Amikor ​a kukák világgá mentek- Mai mesék a zöld jövőért (értékelés és nyereményjáték)


A Móra Könyvkiadó igazán különleges kötettel készült idén, amikor a megalapítása 70. évfordulóját ünnepli: egy olyan antológiával, ahol kortárs magyar szerzők írtak mai meséket, melyek középpontjában kivétel nélkül valamilyen fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatos téma áll. A kötet nem csupán a kisebbek számára tartalmaz tanulságos, aktuális és szép történeteket, hanem igyekszik minden korosztályt megszólítani. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!
Kiadó: Móra, 2020

Oldalszám: 128 oldal
ISBN: 9789634865025



A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:

Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

Véleményem:

Mostanában már aktívan szoktam figyelni a friss megjelenéseket a gyermek- és ifjúsági irodalom műfajában, így hamar fennakadt a szűrőmön a Móra Könyvkiadó jubileumi újdonsága, az Amikor a kukák világgá mentek. A cím már önmagában felhívja magára a figyelmet, de amikor megtudtam, hogy egy olyan antológiáról lesz szó, ahol különböző szerzők válogatott meséit olvashatom a környezetvédelem témájában, már teljesen biztos volt, hogy én ezt olvasni szeretném. Ez egy elképesztően fontos és aktuális téma, amiről szerintem nem lehet eleget beszélni, így pláne kíváncsi voltam, hogyan lehet ezt a fiatalabb korosztály számára átültetni egy élvezetes mesekönyvbe. 


Mielőtt magáról a kötetről írnék, picit muszáj arról, hogyan kötődöm személyesen ehhez a témához, illetve mit gondolok a nevelésben betöltött szerepéről. A környezettudatos szemléletet, magatartást én a mai napig tanulom. Amögött, hogy például kulacsot használok, és nem veszek műanyag flakonos üdítőt, napi szintű munka, tudatos döntések, önfegyelem áll, nem jön természetesen. Nem ebben nőttünk fel, a mi gyerekkorunkban még nem volt fontos, mennyi hulladékot termelünk vagy milyen alapanyagokkal vezetjük a háztartást. Nagyon nehéz ezeken a szokásokon változtatni, és én is azt érzem, hogy csak egészen apró lépésekben vagyok rá képes, pedig tudom, mennyire fontos, hogy szinte már az utolsó utáni pillanatban vagyunk, ha a világot úgy szeretnénk megtartani, ahogy ismerjük (és valószínűleg már ehhez is késő így is, úgy is). Pontosan emiatt gondolom, hogy a környezeti nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, és nagyon szeretném megélni, amikor egy egész generáció fog úgy felnőni, hogy számukra teljesen természetes, hogy odafigyelnek a környezetünkre, nem vesznek pálmaolajjal készült termékeket, nem szakítanak zacskót a szupermarketben stb. Az ehhez hasonló könyveket remek kezdeményezésnek tartom, hiszen a gyerekeket legkönnyebben a mesék világával lehet megszólítani. 


Jelen kötet különleges abból a szempontból, hogy mai magyar szerzők meséit olvashatjuk benne, zömmel olyanokét, akiknek neve már ismerősen csengett számomra az ifjúsági irodalom más darabjaiból. Ennek a színes szerző-palettának köszönhetően nagyon változatosak a történetek, mind a témájukat, mind a hangulatukat és mélységüket tekintve. Minden mese kapcsolódik valamilyen úton-módon a környezettudatosság témaköréhez, van, aki az állatvédelmet, van, aki a hulladéktermelést, és van, aki a fogyasztói társadalom szokásait helyezi a középpontba. Akadnak mesék optimista befejezéssel, és sajnos szép számmal akadnak szomorú történetek. Sajnos, mert ezeknek mind a valóság nyújtja az ihletet, és olyan jelenségeket mutatnak be, ahol már az emberiség visszafordíthatatlan károkat okozott. Nagyon nehéz kedvencet kiemelnem, hiszen minden történet fontos és aktuális, de talán a leginkább Szenderák Bence (Rókák a ködben), Kiss Judit Ágnes (Mese arról a napról, amikor a gyerekek eldobták a csokit) és Miklya Luzsányi Mónika (Pingi repülni akar) meséi szorították össze a szívemet. És ritka az ilyen, de azt kell mondjam, szinte nem találtam a kötetben olyan darabot, ami egyáltalán ne tetszett volna, látszik, hogy nagyon gondos és igényes válogatás.


A kötetet tovább színesíti, hogy az illusztrációkat is különböző alkotók készítették, így nagyon változatos a képanyag, ami emellett mindig remekül illeszkedik a történetek hangulatához is. Nagyon tetszik, hogy bár a borítóra a 6+ ajánlás került, a tartalomjegyzékben minden mese mellé odakerült, hogy hány éves kortól ajánlják pontosan, ami azért átlagosan inkább a 10-hez közelít. Nehéz kérdés is egyébként, hogy mikortól ideális ez a könyv, mert, bár azt mondtam, nem lehet elég korán kezdeni a környezeti nevelést, azért itt sok történet olyan összetett, lehangoló, vagy éppen szimbolikus, hogy a legfiatalabb korosztály még biztosan nem tudja megemészteni. Inkább az iskolások, azon belül is a felsőbb tagozatok a célközönség, és természetesen a felnőttek is. Sőt, kicsit azt gondolom, különösen a felnőttek, hiszen mi vagyunk azok, akik a jelen pillanatban hatalommal és felelősséggel bírunk ahhoz, hogy változtassunk a dolgokon és cselekedjünk. 

Összességében szerintem ez egy fantasztikusan sikeredett kötet, amiben sokkal nagyobb mélység és tartalom van, mint amit egy gyerekkönyvtől vártam volna. Súlya és mondanivalója van, és ahol humoros, ott sem tréfálja el a témát. Szép, érzékeny válogatás, amiből ha csak néhány pici dolgot fontolóra veszünk, akkor már jobb hellyé tehetjük a Földet. 

A kötetben szereplő mesék szerzői:
Balázs Ágnes, Böszörményi Gyula, Dávid Ádám, Dóka Péter, Fehér Renátó, Garaczi Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Marék Veronika, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Nógrádi Gábor, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt, Szabó Imola Julianna, Szenderák Bence, Tóth Kinga, Vig Balázs, Zágoni Balázs, Zalka Csenge Virág

A kötet illusztrátorai:
Bölecz Lilla, Grela Alexandra, Jásdi Júlia, Kárpáti Tibor, Koszó Gréta, Láng Anna, Molnár Jacqueline, Nagy Dávid, Nagy Diána, Nagy Norbert, Hitka Viktória, Schall Eszter, Valló Berta

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Ezt most szó szerint mindenkinek.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan fogalmakat keresünk, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a fenntarthatóság, környezetvédelem témaköréhez. A bejegyzésekben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket a helyes sorrendbe téve alkossátok meg a helyes szavakat, és ezeket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné
05.06. Könyv és más
05.08. Veronika's Reader Feeder
05.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések