Minden ami Marvel (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Minden ami Marvel. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Marvel-képregények mozgalmas világáról szóló, teljes körű útmutatót hősökről, gonoszokról, járművekről, bolygókról és sok egyéb, izgalmas témáról.
Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.
Kiadó: Kolibri, 2019

Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789634374039
Eredeti cím: Ultimate ​Marvel
Fordító: Sepsi László

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

„Csináljunk valami őrültséget… mondjuk mentsük meg a világot!” (Vasember)

Ha az olvasók meglátnak egy Minden ami Marvel című könyvet, talán eltűnődnek rajta, mi lehet benne – biztosan nem minden a Marvel-képregények Multiverzumáról!

Tényleg lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ezért lássuk, hogy mire nem vállalkozik ez a könyv. Nem mutatja be a cég történetét, és nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon.

A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.


Véleményem:

A szkeptikusabb olvasókban talán felmerülhet a kérdés, hogy ugyan hány bőrt lehet még lehúzni a Marvel világáról, hiszen ez már nem az első olyan kötet, ami valamilyen módon összefoglalja ezt a szerteágazó munkásságot. Bevallom, amikor láttam, hogy ez a könyv is Adam Bray nevéhez köthető (csakúgy, mint a Szereplők nagykönyve vagy a Marvel-amiről tudnod kell és tudni érdemes), bennem is felmerült a kérdés, hogy milyen más szempontok alapján lehet feldolgozni ezt a témát, és mitől lesz más vagy még jobb ez az új példány. Nos, azt már a legelején leszögezhetjük, hogy a Minden ami Marvel minden korábbi megjelenésen túltesz, már a külső megjelenését tekintve is egy monstrum, amiben az eddigieknél is részletesebb tudásanyag található. Aki úgy érzi, felkötötte a gatyáját, nyugodtan fejest ugorhat ebbe a bámulatos lexikonba.


Tematikáját tekintve nem mondanám, hogy jelentősen eltér a korábbi kiadványoktól, hiszen alapvetően itt is a Marvel hőseiről, világáról, fegyvereiről és helyszíneiről van szó, azonban mégis van néhány terület, amiken belül hatalmas többletet ad. Először is, az eddigi gyűjteményekből ugyan sok mindent megtudhattam a fenti dolgokról, de itt kaptam először átfogó képet arról, hogy mindez hogyan illeszkedik egy átfogó rendszerbe, milyen döntések, üzletpolitika, fejlődés és célok álltak a képregények mögött az alkotók és tulajdonosok részéről. A kötet első fejezete az idővonalról szól, mely alapvetően hat korszakra osztja a Marvel-történeteket az 1930-as évek végi Aranykortól egészen napjaink Hőskorszakáig. Ez több szempontból is nagyon hasznos volt. Egyrészt korábban mindig amiatt nyafogtam, hogy ez az univerzum annyira komplex és több szálon futó, hogy sose fogom átlátni, hogyan fonódnak össze a különböző történetszálak, illetve a hősök sorsai. Ha nem is állíthatom, hogy első olvasásra felfogtam mindent, ez a könyv alkalmas arra, hogy ezeket a fekete foltokat megvilágítsa, és segítsen időben orientálni a különböző szereplőket és sztorikat. Másrészt- és ezt nagyon érdekesnek találtam- az egyes korszakok leírásánál olvashatunk arról, hogy az adott történelmi kor, vagy akár a politikai változások hogyan befolyásolták, hogy a Marvel éppen milyen típusú történetekkel vagy hősökkel állt elő. Erről már nagyon minimálisan olvashattam a Stan Lee életét feldolgozó képregényben is, és nagyon örültem, hogy ezzel kapcsolatban kaptam plusz információkat. 


Egész más így, folyamatában látni a dolgokat és kicsit jobban megérteni az alkotók munkáját meghatározó motivációkat és célokat, illetve azt is, hogy a szuperhősök karakterei hogyan fejlődtek általánosságban. Ebből a szempontból számomra legérdekesebb a Marvel-Korszak volt (1960-1969-ig), amikor a legtöbb, általunk jól ismert figura először megjelent. Akár Pókember, Vasember vagy Hulk karakterére gondolunk, láthatjuk, hogy az egészen emberi, szuperképességeik ellenére is kisebb-nagyobb hibákkal rendelkező hősök lesznek meghatározók, akikkel olvasóként sokkal könnyebb azonosulni. 

Az idővonalon kívül külön fejezet foglalkozik a hősökkel és gonoszokkal, járművekkel, fegyverekkel és technológiával, kozmikus erőkkel, varázserejű tárgyakkal, bolygókkal és létsíkokkal, országokkal és helyekkel. Nem meglepő módon a hősöket bemutató fejezet a leghosszabb és részletesebb, ez minden várakozásomat felülmúlta. Más kötetekkel szemben itt nem csupán az ismertebb nevekkel találkozunk, hanem gyakorlatilag a legkisebb mellékszereplőkkel is, akikről még soha nem hallottam, vagy éppen nem tudtam, hogy a Marvel világához tartoznak. Példának okáért nagy kedvencem, Howard, a kacsa, akit azért ismerek jól, mert anyukám kiskoromban azt hitte a belőle készült filmre, hogy gyerekeknek való (nem), és hazahozta a könyvtárból :). A bemutatás mellett a könyv el is helyezi a szereplőket és a velük kapcsolatos eseményeket az idővonalon, így segítve még inkább a dolgok átlátását. Az egyes korszakok hőseit bemutató részek után egy katalógust találunk, ahol a kisebb szereplők első megjelenéséről és fontosabb ismérveiről tájékozódhatunk.


Hasonló részletességre és rendkívül igényes képi megjelenítésre számíthatunk a többi fejezetben is, például a járműveket bemutatóban. Itt Ezüst Utazó szörfdeszkájától kezdve Szellemlovas motorján át mindenféléről olvashatunk, a Shield-Helibázisról pedig olyan elképesztő rajz található, hogy leesett az állam. Bár nem gondolnám, hogy ez a kötet elsősorban gyerekeknek szólna, azért láttam magam előtt, hogy egy képregény- vagy szuperhős-rajongó kisfiú mekkora lelkesedéssel vetné magát a lapok közé, hogy a különféle varázstárgyakról, fegyverekről vagy járgányokról olvasson.

Úgy gondolom, ez egy olyan aprólékos, gazdag és átfogó kötet, ami mögött rengeteg munka és a képregények iránti múlhatatlan rajongás áll. A masszív, kemény fedeles könyvben elképesztő mennyiségű információ és képanyag található, amiből adódik, hogy nem feltétlenül az az olvasmány, amit egy szuszra kiolvasunk. Számomra nagyon érdekes volt látni, hogyan alakult a rajzok stílusa és ezáltal a különböző karakterek az évtizedek alatt, és jó volt kicsit hosszasabban elidőzni a kedvenceimnél. Hatalmas piros pont, hogy végre tisztességes mennyiségű infót olvashattam az X-Men-ről is, ami a szívem csücske a Marvel világán belül. Az eredeti képregényeket még nem olvastam, így csak most szembesültem azzal, hogy a filmben látott események hogy is voltak valójában, és mennyire sikerült megtartani az eredeti történetszálakat. Lényeg a lényeg, ez tényleg egy olyan kötet, aminek minden Marvel-rajongó polcán ott a helye, és az első olyan, amiről azt gondolom, hogy még Sheldon Cooper is találna benne új információt. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit így vagy úgy, de elkapott már a marveles gépszíj, és akik szeretnék alaposabban beleásni magukat mind térben, mind időben ebbe a lenyűgöző világba.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzumot. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni mindegyikre a helyes választ, és máris esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott két könyv egyikét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Feladvány:
Mi a Tél katonájának eredeti neve? 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10/17 Olvasónapló
10/18 Utószó
10/19 Csak olvass!
10/20 Dreamworld
10/22 Könyv és más
10/23 Sorok között
10/24 Hagyjatok! Olvasok!


Megjegyzések