb, egészségesebb táplálkozást, hogy a gyerekeket később se etethessék meg bármivel.

Összetevők: macskák, gyerekek, palacsinta, szupernagyi, szupermarket, biomérnök, humort szabályozó anyag (E210), fűszerek (szeretet, izgalom)

Allergéninformáció: nagy mennyiségű macskaszőrt, nyomokban hasznos tudnivalókat és mozgalmas eseményeket tartalmaz. A termék tejet, tojást és zellert fel nem használó nyomdában készült.

Minőségét a világ végezetéig megőrzi. Kinyitás után elolvasandó, a könyvespolcon örök időkig tárolható.

Véleményem:

Ha valamiben központi szerepet játszanak a macskák, az nekem már önmagában majdnem elég szokott lenni, hogy felkeltse az érdeklődésemet. Jómagam is gyerekkorom óta macska-kiszolgáló személyzetként funkcionálok, így nagyon közel állnak hozzám ezek a négylábú szőrgombócok. Amikor először került a látóterembe Bíró Zsófia könyve, akkor a macskás téma mellett még az is sokat nyomott a latba, hogy valamiféle oktató célzattal íródott a gyerekeknek, jelen esetben az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatban. Szerintem ez egy nagyon fontos és aktuális téma, nem csak azért, mert egyre több az ételallergiával küszködő ember, hanem amiatt is, hogy a manapság egyre népszerűbb táplálkozási hullámok és irányzatok útvesztőjében nagyon könnyű eltévedni. Még mi, felnőttek is sokszor elbizonytalanodunk, ezért lenne fontos, hogy minél fiatalabb korban ismerkedjen meg valaki az olyan fogalmak hátterével, mint bio, allergén, vagy éppen állományjavító. Szóval nagy-nagy várakozásokkal vágtam bele ebbe a rövidke mesébe, ami az utolsó lapokig meghálálta ezt a bizalmat.


"Maradjunk annyiban, hogy a macskák sokkal több mindenre képesek, mint ahogy azt mi gondoljuk. Csak titkolják, mert nem akarják, hogy velük is az történjen, mint a német juhászkutyákkal,akikről kiderült, milyen ügyesek meg okosak, és azóta mindennel őket abajgatják (...)"

A történet egyik főhőse a kóbor cica, Rettenetes Ivánka, akinél bájosabb kétbalkezes jószágot még nem pipáltam. Már a neve is annyira aranyos, hogy helyből kiakadt a cukiság-mérőm, és ezt csak fokozták ártatlan, néha butuska, de érző szívről tanúskodó megjegyzései. Ivánka sokat tartózkodik egy közeli lakásban, ahol leginkább az egyik kisfiú szobájában szeret időzni. Innen ered a problémafelvetés is, ugyanis a fiú sok gyógyszert szed, és sok mindenre allergiás. Ivánkát komolyan elkezdi a kérdés foglalkoztatni, össze is hívja a környék macskáit, hogy megvitassák, mi a baja ennek a sok nyamvadt emberkének, és hogyan lehetne segíteni nekik, hogy egészségesebbek legyenek. A történetbe később becsatlakozik az egykori biomérnök, most hajléktalan férfi, Peti, a magányos, de rátermett Ilka néni, illetve a helyi élelmiszeráruházakban érdekelt Multi Mama is. Két- és négylábú hőseink összefognak, hogy valahogy rávegyék Multi Mamát, hogy ne az olcsó, vacak ételeket rendelje meg a boltjaiba, és ezen kalandok során végül mindenkinek teljesül valamilyen módon a legfőbb vágya: akár egy otthon, akár egy szerető gazdi formájában. 
"Mindenki kell valakinek."

Miközben a macskák azon tanakodnak, hogy mitől is van ez a sok allergia és betegség, rengeteg információ hangzik el a táplálkozással, élelmiszer-termeléssel kapcsolatban. Gyerekkönyv lévén ezek az ismeretek közérthető módon, sokszor humoros formában kerülnek kifejtésre, ugyanakkor semmilyen komoly dolog nincs benne elbagatellizálva. A cselekményen keresztül bepillantást kaphatunk például az olyan laboratóriumok működésébe, ahol állatokon kísérleteznek, és ha nincs is túl naturalisztikusan kifejtve ez a rész, még a fiatalabb olvasók is érzik, hogy ez bizony egy olyan kérdés, aminek súlya van. Nagyon tetszett, hogy a történetben központi szerepe van a társadalmi érzékenyítésnek is, erre már önmagában Peti karaktere is nagyon jó példa, aki jól illusztrálja, hogy ahhoz, hogy valaki az utcára kerüljön, nem feltétlenül kell valamilyen bűnt elkövetni, néha elég, ha elveszíti az állását. 


A leginkább az tetszett, hogy a könyv végig tökéletesen tartotta az arányokat, egyszerre volt végtelenül bájos, szórakoztató és vicces (a macskák közti párbeszédeket különösen élveztem), ugyanakkor informatív és nevelő szándékú is. Ha mást nem tanulnánk meg belőle, csak annyit, hogy kicsit jobban figyeljünk egymásra és a környezetünkre, már akkor is jóval többet tenne, mint sok hasonló gyerekkönyv, de mindehhez olyan jól eltalált stílus és hangulat tartozik, ami által a felnőttek számára is abszolút tökéletes olvasmány. Külön ki kell emelnem Rátkai Kornél illusztrációit, amiket már más kötetekben is nagyon szerettem, és itt is nagyon jól passzoltak a történethez és a karakterekhez. Kis extra gyanánt a könyv végén találunk egy jegyzetet, ahol a történetben megjelent, tudományos kifejezések jelentését újra elolvashatjuk röviden összefoglalva.

Összességében nekem ez most egy hatalmas csillagos ötös volt. Ha valami negatívumot kellene mondanom, maximum az lenne az, hogy úgy éreztem, kicsit hirtelen lett vége a történetnek, de lehet, hogy ez is csak azért zavart, mert annyira szívesen olvastam volna még Ivánka, Ilka néni és Peti kalandjait. Jól eltalált és kidolgozott karakterek, fontos mondanivaló és igényes humor jellemezte végig a történetet- ráadásul egy nagyon aktuális témában- így nálam egyértelműen bekerül a kedvencek közé, és közben nagyon drukkolok, hogy Bíró Zsófia tovább munkálkodjon ebben a műfajban.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom: Kortól és nemtől függetlenül minden macskabarátnak, illetve azoknak, akik szeretnének kicsit többet tudni az egészségtudatos táplálkozásról és annak hátteréről. Kiválóan beépíthető környezetismeret vagy biológia órába is.

Nyereményjáték:

A meseregény nem csak szórakoztató, de nagyon informatív is, számos táplálkozással kapcsolatos fogalom kerül benne tisztázásra, többek között azok is, amiket elrejtettünk a bejegyzéseinkben. A ti feladatotok, hogy a kiemelt betűket helyes sorrendbe téve beírjátok ezeket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.15. Könyv és más
10.17. Booktastic Boglinc
10.19. Spirit Bliss Sárga könyves út




Megjegyzések