Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai (értékelés és nyereményjáték)


Ecsédi Orsolya Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai című mesekönyve 2017-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A mesekönyv különlegességét az adja, hogy főszereplője egy számítógépes vírusgyerek, Cirrus, aki szentül hiszi, hogy egy vírus nemcsak rombolásra jó, hanem tehet pozitív dolgokat is. A kis különc vírus kalandjairól most három bloggerünk mondja el a véleményét. A turné végén természetesen ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kiadó: Könyvmolyképző, 2017

Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789634572572
Illusztrálta: László Maya



A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Cirrus születése megszokott dolog lenne, hiszen a számítógépes vírusok gyorsan szaporodnak. Mégis felforgatja a Nagy Szerver életét az utolsó áramkörig. Mert ő soha, semmit nem képes rendes vírus módjára intézni.
Nehezen megy a rombolás. Gondot okoz a törlés. A megsemmisítésről, lopásról, olvashatatlanná tételről ne is beszéljünk.
Mégis eljön a nap, amikor a vírusirtókkal folytatott háborúban az iskola kétbalkezes tanulója kap főszerepet.
Cirrusnak van egy különleges titka.
Egy olyan képesség, ami átsegítheti a kíméletlen Tűzfalon. Oda, ahonnan még soha, senki nem tért vissza…
Cirrusnak nem csak magáért, hanem a társaiért is ki kell állnia. Persze ezt sem úgy csinálja, ahogy a többiek elképzelik.

Véleményem:

Az utóbbi hetekben sikerült a szokásosnál több gyerekkönyvet olvasnom, aminek nagyon örülök, mert egy fárasztó nap után annyira jól tudnak esni és ki tudnak kapcsolni (meg amúgy is #nevergrowup). Úgy alakult, hogy ezek többsége ráadásul magyar szerző műve, ami ugyan sosem kifejezetten szempont, de hát olyan jó érzés azzal szembesülni, hogy ennyi tehetséges író van hazánkban, akik jól értenek a gyerekek nyelvén. Ecsédi Orsolya Banyavész című könyvével (értékelés ITT) már bebizonyította számomra, hogy elképesztő jó humorral, friss és nyitott látásmóddal képes a mesék világába kalauzolni, mindezt úgy, hogy a modernebb témák nem mennek a műfaj és a mondanivaló rovására. Végre sort kerítettem hát a Cirrus a tűzfalon című kötetre is, aminek alaptémája ugyan sokkal távolabb áll tőlem, mégis sikerült belopnia magát a szívembe.


Hogy miért is mondom, hogy a téma távol áll kicsit tőlem? Nos, nekem a számítógépek és az internet világa viszonylag későn lett az életem része, már főiskolára jártam, amikor egyáltalán lett otthon egy asztali gépünk. Persze azóta én is elég magabiztosan mozgok a virtuális térben, de az informatika mindig is csak olyan dolog lesz a számomra, amit használok, segíti a mindennapjaimat, de nem olyasmi, amit tényleg szeretek vagy különösen érdekelne a működés részleteibe menően. Épp ezért kicsit izgultam is, hogy egy olyan mese, aminek főszereplője egy számítógépes vírus, mennyire fog közel kerülni hozzám, egyáltalán fogom-e érteni az ezzel kapcsolatos utalásokat. Nyilván nem magamból kell kiindulni, hiszen az elsődleges célközönség tagjai olyan gyerekek és fiatalok, akiknek ez a világ már teljesen természetes, olyannyira, hogy zseniális ötletnek tartom, hogy valaki ebben a tematikában írt meg egy történetet. Ráadásul, ha levesszük a körítést és a kontextust, akkor olyan tanulságokkal és értékekkel találkozunk a lapokon, amik kortól és környezettől függetlenül örök érvényűek. 

A kis vírus, Cirrus vidáman éli mindennapjait kicsit különc szüleivel, amikor is közeledik a nagy nap, hogy elkezdje az iskolát. Ez minden gyereknek fontos és sokszor nehéz mérföldkő az életében, hát még Cirrusnak, aki nem elég, hogy olyan nevet visel, amivel kilóg a többi vírus közül, de ráadásul egyéb, furcsa képességei is vannak, amik miatt a többi diák ferde szemmel néz rá. Ha ez nem lenne elég, az első tanítási hét után az is kiderül, hogy hősünknek nehézséget okoznak az olyan feladatok, melyeknek nem kéne kifogniuk egy rendes víruson, a törlés, megsemmisítés, rombolás helyett egyre inkább foglalkoztatja a kérdés, hogy nem lehetséges-e, hogy valami jót cselekedjen inkább. A kezdeti nehézségek és kirekesztettség után aztán szerencsére igaz barátra lel Verika személyében, és még az is előfordulhat, hogy különleges képességének köszönhetően átjuthat a Tűzfalon, azon a legendásan veszélyes helyen, aminek senki sem tudja, mi van a túloldalán...

Az egész történetre jellemző a szellemes, frappáns humor, a rengeteg nyelvi bravúr és az ötletes megoldások. Az írónő nagyon jól felépítette ezt a képzeletbeli világot, a vírusok társadalma, oktatási formája és mindennapjai tökéletesen megelevenednek a szemünk előtt és logikus rendszert alkotnak. Egy mai gyerek számára biztos nagyon szórakoztató lehet ilyen szereplőkről olvasni (főleg, hogy még jobban is érti az apró részleteket és a szakzsargont, mint én :)), egy olyan háttérrel, amiben otthonosan mozog. És ami nekem igazán fontos, a viszonylag könnyed kis történetben azért olyan komoly témák és kérdések is felbukkannak, amik univerzálisan érinthetnek minden kisiskolást. Mi lesz, ha nem fogadnak el az osztálytársaim, ha folyamatosan kinéznek, mert nem vagyok képes valamire, amire mindenki más igen, mi lesz, ha nem lesznek barátaim..? Láthatjuk, hogy ezek mind olyan problémák, amik nem csak a vírusgyerekek, hanem az igaziak életében is nagyon aktuálisak lehetnek. És szerencsére meg is kapjuk azt a tanulságot, amire a legnagyobb szükség van, nevezetesen, hogy mindenki jó valamiben, csak segíteni kell, hogy kibontakoztathassa a tehetségét és az egyéniségét. 

A szereplők szerintem nagyon mókásra és szerethetőre sikeredtek, Cirrus egy igazán kedves és jószívű vírusgyerek, akinek még ebben a rövid történetben is sikerült jól kidolgozni a karakterét. László Maya egyszerű, de nagyon találó és stílusos rajzai remekül kiegészítik az egyébként is humoros mesét, ilyen szempontból ugyanazt a szórakoztató élményt kaptam, mint a Banyavész esetében. Az egyetlen apró hiányérzetem abból adódott, hogy a sztori legvége egy picit kuszára sikeredett a számomra, ami egyébként simán adódhat abból, hogy ténylegesen süti vagyok az informatikai témákhoz. De ezzel együtt is azt mondom, hogy egy igazán eredeti, lendületes és szerethető történetet kaptam, aminek jó volt a részese lenni.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Főleg olyan gyerekeknek (és felnőtteknek), akik otthonosan mozognak a számítógépek világában, és valami könnyed, humoros mesére vágynak.

Nyereményjáték:

Mivel a mesekönyv főszereplője egy kis vírus, így ezúttal leírásokat találhattok a blogjainkon különböző vírusfajtákról. Az lesz a dolgotok, hogy kitaláljátok, milyen vírusról is van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Általában Word és Excel által készített dokumentumokat (.DOC, .XLS) fertőznek meg. Terjedésükhöz elegendő egy fertőzött állomány megnyitása, és a vírus már be is töltődik a memóriába, mely a későbbiekben megnyitott dokumentumokat megfertőzi. A fertőzést általában már csak akkor vesszük észre, amikor már késő.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 30. Sorok között
10. 01. Könyv és más
10. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Megjegyzések