Az ​elmúlt napok könyvesboltja (értékelés és nyereményjáték)


A General Press kiadó jelentette meg Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja című regényét, egy keserédes, melankolikus történetet, ahol a főszereplő régi családi titkok után nyomoz, miközben megörökölt egy könyvesboltot. Ha te is szeretsz a polcok között bolyongani és rejtélyeket megoldani, tarts a Blogturné Klubbal és ha szerencséd van, megnyerheted a kiadó által felajánlott csodás kötetet.


Kiadó: General Press, 2019

Oldalszám: 440 oldal
ISBN: 9789634523093
Eredeti cím: The Bookshop of Yesterdays
Fordító: Frei-Kovács Judit

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Rendkívül ​szórakoztató… Egyszerre találós kérdés, rejtély, családi dráma és egy könyvesboltszerető ember álma, sőt még ennél is több.” – Aimee Bender, A citromtorta különös szomorúsága szerzője

Miranda Brooks sosem fogja elfelejteni a tizenkettedik születésnapját. Ekkor veszett össze ugyanis az anyja és az imádott nagybátyja, a különc Billy. A lánynak fogalma sincs arról, mi vezethetett a szóváltáshoz, amely végül mindent megváltoztatott.
Attól kezdve nem látta többé a nagybátyját, így sok-sok év múltán, Billy halálakor meglepődve értesül arról, hogy a férfi ráhagyta a Los Angeles-i könyvesboltját. Mirandának nemcsak a csőd szélén álló üzlet irányításával és a meglehetősen ellenséges boltvezetővel kell megbirkóznia, de a végére kell járnia a nagybátyja utolsó kincsvadászatának is. A férfi ugyanis nyomokat hagyott hátra számára a könyvesbolt polcain sorakozó könyvekben, amelyek révén nemcsak a férfi élettörténete tárul a lány elé, hanem az is, miért szakadt ketté a családja azon a végzetes születésnapon.
Amy Meyerson regénye lírai történet családról, szeretetről és a közösség gyógyító erejéről, valamint arról, hogyan formál minket a személyes történelmünk azzá, akik vagyunk.

Véleményem:

Mostanában kifejezetten ügyelek rá, hogy minél többféle műfajban olvassak, így a sok képregény, gyerekkönyv, thriller és miegymás után kifejezetten valami szép, lassú, kicsit drámai és elgondolkodtató olvasmányra vágytam. Az elmúlt napok könyvesboltja legelőször a címével és a borítójával fogott meg, és miután a fülszöveget olvasva megnyugodtam, hogy nem egy kifejezetten romantikus történet lapul az oldalakon, biztosan tudtam, hogy el szeretném olvasni. Amy Meyerson tollából ez az első regény, amit olvashatunk, egy ismeretlen szerző mindig lutri egy kicsit, én viszont szeretek esélyt adni az új neveknek, hazai és nemzetközi írók esetében egyaránt. Azt kell mondanom, hogy Meyerson abszolút rászolgált a bizalomra, mert ezzel a regényével bebizonyította, hogy az emberi lélek rejtelmeiben járatos, érzékeny mesélő.


A történet főhőse Miranda, egy középiskolai történelemtanár, aki már jó pár éve elköltözött a családjától, és éppen most kezdte meg közös életét a barátjával. Egy váratlan telefonhívás azonban hazaszólítja: édesanyja értesíti, hogy régen rajongásig szeretett nagybátyja, akivel sok-sok éve nem beszélt, meghalt. Miranda hazautazik a szülői házba, és újra szembesül azokkal a kérdésekkel, a családjukra árnyakat vető titkokkal, amelyeket igyekezett kizárni az életéből. A regényben már az elejétől kezdve sok a visszatekintés, így hamar felsejlik előttünk a lány és nagybátyja, Billy különleges kapcsolata. A férfi gyakran vitte el Mirandát saját könyvesboltjába, a Prospero Könyvekbe, ahol különleges rejtvényeket és kincsvadászatokat szervezett a számára. Bár Billy kicsit mindig is link és megbízhatatlan volt, unokahúga számára nagyon különleges személy volt, így teljesen értetlenül állt tizenkét évesen azelőtt, hogy miután összeveszik édesanyjával, a nagybácsi többé nem jelentkezik és nem látogatja meg őket.

Miranda először a szüleit, különösen az anyját hibáztatja az elmérgesedett kapcsolat miatt, majd az évek előrehaladtával szinte el is felejti Billyt. A halálával azonban újra visszatér a régi bizonytalanság, és a fiatal tanárnő hiába faggatja szüleit, ők teljesen elzárkóznak a témától. Miranda érzi, hogy valamit titkolnak a szerettei, ezt meg is erősíti egy titokzatos csomag, aminek nem más, mint Billy a feladója, aki a halála után egy utolsó kincskeresésre invitálja unokahúgát. Az események felgyorsulnak, Miranda megtudja, hogy ő örökölte meg a Prospero Könyveket, viszont egyelőre úgy tűnik, a vállalkozás menthetetlenül a csőd szélére került. Főhősünk egyszerre igyekszik megmenteni Billy szeretett könyvesboltját, megfejteni az azzal kapcsolatos rejtélyt, mi történt a családjukkal, és megbékíteni elégedetlenkedő barátját, aki egyre nehezebben érti meg, miért tölt Miranda ennyi időt szülővárosában, ahelyett, hogy hazautazna. 

A cselekménnyel kapcsolatban ennél többet nem árulnék el, mindenesetre a családi titok esetében számíthatunk pár jó kis fordulatra. Ezek többnyire előre sejthetők voltak, viszont nekem ezzel nem is volt problémám, hiszen nem krimit olvastam, hanem inkább egy lélektani regényt. Nagyon tetszett, ahogyan a titkokra épült, ingatag családi egyensúlyt ábrázolta az írónő, ahol elég egy rosszul megválasztott szó, hogy minden összeomoljon. Szépen épült fel maga a rejtély és annak kibontása is, Miranda nyomozásán keresztül apránként adagolva derül fény a múlt eseményeire és a Billyvel kapcsolatban álló emberek élettörténetére. Egyedül amiatt ráncoltam kicsit a homlokom, hogy szerintem valamelyest túl lett írva a történet, főleg az utolsó 100-150 oldalnál éreztem, hogy a dinamika ennél sokkal feszesebb tempót követelne meg, még akkor is, ha lélektani folyamatok állnak a középpontban.

Miranda személyisége vegyes érzéseket váltott ki belőlem. Egyrészt könnyű volt azonosulni vele, a könyvek és a múlt iránti szeretetével, másrészt viszont sokszor tűnt kissé önzőnek vagy meggondolatlannak a számomra. Nála sokkal izgalmasabbnak találtam például az anyukáját, aki nagyon erős karakter volt a könyvben. Bár sokáig borzasztóan haragudtam rá, hogy miért nem tud őszintén beszélni a lányával, a végére sok mindent megértettem a motivációit illetően. Aztán ott volt Billy, akit közvetlenül nem ismerhettünk meg, csak mások visszaemlékezésein keresztül, de így is érezhető volt, mennyire összetett és bonyolult személyiség, akit egyszerre lehet szeretni és utálni.


A könyv számomra legszerethetőbb pontja természetesen a Prospero Könyvek könyvesbolt volt, melynek polcai, mozaikos asztalkái és élénkzöld falai teljesen életre keltek a szemem előtt. Imádtam, hogy rengeteg utalás volt a regényben más könyvekre, ráadásul ezek között több nagy kedvencem is akadt. Az itt játszódó részeknek nagyon sajátos hangulata volt, és olvasóként nagyon drukkoltam, hogy Mirandának és az itt dolgozó embereknek sikerüljön megmenteni az üzletet a bezárástól. 

Összességében azt kell, hogy mondjam, Amy Meyerson egész magasra tette a lécet első regényével. Nem mondom, hogy minden szempontból tökéletesnek tartottam, a korábban említett túlírtság mellett én még egy kicsivel több érzelmet vittem volna bele (persze én sem szeretném, ha érzelgősre sikeredett volna, de ennél a témánál szerintem lehetett volna bátrabban facsarni a szíveket), de ezektől függetlenül is egy jól megírt, szép történet a családról, a titkok lassan mérgező hatásáról, az elfogadásról és a megbocsátásról. Remélem, az írónő nem éri be ennyivel, és hamarosan további regényeket olvashatunk majd tőle.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A lassabb folyású, érzékeny történetek rajongóinak, és mindenkinek, aki szeret családi titkokról, sérelmekről és megbocsátásról olvasni.


Nyereményjáték:

A regényben szereplő Prospero Könyvek olyan bolt, ahova szívesen járnánk mi is. De hasonló könyvesboltokkal már találkoztunk más regényekben is. Úgyhogy a feladványunk minden állomáson 1-1 bolt neve, nektek pedig meg kell írnotok, hogy melyik szerző milyen regényében szerepelt.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:
Sempere és Fiai
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.01 Betonka szerint a világ
10.03 Olvasónapló
10.05 Hagyjatok! Olvasok!
10.07 A Szofisztikált Macska
10.09 Könyv és más
10.11 Pandalány olvas
10.13 Zakkant olvas


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések