Nimona (értékelés és nyereményjáték)

Ismét a képregények világába kalandozunk, ezúttal a Noelle Stevenson nagysikerű webképregényén alapuló Nimona került terítékre. A humoros, fordulatos és néha megható történetben egy lágyszívű gonosztevő és alakváltó csatlósa kalandjait követhetjük végig egy különleges világban, ahol lovagok, őrült tudósok és sárkányok is felbukkannak. Tartsatok négy bloggerünkkel, játsszatok az állomásokon, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Ciceró Könyvstúdió által felajánlott három példány egyikét!

Kiadó: Ciceró, 2019

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634321132
Eredeti cím: Nimona
Fordította: Márton Zsófia
Illusztrálta: Noelle Stevenson

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

NIMONA
gaztettekre fogékony, lobbanékony természetű, fiatal alakváltó.
LORD BALLISTER BITANGFŐ
vendettára készülő gaztevő.

Nimona és Lord Bitangfő, a csatlós és a főgonosz komoly felfordulást tervez. Céljuk, hogy bebizonyítsák a királyság népének, hogy Sir Ambrosius Aranypőc és haverjai a Rendfenntartó és Lovagügyi Intézetben korántsem akkora hősök, mint azt az emberek hiszik.

BOSSZÚ!
SÁRKÁNYOK!
TUDOMÁNY!
SZIMBOLIZMUS!

De ahogy az apróbb csínytevések sorából kegyetlen összecsapás kerekedik, Lord Bitangfő ráébred, hogy Nimona képességei épp olyan homályosak és rejtélyesek, mint a lány múltja. Természetének kiszámíthatatlan, sötét oldala pedig veszélyesebb lehet, mint azt Bitangfő hajlandó beismerni.

NOELLE STEVENSON képregényszenzációja, amely a szerző népszerű, a kritikusok által is elismert webképregényén alapul, a The New York Times bestseller-listájára is felkerült. A Kirkus magazin szerint: „Ha csak egy képregényt olvasol el az idén, az legyen ez!”

Véleményem:

Nagyon örültem, hogy újra van lehetőségem képregényt olvasni, a sok hosszabb terjedelmű, nehezebb olvasmány között nagyon jól esik ez a könnyedebb, látványosabb műfaj. Noelle Stevenson neve korábban ismeretlen volt számomra, így Nimonára is csak akkor figyeltem fel, amikor már a magyar megjelenés kapcsán kezdte a kiadó reklámozni. Mivel eleve szeretem a belevaló női főhősöket, a mágiát, azon belül is az alakváltókat, szinte biztos voltam benne, hogy ezzel a kötettel nem nyúlok mellé, és nem is tévedtem: a Nimona egy elképesztően szerethető, vicces és bájos történet, ahol még a gazfickókról is kiderülhet, hogy a lelkük mélyén vannak érzéseik, és ahol szédült kalandok és sok-sok felfordulás vár ránk.



A kitalált világban, amit Stevenson felépített, sajátosan keveredik a történelmi és a modern kor. Egyrészt egy királyságban járunk, ahol vannak lovagok és az őket irányító Rendfenntartó és Lovagügyi Intézet, másrészt viszont lépten-nyomon a modern technológia vívmányaiba ütközünk. Nekem nagyon tetszett ez a kettősség, hiszen a képregény pont az a műfaj, ahol az ilyen furcsaságok és a különböző rétegek nagyon jól megférnek egymás mellett. A cselekményünk onnan indul, amikor az egykori lovag, ma már hírhedt gazfickó, Lord Bitangfő ajtaján szeleburdi csitri kopog be, hogy jelentkezzen hozzá csatlósnak. Bitangfő nincs éppen elragadtatva az ötlettől, magányos típus lévén nem igazán tud mit kezdeni az energiabomba Nimonával, de azért beadja a derekát. Főleg, amikor megtudja, hogy a lánynak egész különleges képessége van: bármilyen alakot magára tud ölteni.



Nimona karaktere az egyik legdinamikusabb, amit képregényben valaha láttam, úgy forgat fel mindent maga körül, mint a hurrikán, meggondolatlan, hirtelen haragú és be nem áll a szája. Ennek ellenére nagyon szerethető leányzó, és ahogy szép lassan sötét múltjáról is egyre többet megtudunk, világossá válik, mit akar kompenzálni ezzel a viselkedéssel. Képregényben szerintem nagy erősség, amikor ilyen lélektani mélységekig is le tud menni a történet, a rövid terjedelem ellenére szépen kibontakozik a szereplők karakterfejlődése. Lord Bitangfőről is hamar kiderül, hogy sokkal több egy egyszerű rosszfiúnál. Korábban nagyon közel állt egy másik lovaghoz, Sir Ambrosius Aranypőchöz, de egy tragikusan sikerült párbaj, és az Intézetben való csalódás után inkább a sötét oldalra állt.

A történetben rengeteg az izgalom és bonyodalom, ami egyrészt következik abból, hogy az Intézetnek egyre sunyibb húzásai vannak, amiket gazfickó hőseink igyekeznek leleplezni. Másrészt Nimona látszólag jópofa képességéről is kiderül, hogy sokkal hatalmasabb és sötétebb, mint Bitangfő gondolta, és egy idő után kérdéses lesz, meg tudja-e menteni a lányt saját magától. A végkifejlet felé haladva látványos és megható jelenetekben egyaránt részünk lesz, ahol végül mindenkit elér az a sors, amit megérdemel, és lehetőség lesz rendezni a régi sérelmeket is.



Nagyon sokat nevettem ezen a történeten, legtöbbször Nimona és Bitangfő párbeszédein. Különleges és imádnivaló párost alkotnak, és nagyon jó látni, ahogy szép lassan egyre fontosabbá válnak egymás számára. A rajzok szerintem remekül illeszkedtek ehhez a cselekményhez, tetszett a képek színvilága és dinamikussága. Plusz pont, hogy a történet vége után is találunk további érdekességeket, például egy grátisz karácsonyi történetet Bitangfő és Aranypőc gyerekkorából, illetve rajzokat a szereplők kezdetleges vázlataival. Gyorsan haladós, könnyed kis történet, ami ugyanakkor kellő mélységgel, tartalommal és erkölcsi tanulságokkal szolgál, úgyhogy a magam részéről mindent megtaláltam benne, amit egy fiatalos fantasy-képregényben keresek. Azt egy kicsit sajnálom, hogy nem kemény fedeles kiadást kapott a kötet, de így majd még inkább becsben fogom tartani és vigyázni rá. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom: Fiatalabb képregény-rajongóknak, vagy olyanoknak, akik még csak most ismerkednek és barátkoznak a műfajjal. És persze bárkinek, aki szereti a belevaló női főhősöket és a lovagokat.

Nyereményjáték:

Aktuális nyereményjátékunkban további képregény-hősnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet népszerű képregények női főszereplőiről, a ti feladatotok pedig, hogy a képregény írójának nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.06. Könyv és más
12.08. Always Love a Wild Book
12.10. Nem félünk a könyvektől
12.12. Utószó


Megjegyzések